Kesihatan

Singkirkan Kutu Air dengan Antikulat dan Antibiotik

, Jakarta - Masih belum terbiasa dengan keluhan penyakit yang disebut kaki atlet atau tinea pedis? Bagaimana dengan kutu air? Sekarang, kaki atlet atau tinea pedis juga dikenali sebagai kutu air. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini umumnya dialami oleh mereka yang tidak mengetahui kebersihan kaki.

Hati-hati, kutu air ini boleh menyebabkan gatal yang tidak tertahankan dan pelbagai aduan lain. Jadi, bagaimana anda mengatasi kutu air?

Baca juga: Bahaya Kutu Air yang Membuat Kaki "Tidak Selesa"

Atasi dengan Dadah

Cara mengatasi kutu air dapat dilakukan melalui penyediaan ubat-ubatan. Tujuannya adalah untuk mencegah penyebaran dan kambuhan jangkitan kutu air. Perkara yang perlu diingat, bagaimana menangani kutu air melalui ubat-ubatan bukanlah sesuatu yang pantas. Perlu beberapa minggu untuk pulih sepenuhnya.

Nah, salah satu ubat yang boleh digunakan adalah ubat antijamur topikal. Ubat ini boleh disapu terus ke kulit atau diminum. Terdapat pelbagai ubat antijamur yang dapat digunakan, misalnya Miconazole, Econazole, Ketoconazole, hingga Ciclopirox.

Jenis ubat, dos, dan cara menggunakannya disesuaikan dengan keadaan atau keparahan kutu air yang dialami oleh penghidapnya. Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat untuk merawat kulit gatal, kering, atau bersisik yang disebabkan oleh kutu air.

Sebagai tambahan kepada antijamur, dalam beberapa kes doktor menetapkan antibiotik. Antibiotik diberikan sekiranya terdapat jangkitan sekunder pada penghidapnya. Ingat, bagaimana menangani kutu air dengan antibiotik mesti terus dilakukan hingga selesai.

Jangan sekali-kali menghentikan rawatan antibiotik tanpa nasihat doktor. Untuk itu, jika anda mengalami kutu air, segera tanyakan kepada doktor secara langsung melalui permohonannya mengenai ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk merawat kutu air.

Baca juga: Cara Mengatasi Tinea Pedis yang boleh dilakukan di rumah

Kerana Jangkitan Kulat

Ingin tahu apa penyebab kutu air? Dalam dunia perubatan, tinea pedis disebabkan oleh jamur, namanya adalah dermatophytes. Kulat ini juga menjadi penyebab kurap. Dermatofit ini adalah kulat yang hidup di persekitaran yang hangat dan lembap, seperti kolam renang atau bilik mandi.

Hati-hati, kutu air adalah penyakit yang boleh menular. Cara penularan dapat dilakukan melalui kontak langsung dengan kulit yang dijangkiti, atau benda yang telah terkontaminasi. Selepas jangkitan, kulat ini akan menetap dan membiak di permukaan kulit.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, berikut adalah faktor lain yang dapat meningkatkan risiko kutu air mengikut: Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus :

  • Gunakan kasut tertutup, terutamanya jika ditutup dengan plastik.
  • Berkongsi barang peribadi, seperti tuala, kasut, atau kaus kaki.
  • Mengalami kecederaan pada kulit atau kuku.
  • Mengunjungi kawasan awam tanpa alas kaki.
  • Kaki basah dalam jangka masa yang lama.
  • Kaki banyak berpeluh.
  • Jangan menjaga kebersihan kaki anda. Contohnya, jarang mencuci kaki setelah melakukan aktiviti atau ketika anda menggunakan semula stoking yang belum dibasuh.

Penyebabnya sudah, bagaimana dengan simptomnya?

Perhatikan Gejala Kutu Air

Apabila anda mempunyai kutu air, biasanya akan ada beberapa gejala berupa ruam bersisik yang terasa gatal. Tepat di antara jari kaki. Gatal ini akan terasa lebih banyak apabila penghidap menanggalkan kasut dan kaus kaki selepas melakukan aktiviti.

Di samping itu, gejala kutu air lain termasuk:

  • Kulit retak dan mengelupas.
  • Lepuh gatal muncul.
  • Keadaan kulit pada tapak kaki atau bahagian kaki menjadi kering, menebal, atau mengeras.

Dalam beberapa kes, kutu air dapat merebak ke kuku kaki. Apabila ini berlaku, penghidapnya boleh mengalami perubahan warna dan penebalan kuku, serta kerosakan pada kuku.Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kaki atlet
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses 2020. Kaki atlet
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2020. Kesihatan A hingga Z. Atlet kaki.