Kesihatan

Ketahui Penyakit Kaki yang Biasa pada Warga Emas

, Jakarta - Tidak dapat dinafikan, meningkatnya usia dapat membuat tubuh seseorang rentan terhadap berbagai penyakit, salah satunya adalah penyakit kaki yang sering diadukan oleh orang tua dan orang tua. Ini kerana, kaki juga mengalami proses penuaan seperti bahagian badan yang lain. Apakah masalah kaki dan penyakit yang sering dialami oleh orang tua? Berikut adalah tinjauan penyakit kaki pada orang tua.

1. Kulit kering dan retak di telapak kaki

Kolagen adalah protein khas yang berfungsi untuk mengekalkan keanjalan dan kelembutan kulit dan mencegah kehilangan tulang. Selain itu, kolagen juga berfungsi untuk menjaga kesihatan sendi anda. Sesungguhnya, usia yang meningkat tidak secara langsung menjadikan tubuh kehilangan keupayaan untuk menghasilkan kolagen dalam jumlah yang banyak. Namun, dari masa ke masa, pengeluaran kolagen akan menurun.

Tahap lemak badan juga mempengaruhi penurunan pengeluaran kolagen. Kekurangan penghasilan kolagen seiring dengan bertambahnya usia menjadikan lapisan lemak di bawah kulit kaki menjadi lebih nipis, jadi kulit di telapak kaki harus bekerja ekstra untuk menahan berat badan. Tanpa pembalut lemak di telapak kaki, anda boleh merasa sakit dengan lebih mudah setelah seharian melakukan aktiviti.

2. Kuku Menebal

Kuku pada orang tua mudah menebal dan mengeras, tetapi lebih rapuh kerana usia dan mempengaruhi pertumbuhan kuku yang melambatkan. Penebalan jari kaki juga boleh disebabkan oleh perubahan hormon atau masalah kesihatan lain, seperti hipotiroidisme, peredaran oksigen yang terhambat di dalam badan, penyakit arteri perifer (PAD), dan jangkitan kulat pada kuku kaki.

3. Kaki Bengkak

Apabila memasuki usia tua, kaki mudah mengalami bengkak. Dianggap kaki bengkak berlaku kerana masalah dengan urat di kaki dan bahagian badan yang lain pada masa yang sama. Sekiranya kaki bengkak terjadi di kedua kaki, itu mungkin disebabkan oleh perubahan hormon, mengambil ubat tertentu, dan adanya penyakit kardiovaskular.

4. Perubahan Bentuk dan Ukuran Kaki

Penyakit kaki pada orang tua yang juga sering terjadi adalah perubahan bentuk dan ukuran kaki sebagai kesan penuaan. Biasanya perubahan bentuk dan ukuran kaki berlaku kerana ligamen dan tendon badan berhenti berkembang pada usia tua. Untuk ukuran kaki biasanya akan meningkat setengah sentimeter atau lebih. Ini mengakibatkan lengkungan kaki cenderung menurun sehingga telapak kaki rata, tetapi panjang kaki meningkat.

5. Keratosis Stuko

Penyakit kaki yang biasa dihidapi pada orang tua adalah Stucco keratosis. Penyakit ini sering berlaku di bahagian belakang kaki dan pergelangan kaki. Stucco keratosis kelihatan seperti permukaan plaster dengan warna seperti kulit atau lebih ringan. Biasanya, keratosis stuko dirawat dengan rawatan pengelupasan atau krim kulit yang dijual bebas.

6. Artritis (Artritis)

Artritis atau artritis adalah penyakit sendi yang biasa dikenali sebagai kesan penuaan. Simptom artritis pada sendi jari kaki boleh mencetuskan penyakit kaki lain seperti gout, hammertoes (kecacatan atau kerosakan pada sendi yang paling dekat dengan ibu jari), dan bunion keadaan di mana tulang menonjol di sepanjang tepi kaki, terutamanya di bahagian luar jari kaki yang besar.

Baca juga: 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak

Sekiranya ibu bapa anda mengalami salah satu penyakit kaki pada orang tua di atas, ada baiknya segera berjumpa doktor yang berada di sana melalui pilihan komunikasi berbual , suara , atau panggilan video melalui perkhidmatan Hubungi Doktor. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda dalam masa tidak lebih dari satu jam.

Di samping itu, anda boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi melalui perkhidmatan ini Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . ayuh muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found