Kesihatan

Ini adalah jenis dystonia yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar istilah dystonia? Sekiranya anda menghidap penyakit ini, anda perlu berhati-hati. Dystonia adalah keadaan perubatan yang dicirikan oleh gangguan pergerakan otot, sehingga otot akan berkontrak berulang kali secara tidak sengaja. Secara umum, dystonia dibahagikan dan dibahagikan kepada beberapa jenis.

Pergerakan berulang dalam penyakit ini menyebabkan penderita dystonia sering mempunyai postur yang tidak biasa dan sering mengalami gegaran. Keadaan ini boleh mempengaruhi otot tunggal, kumpulan otot, atau seluruh badan. Untuk jelas, lihat penjelasan mengenai dystonia dalam artikel ini!

Baca juga: Bukan mitos, ini adalah erti kedutan di mata

Mengenal Dystonia dan Jenisnya

Dystonia disebabkan oleh kerosakan pada ganglia basal, yang merupakan struktur di otak yang membantu mengawal pergerakan badan. Dystonia yang menyerang bahagian badan dapat dikelaskan sebagai berikut:

 1. Dystonia multifokal mempengaruhi lebih daripada satu bahagian badan yang tidak berkaitan.
 2. Dystonia segmen melibatkan bahagian badan yang berdekatan.
 3. Dystonia umum mempengaruhi sebahagian besar atau seluruh badan.
 4. Hemidystonia, iaitu dystonia yang mempengaruhi lengan dan kaki di bahagian badan yang sama.
 5. Fystal dystonia hanya mempengaruhi bahagian tertentu badan.

Baca juga: Bersalaman, Cari Punca

Ini mungkin membuat anda tiba-tiba membeku di tengah-tengah aktiviti yang sedang anda jalani. Dystonia mungkin disebabkan oleh mutasi genetik (dystonia primer) atau gangguan yang disebabkan oleh ubat (dystonia sekunder). Kenali jenis dystonia berikut:

 1. Dystonia serviks, atau torticollis, adalah jenis dystonia yang paling biasa. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang berusia pertengahan. Dystonia serviks mempengaruhi otot leher, menyebabkan kepala berpusing dan berpusing, dan ditarik ke belakang atau ke hadapan tanpa sengaja.
 2. Blepharospasm yang merupakan sejenis dystonia yang mempengaruhi mata. Ia biasanya bermula dengan sekelip mata yang tidak terkawal. Pada mulanya, keadaan ini hanya mempengaruhi sebelah mata. Hingga akhirnya terkena kedua mata. Kejang menyebabkan kelopak mata ditutup secara tidak sengaja. Kadang-kadang keadaan ini mengakibatkan kedua-dua mata tetap tertutup. Biasanya, orang yang mengalami peristiwa ini adalah orang yang penglihatannya normal. Namun, dengan berlakunya blepharospasm ini, menjadikan seseorang itu buta secara fungsional.
 3. Dystonia kranial mempengaruhi otot kepala, muka dan leher.
 4. Dystonia spasmodik mempengaruhi otot tekak yang digunakan untuk pertuturan.
 5. Tystive dystonia disebabkan oleh reaksi terhadap ubat. Biasanya, gejalanya bersifat sementara dan boleh diubati dengan ubat.
 6. Dystonia oromandibular yang menyebabkan kekejangan otot rahang, bibir, dan lidah. Dystonia ini boleh menyebabkan masalah pertuturan dan menelan.
 7. Torsi dystonia adalah gangguan yang sangat jarang berlaku. Keadaan ini mempengaruhi seluruh badan dan memberi kesan serius kepada orang yang menghidap penyakit ini. Gejala biasanya muncul pada zaman kanak-kanak dan bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Para penyelidik mendapati bahawa dystonia kilasan mungkin diwarisi dari ibu bapa, disebabkan oleh mutasi pada gen DYT1.
 8. Dystonia paroxysmal adalah episodik. Gejala hanya berlaku semasa serangan. Selebihnya orang berada dalam keadaan normal.
 9. Kekejangan Penulis (kekejangan penulis) adalah sejenis dystonia yang hanya berlaku semasa menulis. Keadaan ini mempengaruhi otot-otot tangan atau lengan bawah.

Dystonia boleh mempengaruhi bahagian tubuh yang berlainan, dan selalunya gejala dystonia berkembang secara beransur-ansur. Beberapa gejala awal termasuk kekejangan di kaki, sakit pada otot tangan yang berlaku ketika menulis, leher terasa seperti ditarik, gejala menjadi lebih kerap dari masa ke masa, kesukaran bercakap, berkelip berterusan, tidak terkawal, tekanan, keletihan, dan kegelisahan boleh memburukkan lagi gejala.

Baca juga: Bergerak Secara Spontan, Kenali Tanda-tanda Sindrom Taurette

Itulah jenis dystonia yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda menemui simptom seperti di atas, segera berbincang dengan pakar. Dalam Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dan menghantarnya ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunakan datang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Yayasan Dystonia. Diakses pada tahun 2020. Jenis-jenis Dystonia.
NCBI. Diakses pada 2020. Berapa Jenis Dystonia? Pertimbangan Patofisiologi.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Intrathecal Baclofen Pump.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Dystonia.