Kesihatan

Melihat Kebaikan Beet untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Banyak kajian membuktikan bahawa pengambilan wanita hamil berkait rapat dengan kesihatan bayi mereka kelak. Masalahnya, nutrien apa yang diperlukan oleh ibu hamil?

Dari banyak pengambilan nutrien yang perlu dikonsumsi oleh wanita hamil, asid folik, zat besi, antioksidan, dan serat adalah nutrien yang tidak boleh dilupakan. Keempat-empat nutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan ibu dan janin.

Jadi, jenis makanan apa yang mengandungi nutrien di atas? Ibu tidak perlu bingung mencari sumber nutrien di atas, hanya makan bit. Mudah, bukan? Inilah faedah buah untuk bit untuk wanita hamil.

Baca juga: 6 Sebab Anda Selalunya Makan Beetroot

1. Mengurangkan Risiko Kecacatan Lahir

Beetroot mengandungi banyak asid folik yang baik untuk pertumbuhan tisu di dalam badan. Bukan hanya itu, asid folik juga dapat membantu perkembangan saraf tunjang bayi, sehingga dapat meminimumkan risiko kecacatan kelahiran.

Di samping itu, asid folik adalah nutrien penting dalam pembentukan sel otak. Penemuan pakar di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika kata, Ibu yang mengambil asid folik empat minggu sebelum kehamilan dan lapan minggu selepas kehamilan, dapat meminimumkan risiko autisme pada bayi sebanyak 40 persen.

Anda boleh bayangkan betapa pentingnya asid folik untuk kesihatan bayi pada masa akan datang?

2. Mencegah Sembelit

Selain kaya dengan asid folik, bit juga mengandungi banyak serat yang dapat membantu wanita hamil menghindari sembelit. Selain itu, serat juga dapat merangsang perkembangan janin di dalam rahim. Oleh itu, makanan yang mengandungi banyak serat menjadi salah satu jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan pada trimester pertama.

Menariknya, bit juga mengandungi banyak kalium yang dapat menyeimbangkan elektrolit dan mengawal metabolisme. Kalium juga berguna untuk menyeimbangkan tekanan darah ibu hamil.

3. Menguatkan Sistem Imun

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, kelebihan bit untuk wanita hamil juga dapat menguatkan sistem imun mereka. Ingat, wanita hamil sangat disarankan untuk makan makanan yang tinggi antioksidan. Tujuannya jelas, untuk mengekalkan sistem ketahanan badan untuk mengelakkan pelbagai penyakit.

Baca juga: 6 Makanan yang Baik untuk Menyokong Kehamilan

Menurut kajian dari The Children Hospital of Philadelphia (CHP), wanita yang mengonsumsi banyak antioksidan sebelum dan semasa kehamilan dapat mencegah si kecil mereka daripada menghidap diabetes dan obesiti.

4. Mencegah Anemia

Beetroot juga mengandungi banyak zat besi yang dapat meningkatkan hemoglobin dalam darah. Nah, nutrien ini dapat mencegah risiko anemia dengan memastikan pengambilan hemoglobin yang mencukupi. Ingat, jangan memandang ringan anemia, kerana keadaan ini dapat membuat anda merasa pening dan cepat merasa letih.

Kandungan zat besi berguna untuk menghantar oksigen ke anak dalam kandungan. Ibu mesti berhati-hati, kerana kekurangan zat boleh memberi kesan negatif terhadap IQ anak-anak kelak. Zat besi adalah nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan otak bayi di dalam rahim.

5. Menurunkan Tekanan Darah

Kajian oleh para saintis di University of Manchester dan Karolinska Institute di Sweden telah menemui kaitan antara bit dan peraturan tekanan darah pada wanita hamil. Dalam kajian itu, dua puluh wanita di Saint Mary's Hospital, Manchester, dengan tekanan darah tinggi, diberi suntikan 70 mililiter jus bit kaya nitrat setiap hari selama 8 hari. Akibatnya, kebanyakan wanita mengalami peningkatan kadar nitrat dan nitrit dalam darah mereka kira-kira 2-3 jam selepas minum.

Sementara itu, kumpulan lain, yang juga terdiri dari 20 wanita, diberi minuman plasebo bit yang telah dikeluarkan dari kandungan nitrat. Akibatnya, mereka tidak mengalami perubahan kadar nitrat atau nitrit dalam darah.

Secara keseluruhan, tidak ada perbezaan yang signifikan dalam perubahan tekanan darah antara kumpulan wanita yang menggunakan bit nitrat tinggi dan mereka yang mengambil bitbo plasebo tanpa nitrat. Namun, pada wanita yang meminum jus bit kaya nitrat, terdapat perubahan tekanan darah diastolik, yang merupakan tekanan ketika jantung berada di antara degupan. Ia disyaki bahawa ini dipengaruhi oleh nitrit plasma. Jadi, nitrat yang diperoleh dari bit ditukar di dalam badan menjadi nitrit yang akhirnya menjadi nitrat oksida yang dikaitkan dengan saluran darah yang sihat.

Baca juga: 6 Cara Mengekalkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan

Kesan sampingan bit pada kehamilan

Apa yang perlu digarisbawahi, walaupun mempunyai banyak manfaat untuk wanita hamil, bit boleh mencetuskan kesan sampingan apabila dikonsumsi terlalu banyak. Contohnya, mencetuskan loya dan muntah, kelemahan, cirit-birit, dan potensi batu karang.

Oleh itu, wanita hamil sangat disyorkan untuk memakan bit secara sederhana. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor sebelum memakan buah ini.

Nah, jika anda ingin melakukan pemeriksaan kehamilan, anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di hospital . Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play! Ia mudah, bukan?

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Makan Beetroot Semasa Kehamilan: Manfaat Kesihatan Dan Kesan Sampingan.
Perubatan Xpress. Diakses tahun 2020. Beetroot mempunyai kaitan tekanan darah pada wanita hamil.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found