Kesihatan

Thermo Gun Boleh Memudaratkan Otak, Pakar Mengatakan Tidak Benar

Jakarta - Pistol termo, atau termometer tembakan, sedang dibincangkan. Cara kerjanya dianggap praktikal. Inilah yang menjadikan objek ini lebih diminati dan sering digunakan di tempat-tempat kemudahan awam untuk memeriksa pengunjung sebelum memasuki bangunan. Namun, ada berita mengejutkan bahawa radiasi dari termometer penembakan dapat merosakkan struktur dan tisu di otak. Inilah yang dikatakan oleh pakar.

Baca juga: Ibu, ini adalah kaedah yang tepat untuk mengesan demam pada anak-anak

Perlu Tahu, Thermo Gun Tidak Memudaratkan Otak

Berita tipuan yang beredar membuat Profesor Jabatan Neurologi, Fakulti Perubatan, Kesihatan Awam, dan Kejururawatan di Universiti Gadjah Mada (FKKMK), Prof Dr dr Samekto Wibowo, bersuara. Dia menekankan bahawa maklumat yang berkaitan dengan tipuan yang beredar tidak benar. Sebenarnya, termometer pembakaran adalah salah satu alat perubatan tertua yang digunakan dan tidak pernah ada laporan mengenai gangguan otak yang berkaitan.

Pistol termo, yang biasanya digunakan sebagai alat pengukur suhu badan, dilengkapi dengan sinar inframerah, bukan sinar laser seperti yang sedang dibincangkan pada masa ini. Logiknya, semua alat perubatan yang telah dipasarkan mesti melalui ujian klinikal, yang bermaksud ia sangat selamat digunakan. Jadi, kesimpulannya adalah bahawa pistol termo tidak membahayakan otak.

Baca juga: Ketahui suhu normal bayi anda dan cara mengukurnya

Ini adalah bagaimana ia berfungsi dan bagaimana menggunakan termometer pembakaran

Thermo gun adalah alat yang berfungsi dengan menggunakan penyebaran haba melalui radiasi. Tenaga berseri dari permukaan badan ditangkap dan diubah menjadi tenaga elektrik, yang kemudiannya dipaparkan dalam jumlah pada pistol termo. Prinsip yang digunakan adalah sama seperti kamera termal untuk pemeriksaan suhu di lapangan terbang.

Cara menggunakannya sendiri adalah dengan menembak ke arah dahi untuk mendapatkan suhu badan seseorang, tanpa memerlukan hubungan langsung. Namun, kebanyakan senapang termo tidak tepat dalam mengukur suhu badan, kerana kemungkinan alat ini tidak dikalibrasi dengan betul, jadi hasil akhirnya tidak tepat.

Selain memperhatikan jarak, anda juga perlu mengkalibrasi alat ini sekurang-kurangnya sekali setahun. Cara menentukurnya sendiri yang boleh anda lakukan secara bebas. Setiap senapang termo mempunyai daya pancaran yang berada di nombor 1, yang bermaksud sempurna. Emisiviti itu sendiri adalah kemampuan alat untuk menyerap dan memancarkan tenaga, sehingga dapat dipaparkan dalam bentuk angka.

Kilang yang menghasilkannya menyamakan nombor emisiviti dengan 0.95, yang hampir sempurna. Sebenarnya, tubuh manusia tidak menyerap daya pancaran yang sempurna. Inilah cara untuk menentukurnya:

  • Cuba ubah emisiviti menjadi 0.98 untuk kulit. Apabila diuji, hasil yang dapat dilihat akan menunjukkan angka 33.5 darjah Celsius. Sebenarnya, suhu badan normal seseorang mestilah 36.5 darjah Celsius.
  • Cuba turunkan emisiviti ke 0.8. Hasilnya akan menunjukkan angka mendekati 35 darjah Celsius.
  • Langkah terakhir adalah menurunkan emisiviti kembali ke 0.7. Hasilnya akan menunjukkan suhu badan yang normal, iaitu 36.3 darjah Celsius.

Angka-angka tidak perlu terlalu tepat, tetapi jangan terlalu jauh. Dari hasil penentukuran, angka yang muncul menunjukkan jika suhu badan kurang atau bahkan lebih dari 36–37.5 darjah Celsius, tubuh mengalami masalah kesihatan tertentu.

Baca juga: Bagaimana Mengukur Suhu Tubuh Manusia yang Tepat?

Nah, apabila nombor pada pistol termo mengesan suhu badan anda di bawah atau di atas purata manusia biasa, anda boleh memeriksa diri anda di hospital terdekat untuk mengetahui apakah penyebab utama keadaan tersebut. Pemeriksaan dilakukan untuk mengesan awal apa yang anda alami, sehingga langkah pencegahan dapat dilakukan dengan segera.

Rujukan:
FDA.gov. Diakses pada tahun 2021. Termometer Inframerah Tidak Bersentuhan.
Poynter.org. Diakses pada tahun 2021. Termometer inframerah tidak akan membutakan anda, merosakkan neuron anda dan juga tidak mempengaruhi meditasi anda.
Pesacheck.org. Diakses pada tahun 2021. SALAH: Termometer inframerah tidak membahayakan sel otak.
detikhealth. Diakses pada tahun 2021. Thermo Gun Hoax Problem Brain Danger, UGM Neurologist Speaks Up.