Kesihatan

Ibu, Tahu Cara Merawat Luka Selepas Bahagian C

Jakarta - Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan ibu tidak dapat melahirkan secara normal dan harus melakukan pembedahan caesar, seperti ukuran bayi yang terlalu besar atau posisi bayi dalam posisi bersendi sebelum waktu melahirkan. Malangnya, kelahiran caesar meninggalkan bekas luka yang boleh mengganggu penampilan.

Sebenarnya, bagaimana kesan parut kelahiran caesar ini? Beberapa waktu selepas pembedahan, parut akan membengkak dan muncul. Warnanya sedikit lebih gelap daripada warna kulit. Walau bagaimanapun, parut ini perlahan-lahan memudar setelah kira-kira 6 minggu selepas bersalin.

Baca juga: 8 Perkara Yang Harus Dielakkan Ibu Sekiranya Pernah Mengalami Sesar

Secara amnya, terdapat 3 (tiga) kaedah yang digunakan oleh doktor untuk menutup parut pembedahan ibu, iaitu:

  • Jahit. Sekurang-kurangnya, prosedur untuk menutup luka dengan jahitan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Lama kelamaan, jahitan menyatu dengan kulit badan. Kaedah ini didakwa kurang berisiko daripada menutup luka menggunakan staples.

  • Lem. Lem khas yang digunakan untuk membuat luka dekat dan bersatu semula dengan kulit. Namun, bukan hanya luka pembedahan yang boleh ditutup dengan cara ini, doktor biasanya mengenali faktor lain terlebih dahulu, sama ada prosedur menutup luka dengan gam adalah pilihan terbaik.

  • ruji. Menutup luka dengan cara ini adalah yang paling cepat, kerana menggunakan alat yang menyerupai ruji kertas. Kemudian, doktor membuang semua ruji di bahagian luka sebelum pesakit dibenarkan pulang.

Baca juga: Yang Perlu Anda Ketahui Sekiranya Anda Mempunyai Cesarean

Rawatan Parut C-section

Lalu, apa yang boleh dilakukan agar parut caesar dapat sembuh dengan cepat dan tidak mengganggu kehamilan ibu seterusnya?

  • Jangan angkat berat selama kira-kira 2 (dua) minggu selepas operasi.

  • Elakkan semua aktiviti yang menjadikan badan mudah letih . Ibu, menjaga bayi yang masih memerah tentu memerlukan masa dan tenaga tambahan. Ini pasti akan membuat ibu keletihan, apatah lagi untuk mengurus keperluan rumah tangga. Sebaiknya, ibu tidak boleh terlalu letih dari bekerja, dan banyak berehat. Minta ayah menolong ibu dengan urusan rumah tangga.

  • Hati-hati ketika bersin, ketawa, atau batuk . Tekanan yang berlebihan dapat menjadikan luka terbuka kembali. Ibu boleh melakukan pergerakan untuk menahan perut dekat dengan parut untuk mengelakkan tekanan berlebihan.

  • Sentiasa menjaga kebersihan luka untuk mengelakkan jangkitan pada masa hadapan. Semasa mandi, lap perlahan-lahan luka, menggunakan sedikit sabun sambil menggosoknya. Pastikan luka betul-betul kering selepas anda mandi.

  • Pastikan luka mendapat peredaran udara yang baik . Elakkan menutup luka dengan terlalu rapat, kerana udara dapat membantu luka sembuh lebih cepat. Semasa tidur, pakai pakaian yang selesa dan longgar.

  • Perhatikan pengambilan makanan , kerana nutrien yang dimakan ibu membantu mempercepat pertumbuhan tisu baru, sehingga luka cepat sembuh. Jangan lupa menjaga pengambilan cecair harian ibu.

Baca juga: Cara yang betul dan pantas untuk pulih dari pembedahan caesar

Ibu juga tidak boleh lupa memeriksa keadaan luka secara kerap dari pembedahan caesar ini kepada doktor. Sekiranya ibu demam tinggi diikuti dengan parut yang berwarna merah, bengkak, berair, dan sakit, segera tanyakan kepada doktor. Mungkin, luka dari bahagian caesar ibu mengalami jangkitan. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan ibu bertanya kepada doktor. Muat turun permohonan tidak lama lagi di telefon ibu ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found