Kesihatan

Ketahui 7 Gangguan Mental Yang Paling Umum

, Jakarta - Kesihatan mental merujuk kepada kesejahteraan emosi dan psikologi seseorang. Mempunyai keadaan mental yang baik membantu anda menjalani kehidupan yang agak bahagia dan sihat. Ini juga akan membantu ketahanan dan kemampuan anda untuk menghadapi kesukaran hidup.

Sementara itu, gangguan mental adalah istilah yang lebih luas, merangkumi pelbagai keadaan yang mempengaruhi cara anda merasakan dan berfikir. Keadaan ini juga mempengaruhi kehidupan seharian anda. Terdapat banyak keadaan yang berbeza yang dikenali sebagai gangguan mental. Jenis gangguan mental yang lebih biasa termasuk:

Baca juga: 3 Ciri-ciri Gangguan Kompulsif Obsesif, jadi salah satunya?

  • Gangguan Kecemasan (Gangguan Kecemasan)

Orang dengan gangguan kecemasan bertindak balas terhadap objek atau situasi tertentu dengan ketakutan. Tanda-tanda kecemasan fizikal merangkumi degupan jantung yang cepat dan berpeluh. Gangguan kegelisahan didiagnosis apabila tindak balas seseorang tidak sesuai dengan keadaan, jika orang itu tidak dapat mengawal tindak balas, atau ketika kegelisahan mengganggu fungsi organ tubuh. Gangguan kecemasan termasuk gangguan kecemasan umum, gangguan panik, gangguan kecemasan sosial, dan fobia tertentu.

  • Gangguan Mood

Gangguan ini melibatkan perasaan sedih yang berterusan atau tempoh merasa terlalu gembira, atau turun naik dari kebahagiaan yang melampau hingga kesedihan yang melampau. Gangguan mood yang paling biasa adalah kemurungan, gangguan bipolar, dan gangguan siklotimik.

  • Gangguan Psikotik

Gangguan psikotik melibatkan kesedaran dan pemikiran yang menyimpang. Dua gejala yang paling biasa dari gangguan ini adalah halusinasi (pengalaman gambar atau suara yang tidak nyata) dan khayalan (kepercayaan tentang perkara yang salah diterima sebagai benar). Skizofrenia adalah contoh gangguan psikotik.

  • Gangguan Makan

Gangguan ini melibatkan emosi, sikap, dan tingkah laku yang melampau yang melibatkan berat badan dan makanan. Anorexia nervosa, bulimia nervosa, dan gangguan makan pesta adalah gangguan makan yang paling biasa.

Baca juga: 5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

  • Gangguan Kawalan Impuls dan Ketagihan

Orang dengan gangguan kawalan impuls tidak dapat menahan desakan atau dorongan untuk melakukan tindakan yang boleh membahayakan diri sendiri atau orang lain. Pyromania (memulakan api), kleptomania (mencuri), dan perjudian kompulsif adalah contoh gangguan kawalan impuls.

Alkohol dan dadah adalah objek ketagihan yang biasa. Orang dengan gangguan ini begitu terlibat dengan objek ketagihan mereka sehingga mereka mula mengabaikan tanggungjawab dan hubungan.

  • Gangguan Keperibadian

Orang dengan gangguan keperibadian mempunyai sifat keperibadian yang ekstrem dan tidak fleksibel yang menekankan orang itu dan menyebabkan masalah di tempat kerja, sekolah, atau hubungan sosial.

Di samping itu, corak pemikiran dan tingkah laku seseorang jauh berbeza dengan harapan masyarakat dan begitu kaku sehingga mengganggu fungsi normal. Contohnya termasuk gangguan keperibadian antisosial, gangguan keperibadian obsesif-kompulsif, dan gangguan keperibadian paranoid.

  • Gangguan obsesif-kompulsif (OCD)

Orang dengan OCD terganggu oleh pemikiran atau ketakutan berterusan yang menyebabkan mereka melakukan ritual atau rutin tertentu. Pemikiran yang mengganggu disebut obsesi, dan ritual yang dilakukan disebut paksaan. Contohnya ialah orang yang mempunyai ketakutan yang tidak masuk akal terhadap kuman yang sentiasa mencuci tangan.

Kepentingan Kesedaran Mental

Gejala banyak gangguan mental mungkin bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera. Hubungi dan minta pertolongan dari ahli psikologi melalui aplikasi tersebut sekiranya anda menyedari gangguan mental dalam diri anda.

Baca juga: 5 Tanda-tanda Gangguan Mental Yang Sering Tidak Disedari

Penting untuk disedari, anda masih boleh hidup bahagia walaupun dalam keadaan fikiran yang terganggu. Bekerja dengan ahli terapi, psikologi atau pasukan kesihatan mental akan membantu anda mempelajari cara sihat untuk menguruskan keadaan.

Kesihatan mental dan mental adalah perhatian penting bagi profesional. Kebanyakan orang mengetahui tanda-tanda dan gejala penyakit fizikal. Namun, sebilangan orang mungkin tidak dapat menunjukkan kesan fizikal kegelisahan, OCD, atau gangguan panik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Asas Kesihatan Mental: Jenis Penyakit Mental, Diagnosis, Rawatan, dan Banyak Lagi
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jenis-jenis Penyakit Mental