Kesihatan

Gangguan Metabolik pada Kanak-kanak, Ketahui 4 Perkara Ini

, Jakarta - Setiap makanan yang masuk ke dalam tubuh akan dipecah menjadi tenaga. Proses pemecahan nutrien ini disebut metabolisme. Gangguan yang berlaku dalam proses ini dapat mengganggu pengeluaran tenaga yang diperlukan untuk menjalankan pelbagai fungsi tubuh. Keadaan ini, yang disebut gangguan metabolik, boleh berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Berikut adalah beberapa perkara penting mengenai gangguan metabolik pada anak-anak, yang perlu diketahui oleh ibu bapa:

1. Menyebabkan Pertumbuhan Pertumbuhan

Gangguan metabolik pada kanak-kanak dapat dilihat dari penghambatan pertumbuhan fizikal dan ketidakupayaan kanak-kanak untuk melakukan pelbagai perkara yang boleh dilakukan oleh anak-anak seusia mereka. Gejala umum lain yang dapat dilihat pada kanak-kanak dengan gangguan metabolik adalah:

 • Kanak-kanak selalu kelihatan lemah.

 • Pening dan muntah.

 • Tiada selera.

 • Sakit perut .

 • Nafas berbau, peluh, air liur dan air kencing.

 • Mata dan kulit berwarna kuning.

 • Pembangunan fizikal yang tertangguh.

 • Kejang.

Baca juga: Ini adalah Komplikasi Kerana Gangguan Metabolik

Gejala ini boleh muncul secara tiba-tiba, atau perlahan dan berpanjangan. Dalam beberapa kes, gejala gangguan metabolik pada kanak-kanak dapat muncul beberapa minggu setelah dia dilahirkan. Walaupun dalam beberapa kes lain, gejala boleh memakan masa bertahun-tahun untuk berkembang dan hanya muncul ketika anak itu lebih tua.

Oleh itu, ibu bapa harus kerap memeriksa keadaan bayi atau anak mereka kepada pakar pediatrik. Ini penting agar sebarang kelainan yang mungkin dialami oleh kanak-kanak dapat dikesan lebih awal. Pantas muat turun permohonan untuk berbincang dengan pakar pediatrik melalui berbual , jika anda merasakan terdapat gejala aneh pada kanak-kanak. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan langsung yang lebih terperinci, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital.

2. Terdapat banyak jenis gangguan metabolik

Terdapat banyak jenis gangguan metabolik, bahkan beratus-ratus. Walau bagaimanapun, jika dikelompokkan, terdapat 3 kumpulan utama gangguan metabolik biasa, iaitu:

 • Gangguan metabolisme karbohidrat. Beberapa contoh penyakit yang tergolong dalam kumpulan gangguan metabolisme karbohidrat adalah diabetes, galaktosemia, dan sindrom McArdle.

 • Gangguan metabolisme protein. Jenis penyakit yang termasuk dalam kumpulan gangguan metabolisme protein adalah fenilketonuria, penyakit urin sirap maple (MSUD), alkaptonuria, dan ataksia Friedreich.

 • Gangguan metabolisme lemak. Penyakit yang termasuk dalam kumpulan gangguan metabolisme lemak adalah penyakit Gaucher, penyakit Tay-Sachs, xanthoma

Baca juga: Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Sindrom Metabolik

3. Biasa Disebabkan oleh Gangguan Genetik

Gangguan metabolik umumnya disebabkan oleh gangguan genetik yang berlaku dalam keluarga. Gangguan ini mempengaruhi fungsi kelenjar endokrin dalam menghasilkan enzim yang biasanya digunakan dalam proses metabolik. Inilah yang menjadikan jumlah enzim yang dihasilkan akan dikurangkan atau bahkan tidak dihasilkan sama sekali.

Tidak hanya itu, gangguan dalam pengeluaran enzim pencernaan juga dapat membuat bahan toksik dalam tubuh tidak dapat diekskresikan dan terkumpul di dalam aliran darah. Sekiranya keadaan ini berlaku, fungsi organ dalam badan boleh terganggu.

4. Pencegahan Terbaik Boleh Dilakukan Sebelum Kehamilan

Sebenarnya, gangguan metabolik cenderung sukar untuk dicegah, kerana sering disebabkan oleh faktor genetik. Walau bagaimanapun, pencegahan gangguan metabolik yang terbaik pada kanak-kanak dapat dilakukan dengan banyak perbincangan dengan pakar obstetrik dan ahli genetik, sebelum merancang kehamilan. Terutama jika anda atau pasangan anda mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit metabolik.

Baca juga: Jangan cuai, Menangani Mengatasi Sindrom Metabolik

Semasa membincangkannya dengan doktor anda, tanyakan mengenai pelbagai kemungkinan mempunyai anak dengan penyakit yang sama dan bagaimana mencegah atau mengurangkan risiko. Kerana, salah satu gangguan metabolik yang paling biasa disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat adalah diabetes jenis 2. Oleh itu, usaha pencegahan juga dapat dilakukan dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti:

 • Mengekalkan berat badan yang ideal.

 • Makan makanan berkhasiat seimbang dan tingkatkan pengambilan makanan serat, seperti sayur-sayuran, biji-bijian, dan buah.

 • Lakukan senaman secara teratur, sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

 • Kurangkan pengambilan minuman dengan kandungan gula yang tinggi, seperti jus buah-buahan atau soda, dan makanan yang tinggi gula dan lemak.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Gangguan Metabolik yang Diwarisi.
WebMD. Diakses 2019. Gangguan Metabolik yang Diwarisi.