Kesihatan

Hati-hati, 5 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Mati Pucuk

, Jakarta - Salah satu gangguan seksual yang mengancam lelaki adalah mati pucuk, disfungsi ereksi. Keadaan ini menyebabkan seorang lelaki tidak dapat mengalami ereksi atau mengekalkan ereksi. Mati pucuk bahkan menyebabkan seseorang tidak dapat mengalami ereksi walaupun terdapat rangsangan seksual. Walaupun tidak berbahaya, tetapi mati pucuk boleh mengganggu penghidap dan pasangannya.

Secara amnya, gangguan ini berlaku pada lelaki berusia 40 tahun ke atas. Tetapi akhir-akhir ini, mati pucuk juga menyerang banyak lelaki pada usia muda. Gaya hidup dan tabiat harian adalah penyebabnya. Jadi, apakah tabiat sebenar yang boleh menyebabkan mati pucuk?

1. Corak Tidur yang tidak kemas

Corak tidur yang tidak kemas ternyata menjadi salah satu pencetus mati pucuk. Sebenarnya, tubuh manusia memerlukan rehat yang cukup agar keadaan kesihatan dan fungsi organ dapat berjalan seperti biasa. Gangguan dalam pola tidur boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah penurunan prestasi seksual sehingga menyebabkan mati pucuk.

Baca juga: 3 Masalah Psikologi Yang Menyebabkan Mati Pucuk

2. Pengambilan Alkohol

Kebiasaan mengonsumsi alkohol berlebihan tidak hanya mencetuskan gangguan hati, tetapi juga dapat mengganggu kehidupan seksual seorang lelaki. Alkohol mempunyai sifat penekan sistem saraf yang dapat menyekat impuls saraf dan menyekat komunikasi otak dengan tubuh. Keadaan ini juga akan mempengaruhi sistem saraf semasa ereksi.

3. Merokok

Selain pengambilan alkohol, merokok juga dapat meningkatkan risiko lelaki mengalami mati pucuk. Sebabnya, kandungan nikotin dalam rokok boleh terkumpul di dalam badan. Deposit nikotin kemudian boleh menyebabkan gangguan dalam aliran darah, termasuk di organ vital. Keadaan ini dapat menjadikan aliran darah tidak lancar dan menyebabkan ereksi tidak berjalan normal.

4. Latihan Berlebihan

Senaman adalah perkara yang baik, dan diperlukan untuk menjaga tubuh agar tetap bugar. Tetapi berhati-hatilah, senaman berlebihan juga boleh mencetuskan perkara yang tidak diingini. Senaman yang berlebihan dapat meningkatkan risiko kecederaan, dan juga dapat memicu masalah mati pucuk dan kesuburan.

Senaman yang berlebihan boleh menyebabkan kadar testosteron dalam badan menurun. Sebaliknya, kurang bersenam juga dapat meningkatkan risiko penyakit ini. Oleh itu, pastikan anda bersenam secara sederhana mengikut keperluan badan anda.

Baca juga: Hati-hati Gangguan Testosteron Boleh Menyebabkan Mati Pucuk

5. Pengambilan Ubat-ubatan tertentu

Risiko mati pucuk juga boleh meningkat kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu. Ubat antidepresan, seperti amitriptyline, diazepam, ubat antihistamin, misalnya cimetidine , ubat-ubatan untuk penyakit Parkinson, kemoterapi, ubat penahan sakit opioid morfin , dan kodin (sering digunakan untuk ubat batuk kering atau antitussive).

Gangguan ini cenderung menyerang lelaki yang sering mengambil ubat tekanan darah tinggi. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan ini, keadaan tertentu dan sejarah penyakit tertentu berisiko menyebabkan mati pucuk. Sebenarnya, tekanan darah tinggi aka hipertensi sering dikaitkan dengan risiko mati pucuk.

Hipertensi boleh menyebabkan mati pucuk kerana arteri menjadi kurang fleksibel dan sempit. Ini boleh menyebabkan aliran darah ke arteri menurun, dan memberi kesan pada peredaran darah di sekitar Mr. P.

Terlepas dari gaya hidup, ternyata terdapat beberapa perkara lain yang menyebabkan mati pucuk. Keadaan ini boleh disebabkan oleh tekanan psikologi, seperti tekanan, perasaan takut, cemas, dan tertekan. Keadaan kesihatan juga boleh memberi kesan.

Risiko mati pucuk meningkat pada orang yang mempunyai penyakit, seperti penyakit Parkinson, strok, Alzheimer, epilepsi, diabetes jenis 2, obesiti, dan penyakit jantung. Keadaan ini juga boleh berlaku kerana kecederaan pada Mr. P, tulang belakang, pelvis, atau pundi kencing.

Baca juga: Bukan Rahsia, Sebab Lelaki Mengalami Ejakulasi Pramatang

Mengalami gejala seperti mati pucuk? Pastikan dengan melakukan pemeriksaan di hospital yang sesuai. Anda boleh mencari dan memilih hospital terbaik pilihan anda dalam aplikasi . Temujanji dengan doktor kini lebih mudah dan terancang. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!