Kesihatan

Tanda tahi lalat adalah ciri kanser melanoma

Jakarta - Menurut para ahli, hampir setiap orang memiliki tahi lalat di tubuhnya, yang biasanya muncul pada masa kanak-kanak. Ada yang berpendapat bahawa tahi lalat dapat mempermanis penampilan, tetapi ada juga yang berusaha menutupinya kerana merasa kesal.

Selain daripada masalah penampilan, tahi lalat itu sendiri dapat menyelamatkan risiko masalah kesihatan yang berkait rapat dengan barah kulit melanoma (barah kulit yang terjadi pada melanosit atau sel penghasil pigmen kulit). Pakar mengatakan, barah jenis ini jarang berlaku tetapi sangat berbahaya. Lalu, apakah tanda-tanda tahi lalat yang menjadi ciri barah melanoma?

Baca juga: Kenali 9 Gejala Kanser Kulit yang Jarang Disedari

Kenali Mol Normal

Sebelum mengetahui tanda tahi lalat yang menjadi ciri barah melanoma, ada baiknya anda mengetahui tanda-tanda tahi lalat normal. Tahi lalat normal biasanya berwarna sama rata. Warna coklat, kelabu biru, keunguan, hitam pekat, dan noda kemerahan. Pakar mengatakan, orang yang mempunyai kulit atau rambut gelap cenderung mempunyai tahi lalat yang lebih gelap daripada mereka yang mempunyai kulit cerah atau rambut berambut perang.

Nah, tahi lalat ini tidak hanya menyatu dengan kulit, kerana ada juga tahi lalat yang kelihatan terangkat dan naik, malah dapat disertai dengan pertumbuhan rambut. Bagaimana dengan bentuknya? Mol boleh berbentuk bulat atau bujur dengan sempurna, dan diameternya kurang dari enam milimeter.

Perlu diingat, sebilangan tahi lalat boleh berubah. Sebagai contoh, ia menjadi gelap semasa mengandung, meningkat semasa remaja, atau memudar ketika seseorang bertambah tua sebagai tindak balas terhadap hormon.

Baca juga: Adakah perlu beroperasi pada tahi lalat di wajah?

Tonton Perubahan

Walaupun tahi lalat boleh berubah kerana pelbagai sebab, ada beberapa tanda yang harus anda perhatikan. Contohnya, tahi lalat baru yang muncul selepas usia 30 tahun. Sebabnya, menurut pakar pada usia itu tidak boleh muncul lagi tahi lalat baru. Menurut pakar dermatologi dari Fox Chase Cancer Center, Amerika Syarikat, kebanyakan kanser kulit melanoma berpunca dari kulit normal, hanya 28 peratus yang berkembang dari tahi lalat yang ada.

Walau bagaimanapun, tidak semua tahi lalat baru selalu menandakan melanoma. Ada banyak perkara yang dapat membuatnya berubah, seperti selaran matahari. Contohnya, jika tahi lalatnya kecil, rata, dan seperti bintik coklat, biasanya disebabkan oleh kesan pendedahan cahaya matahari.

Apa yang mesti dipertimbangkan, jika badan anda mengembangkan tahi lalat baru di masa depan, anda harus meminta pakar untuk memastikannya. Lalu, apa lagi tanda tahi lalat yang menjadi ciri barah melanoma?

"Formula" ABCDE

Apabila diperiksa dengan teliti, tahi lalat normal cenderung berbeza dengan tahi lalat yang menjadi ciri barah melanoma. Mol normal biasanya satu warna, bulat atau bujur, dan berdiameter kurang dari enam milimeter.

Baca juga: 5 Kanser Kulit Awal yang Perlu Diperhatikan

Nah, sementara itu melanoma mempunyai ciri tersendiri. Pakar mengatakan tahi lalat yang dapat menandakan melanoma mempunyai lebih dari satu warna dan berdiameter lebih besar dari enam milimeter. Selain itu, bentuknya tidak teratur dan gatal serta boleh berdarah.

Nah, untuk lebih mudah mengenali tahi lalat yang menjadi ciri barah melanoma, para pakar menggunakan 'formula' ABCDE.

1. A (tidak simetri)

Ini bermaksud bahawa barah kulit melanoma mempunyai bentuk yang tidak teratur, tidak dapat dibahagi sama rata, atau tidak simetri.

2. B (sempadan).

Sempadan atau margin ini bermaksud tepi melanoma tidak rata dan kasar.

3. C (warna)

Warna melanoma biasanya terdiri daripada campuran dua atau tiga warna.

4. D (diameter)

Melanoma biasanya berdiameter lebih dari enam milimeter.

5. E (pembesaran / evolusi)

Ini bermaksud bahawa tahi lalat yang berubah bentuk dan ukuran setelah beberapa saat biasanya akan menjadi melanoma.

Sekiranya anda mempunyai tahi lalat baru atau ada tanda-tanda di atas, segera berjumpa doktor. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!