Kesihatan

Perbezaan Antara Serum dan Krim Muka untuk Penjagaan Kulit

“Di tengah berkembangnya produk penjagaan kulit di pasaran, membingungkan membezakan antara setiap jenis, seperti serum dan krim muka. Serum dan krim muka mempunyai kelebihan dan fungsi yang berbeza. Namun, penggunaannya harus sejajar agar manfaat yang dirasakan dapat dimaksimumkan. "

, Jakarta - Penjagaan kulit sangat penting dilakukan. Walau bagaimanapun, agak sukar dan membingungkan untuk membezakan semua jenis produk penjagaan kulit di pasaran, misalnya, antara serum dan krim muka. Dengan begitu banyak jenis produk penjagaan kulit, memilih produk yang paling berkesan mungkin percubaan dan kesilapan.

Perbezaan terbesar antara serum dan krim muka adalah formula yang terdapat di dalamnya. Serum tidak mengandungi bahan pelembap oklusif, atau kedap udara, seperti petroalatum atau minyak mineral yang menghalang penyejatan air.

Serum juga mengandungi sejumlah kecil bahan pelincir dan penebalan, seperti kacang atau minyak biji. Sebilangan besar serum berasaskan air, dan menghilangkan minyak sepenuhnya. Jadi, bagaimana dengan krim muka?

Baca juga: Hati-hati, 6 Tabiat Ini Boleh Merosakkan Kulit Anda

Perbezaan antara Serum dan Krim Muka

Selalunya seseorang bertanya apa yang harus digunakan untuk penjagaan wajah setiap hari dan apakah kesan sebenar produk penjagaan serum atau krim pada kulit wajah. Adalah mungkin untuk salah dengan ciri-ciri kedua-duanya. Ternyata, menggabungkan kesan krim dan serum sangat penting untuk memiliki kulit yang cantik dan bersinar.

Serum biasanya mempunyai formulasi asas cair dan tekstur ringan dan berkrim. Keistimewaan utamanya adalah kepekatan tinggi per mililiter, dengan kapasiti penyerapan tisu yang besar. Walaupun digunakan sangat sedikit, cerium mampu memberikan nutrisi langsung dan mendalam ke lapisan bawah kulit.

Ciri khas serum yang penting:

  • Cepat menyerap dan mendalam.
  • Kepekatan bio-unsur dan bahan aktif yang tinggi.
  • Lebih khusus untuk meningkatkan fungsi khas kulit.
  • Fungsinya adalah untuk menyuburkan, bukan menghidrat.
  • Mempunyai kesan penambah sinergi semasa digunakan sebelum menggunakan krim muka.

Baca juga: 6 Kesalahan Semasa Melakukan Rawatan Muka

Sementara itu, krim muka mempunyai fungsi penghidratan. Ini kerana kepekatan komponen lemak semakin tinggi dan semakin rendah kepekatan komponen berair. Walaupun krim muka mempunyai bahan aktif yang serupa dengan serum dan kedua-duanya mempunyai kesan yang baik pada kulit, ia adalah produk yang sangat berbeza.

Oleh itu, anda harus memilih serum dengan komposisi yang sesuai dengan kesan yang diinginkan. Pemilihan krim muka juga mesti sesuai bergantung pada jenis foto dan komposisi kulit, keseimbangan antara minyak dan air dan ciri akhir hasil yang dipilih.

Bagaimana Menggunakan Serum dan Krim Wajah?

Penggunaan serum dan krim muka menjamin peningkatan faedah dan keberkesanan dalam merawat kulit. Oleh itu, rawatan yang disarankan atau rutin kecantikan harian disusun dengan mencuci muka, merawat kontur mata dan bibir, kemudian menggunakan serum. Selepas itu, semuanya diserap sepenuhnya, kemudian sapukan krim wajah. Akhirnya, anda boleh memakai alat solek (jika diperlukan).

Memandangkan kepekatan serum yang tinggi, anda harus menerapkannya dalam titisan kecil dan mengurutnya ke seluruh wajah. Langkah-langkah yang boleh diikuti adalah:

  • Sapukan pada bahagian utama wajah: dahi, dagu, pipi dan hidung, menyapu secara mendatar, dari dalam ke luar.
  • Sapukan selepas membersihkan kulit dengan betul dan selalu memasangkannya dengan krim.
  • Sapukan pada waktu siang dan malam. Perhatikan spesifikasi serum yang digunakan.

Baca juga: Untuk Kecantikan Maksimum, Ikuti Pesanan Penjagaan Kulit Korea Ini

Penggunaan serum yang cepat menyerap dan rendah kandungan minyak menjadikan kulit berasa bersih dan terhidrat. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan serum sekiranya anda ingin mendapatkan hasil yang lebih baik. Itulah sebabnya, serum dan krim muka tidak dapat dipisahkan untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Serum memberi khasiat dan pembaikan yang mendalam, sementara krim memberikan penghidratan. Dengan cara itu kulit akan dijaga, terhidrat, dan sihat. Ingin tahu apa serum dan krim muka yang sesuai untuk masalah kulit anda? Tanya pakar dermatologi melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kebenaran Mengenai Serum Muka

Penjagaan Kulit Lifeline. Diakses pada tahun 2021. KEBENARAN: Serum atau Krim? Mengapa mengetahui perbezaan itu penting untuk kulit anda

Kedai Derma. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Anti Penuaan, Rawatan Krim dan Retinol: Apa Perbezaannya?