Kesihatan

5 Rawatan Kulit Kering yang mesti dicuba

Jakarta - Semua orang ingin memiliki kulit wajah yang halus dan tegas. Walau bagaimanapun, kulit boleh kehilangan cairan kerana keadaan tertentu, menjadikannya kering. Jangan biarkan kulit kering mengganggu penampilan dan kehidupan seharian anda. Oleh itu, penting untuk melakukan penjagaan kulit kering agar kulit sihat dan lembap. Kulit kering dapat dicirikan oleh kekurangan kandungan cairan pada lapisan kulit.

Kulit muka kering boleh disebabkan oleh keturunan, proses penuaan di mana kandungan minyak semula jadi pada kulit menipis seiring bertambahnya usia, penyakit seperti alergi dan tiroid. Selain itu, kulit kering juga disebabkan oleh kesalahan dalam perawatan kulit wajah, seperti alat mencuci muka yang terlalu keras dan terlalu kerap, mencuci muka dengan sabun yang keras dan menggunakan gosok. Berikut adalah langkah-langkah penjagaan kulit untuk wajah kering yang boleh anda ikuti untuk memperbaiki keadaan.

Pemakanan

Cara termudah untuk melakukan penjagaan kulit kering adalah dengan minum air secukupnya untuk menghidrat kulit anda sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Anda juga harus mengambil asid lemak omega-3 yang berguna untuk mengekalkan kandungan minyak semula jadi kulit agar sentiasa lembap. Anda boleh mendapatkan omega-3 dari salmon, sardin, walnut, biji rami, dan minyak biji bunga matahari.

Basuh muka anda dengan air biasa atau suam

Jangan cuci muka dengan air panas kerana boleh memperburuk keadaan kulit kering. Air panas juga dapat mengurangkan minyak pada kulit dengan cepat sebagai pelembap semula jadi. Kami mengesyorkan agar anda mencuci muka menggunakan air biasa atau air suam untuk mencuci muka.

Pencuci muka

Dalam menjaga kulit keringharus menggunakan produk pencuci muka dengan pH yang sesuai untuk kulit wajah (5.5), tidak mengandungi wangian, sabun, dan alkohol. Anda yang mempunyai kulit muka kering harus menggunakan pencuci muka yang mengandungi bahan pelembap seperti ceramides dan gliserin. Setelah wajah anda bersih, keringkan dengan menepuk lembut dengan tuala. Jangan menggosok wajah anda, kerana boleh merengsakan kulit dengan mudah.

Pelembap Muka

Lebih baik jika kulit anda masih lembap, sapukan krim pelembap untuk mengunci kelembapan ke dalam kulit anda. Kerana jika anda menggunakan pelembap ketika wajah anda kering, ia akan mengurangkan faedah mengunci kelembapan tersebut. Sebaiknya pilih pelembap yang mengandungi ceramide, gliserin, urea, asid stearat, mentega shea, asid hyaluronik, asid laktik, dan dimethicone. Jangan gunakan pelembap wajah yang mengandungi wangian, alkohol, retinoid, dan asid alfa hidroksi (AHA).

Sunblock

Dalam menjaga kulit keringjangan lupa untuk selalu menggunakan pelindung matahari (sekurang-kurangnya SPF 30) untuk mengelakkan kerosakan wajah akibat terkena cahaya matahari. Bahaya sinar ultraviolet dapat memperburuk kulit kering dan kusam, malah boleh menyebabkan tanda-tanda penuaan pramatang seperti kedutan dan bintik-bintik gelap.

Sekiranya setelah membuat usaha pada kulit wajah masih kering atau lebih kering dan membuat anda merasa terganggu, anda harus segera mengemukakan aduan anda kepada ahli dermatologi yang berada di sana. .Ahli dermatologi dalam aplikasi akan memberikan rawatan yang dapat membantu mengatasi perkara ini. Dalam aplikasi Anda boleh memilih doktor yang ingin anda bincangkan dengan kaedahnya sembang, panggilan suara, atau panggilan video melalui menu Hubungi Doktor. Anda juga boleh memesan ubat atau vitamin melalui aplikasi melalui menu Penghantaran Farmasi. ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store atau di Google Play.

BACA JUGA: 4 JENIS PENYAKIT KULIT YANG PERLU DIHASILKAN