Kesihatan

Perkembangan Bayi 1 Bulan

, Jakarta - Setelah berminggu-minggu atau berbulan-bulan menunggu, anak kecil anda akhirnya dilahirkan di dunia. Tidak ada kata-kata yang dapat menggambarkan bagaimana perasaan gembira ibu bapa sekarang. Namun, pastinya ibu bapa bimbang bahawa menjaga anak mereka akan menjadi sesuatu yang mencabar. Tidak perlu risau, kerana lama-kelamaan anda akan terbiasa.

Nasib baik, bayi yang baru lahir adalah makhluk yang cukup senang, dengan rutin harian seperti tidur, makan, menangis, dan buang air kecil. Buat masa ini, tidur berada di puncak senarai tugasnya. Rata-rata bayi yang baru lahir tidur sekitar 16 jam sehari atau lebih. Buat masa ini, ibu dapat menikmati ketenangan.

Membangunkan Keperibadian Bayi

Dalam empat minggu terakhir, keperibadian bayi menjadi tumpuan utama. Bayi telah mula menunjukkan beberapa bakat seperti tersenyum, gemuruh, bahkan boleh ketawa atau memekik. Cuba bermain permainan pantas " Cak "Yang akan lebih berguna untuk memprovokasi ekspresinya.

Dengan penglihatan dan pendengarannya yang terus meningkat, dia juga menyerap semua yang dilakukan oleh ibu. Itulah sebabnya para pakar mengesyorkan bercakap dengan bayi anda, walaupun satu-satunya ungkapan yang anda dapat hanyalah tatapan kosong.

Cuba juga menerangkan apa yang anda lakukan ("Masa untuk menukar lampin!") Dan ajukan soalan ("Adakah anda suka warna biru atau hijau?"). Bayi akan mendengar dengan teliti, tergelincir dengan kata-katanya sendiri. Dia juga akan merasa terhubung dengan ibunya, kerana suaranya tetap berterusan ketika dia berada di dalam kandungan.

Baca juga: Tahap Penting Pertumbuhan Bayi pada Tahun Pertama

Menenangkan bayi yang cerewet

Suara tangisan bayi mungkin terdengar di telinga anda sekarang, ketika tangisan memuncak sekitar usia 6 minggu. Keadaan ini akan berkurang dari masa ke masa. Hanya jika bayi mengalami kolik, tangisan yang tidak dapat disembuhkan dapat berlangsung hingga empat jam. Ibu mungkin perlu menunggu beberapa bulan sehingga dia benar-benar tenang.

Walaupun tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan kolik, ibu mungkin adalah orang yang paling sesuai untuk menenangkan bayi yang rewel. Cuba berpusing-pusing, kemudian jalan-jalan di mana suara dan bunyi gemuruh yang berulang-ulang dapat menenangkannya. Sesuatu yang berbeza mungkin berlaku setiap kali, jadi teruskan mencuba kaedah baru. Ingat juga bahawa semua ini akan berlaku. Bagi kebanyakan kanak-kanak, kolik secara beransur-ansur hilang selepas 9 bulan.

Perlu Di Vaksinasi

Bulan ini ibu akan menyertai pusingan pertama imunisasi. Walaupun kelihatan menakutkan, anda tidak perlu risau. Di samping itu, vaksin adalah bahagian penting dalam menjaga kesihatan bayi dan lain-lain. Sekiranya anda masih keliru, tanyakan kepada doktor anda untuk menerangkan tujuan dan risiko imunisasi. Bersiaplah untuk suntikan DTaP, rotavirus, Hib, hepatitis B dan polio dengan bertanya sama ada anak anda dapat menyusui semasa dia menjalani suntikan, mungkin itu akan membantunya berhenti menangis lebih cepat.

Baca juga: Ini adalah peringkat perkembangan bayi berusia 4-6 bulan

Ibu Memerlukan Pemeriksaan Selepas Bersalin

Ketika bayi berusia 6 minggu, ibu akan melakukan pemeriksaan selepas bersalin. Pada kesempatan ini, parut episiotomi atau caesar akan diperiksa untuk memastikan si ibu sembuh sepenuhnya. Sekiranya semuanya baik, doktor akan memberi lampu hijau kepada ibu untuk melakukan hubungan seks lagi. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda juga boleh meminta doktor untuk menyelesaikan masalah yang anda rasakan melalui permohonan tersebut .

Bagi sebilangan ibu baru, kembali ke seks boleh menjadi sukar. Bukan sahaja badan ibu berasa sangat berbeza dan dia sangat letih, tetapi mempunyai bayi yang melekat pada ibu 24/7 juga sukar.

Baca juga: Ini adalah perkembangan bayi selama 7 bulan yang mesti diketahui

Namun, jangan menangguhkan hubungan seks dengan pasangan anda terlalu lama, OK? Kajian menunjukkan bahawa kepuasan perkahwinan menurun setelah pasangan mempunyai bayi. Kenapa? Sebagai permulaan, ibu mempunyai banyak perkara untuk dibahaskan dan ibu hampir selalu tidur sedikit. Keadaan ini tentunya akan menjadikan beberapa perkara menjadi lebih sukar.

Rujukan:

Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. Perkembangan Bayi berusia 1 Bulan