Kesihatan

Positif untuk COVID-19, Elakkan Mengonsumsi 6 Makanan Ini

“Setelah dijangkiti virus korona, penting untuk menerapkan gaya hidup sehat untuk cepat sembuh. Salah satunya adalah dengan menyesuaikan diet. Penting untuk mengetahui jenis makanan apa yang baik dan boleh dimakan. Sebaliknya, anda juga harus mengetahui jenis makanan yang harus dielakkan agar gejala COVID-19 tidak memburuk.

, Jakarta - COVID-19 dapat menyebabkan penderita mengalami pelbagai gejala. Sebahagian daripadanya boleh menjadi sangat menyakitkan dan tidak selesa. Oleh itu, pelbagai cara untuk mengatasi gejala sering dilakukan, termasuk makan makanan tertentu.

Anda mungkin pernah melihat siaran di internet mengenai cadangan makanan atau minuman yang boleh dimakan ketika menderita COVID-19. Malangnya, tidak semua maklumat yang beredar di internet mengandungi kebenaran. Sebenarnya, ada beberapa jenis makanan yang harus dielakkan atau tidak dimakan ketika dijangkiti virus korona. Ini kerana jenis makanan tertentu boleh memburukkan lagi gejala dan menjadikan proses penyembuhan lebih lama.

Jadi, makanan apa yang tidak boleh dimakan sebentar?

Baca juga: 6 Jenis Makanan Meningkatkan Kekebalan Tubuh Yang Mencegah Corona

Tabu makanan untuk orang yang mempunyai COVID-19

Pengambilan makanan dan minuman sebenarnya sangat berpengaruh pada keadaan tubuh, termasuk sistem ketahanan badan alias kekebalan. Semasa menghidap COVID-19, penting untuk selalu menjaga dan meningkatkan daya tahan tubuh agar cepat sembuh. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu mengelakkan jenis makanan tertentu yang boleh mengganggu sistem imun, seperti:

  1. Makanan Bungkusan

Semasa anda sakit, anda mungkin merasa tidak mempunyai cukup tenaga untuk memasak. Akibatnya, ada keinginan untuk makan makanan yang dibungkus. Hati-hati, ini sebaiknya dielakkan. Ini kerana makanan yang dibungkus biasanya mengandungi banyak bahan pengawet, natrium, bahan ketagihan, dan gula tambahan. Bahan-bahan ini boleh menyebabkan keradangan yang memberi kesan melemahkan sistem kekebalan tubuh. Ini kemudian dapat menyebabkan virus penyebab penyakit menjadi lebih mudah diserang.

  1. daging merah

Makanan jenis ini mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi. Sekali lagi, ini dapat meningkatkan risiko keradangan. Orang yang menghidap COVID-19 dinasihatkan untuk mengelakkan makanan jenis ini terlebih dahulu. Tetapi secara umum, pengambilan daging merah tidak boleh dilakukan secara berlebihan kerana boleh menyebabkan penumpukan lemak tepu di dalam badan.

  1. Kentang goreng

Selain daging merah, makanan goreng juga mengandungi banyak lemak. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, makanan jenis ini boleh mengganggu sistem imun. Ini dapat melambatkan proses pemulihan dari COVID-19.

Bukan hanya itu, kebiasaan makan makanan goreng juga dapat mencetuskan peningkatan tahap "kolesterol jahat" aka LDL. Ini dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Baca juga: Petua untuk Membeli Makanan Semasa Pandemik COVID-19

  1. Minuman Manis

Orang yang dijangkiti virus korona bukan sahaja harus mengelakkan pengambilan garam dan lemak, tetapi juga gula. Salah satu jenis pengambilan yang harus dielakkan adalah minuman bergula. Dalam satu bungkusan minuman manis, ada gula tambahan yang boleh menyebabkan keradangan di dalam badan. Di samping itu, elakkan juga minuman ringan yang boleh membawa kesan yang serupa.

  1. Makanan pedas

Elakkan juga memakan makanan yang terlalu pedas. Kerana rempah yang digunakan boleh merengsakan tekak. Ini kemudian dapat memperburuk batuk yang merupakan salah satu gejala jangkitan virus korona.

  1. Minuman beralkohol

Walaupun tanpa dijangkiti COVID-19, pengambilan minuman beralkohol harus dielakkan atau dibatasi. Namun, pada orang dengan jangkitan korona, mengkonsumsi minuman ini dikatakan dapat memicu keradangan. Bukan hanya itu, minuman beralkohol juga boleh menjadikan ubat yang dimakan menjadi tidak berkesan. Sekiranya demikian, proses penyembuhan pastinya akan memakan masa lebih lama.

Baca juga: Petua untuk Selamat dari Corona, Semasa Memesan Makanan Dalam Talian

Selain menghindari makanan tertentu, disarankan untuk mengambil multivitamin tambahan. Ini dapat membantu mengekalkan dan meningkatkan daya tahan tubuh. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh membeli multivitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun sekarang!

Rujukan:
Makan ini. Diakses pada. 2021. Makanan yang Tidak Harus Anda Makan Sekiranya Anda Mempunyai COVID.
WHO. Diakses pada tahun 2021. Petua makanan dan pemakanan
semasa kuarantin diri.
Jurnal Gourmet. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Harus Dimakan (dan Apa yang Harus Dielakkan) di Times of Coronavirus.