Kesihatan

Mengenal Lebih Lanjut mengenai Rhinitis Bukan Alergi

Jakarta - Rhinitis terbahagi kepada dua jenis, iaitu alergi dan bukan alergi. Ulasan ini akan membincangkan dengan lebih mendalam mengenai rinitis bukan alergi, gangguan kesihatan yang penyebabnya tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, gejala yang muncul kelihatan serupa dengan rhinitis yang berlaku kerana alahan. Sebenarnya, apa bezanya dengan rinitis alergi?

Walaupun mereka mempunyai simptom yang sangat serupa, rhinitis bukan alergi tidak sama dengan rhinitis alergi. Perbezaan ini dapat dilihat dengan jelas dalam:

  • Rhinitis alergi cenderung menjadi penyakit bermusim. Sementara itu, rhinitis bukan alahan mempunyai gejala yang berlaku sepanjang tahun.
  • Rinitis alergi cenderung menyerang kanak-kanak dan orang dewasa muda, sementara rhinitis bukan alergi cenderung lebih biasa dengan usia.

Baca juga: Penjagaan Kesihatan, Inilah Perbezaan Antara Rhinitis Alergi dan Rhinitis Bukan Alergi

Jenis-jenis Rhinitis Bukan Alergi

Rinitis bukan alahan terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Rinitis vasomotor, dipicu oleh keadaan fizikal seperti bau, minyak wangi, perubahan suhu dan kelembapan, pendedahan kepada asap, dan cahaya matahari. Sebilangan besar penghidap akan mengalami hidung berair dan kesesakan hidung. Keadaan ini biasanya tidak disertai dengan gatal pada hidung dan mata.
  • Rinitis berjangkit, biasanya dikaitkan dengan jangkitan virus atau bakteria. Gejala boleh menyerupai jangkitan sinus, dengan sakit muka, dan pembuangan hidung hijau. Walau bagaimanapun, pesakit tidak mempunyai bukti jangkitan sinus pada sinar-X. Rinitis bukan alergi jenis ini akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.
  • Rinitis hormon, boleh berlaku semasa kehamilan dan orang yang mempunyai fungsi tiroid rendah. Wanita hamil biasanya mempunyai gejala kesesakan hidung yang teruk yang berlaku pada bulan kedua kehamilan, dan ini boleh berlanjutan sehingga melahirkan. Gejala biasanya hilang sejurus selepas bersalin.
  • Rinitis akibat ubat boleh berlaku pada banyak orang yang mengambil ubat tekanan darah tinggi, pil kawalan kelahiran, dan ubat anti-radang nonsteroid.
  • Rhinitis medicamentosa, yang dikaitkan dengan penggunaan semburan dekongestan over-the-counter yang berlebihan. Gejala termasuk kesesakan hidung yang teruk dan hidung berair. Orang yang menggunakan semburan berlebihan ini pada dasarnya menjadi "ketagih" terhadap ubat tersebut, memerlukan lebih banyak ubat untuk mengawal gejala mereka.
  • Rinitis gastrik mungkin berkaitan dengan pengambilan makanan atau alkohol, tetapi jarang disebabkan oleh alergen. Orang yang mengalami rhinitis mengalami hidung berair, biasanya pembuangan air yang jelas, terutama setelah makan makanan panas atau pedas.
  • Rhinitis yang berkaitan dengan penyakit refluks asid sangat biasa terjadi pada anak kecil, dengan gejala hidung tersumbat, hidung berair, dan selepas meneteskan hidung. Gejala mungkin muncul selepas makan berat atau pada waktu pagi setelah mengalami refluks asid ketika berbaring di punggung pada waktu malam.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Rhinitis Alergi dan Sinusitis

Diagnosis dan Pengurusan Rhinitis Bukan Alergi

Malangnya, tidak mudah untuk mendiagnosis rhinitis bukan alahan hanya dengan gejala yang muncul. Diagnosis biasanya berdasarkan sejarah gejala, penggunaan ubat-ubatan, masalah perubatan lain yang diketahui, dan pemeriksaan fizikal. Ujian alergi akan menjadi negatif pada orang dengan rinitis bukan alergi, dan ujian ini biasanya diperlukan untuk mengesahkan bahawa alergi tidak berperanan dalam gejala.

Sementara itu, mengelakkan pencetus kerengsaan yang menyebabkan gejala adalah kaedah terbaik untuk merawat rhinitis bukan alergi, tetapi tentu saja ini tidak selalu mungkin dilakukan. Biasanya, orang dengan rhinitis bukan alergi tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan tertentu kerana tidak menyebabkan gejala.

Jenis ubat yang paling tidak berkesan untuk keadaan ini termasuk semburan hidung steroid resep dan semburan hidung antihistamin serta dekongestan oral. Orang yang mempunyai simptom "hidung berair" yang berterusan dan titisan postnasal boleh mendapat manfaat daripada kesan pengeringan semburan hidung antikolinergik.

Baca juga: Selsema tidak hilang, berhati-hati dengan rhinitis vasomotor

Rinitis bukan alahan boleh bertambah baik dengan rawatan yang betul. Oleh itu, pastikan anda mendapatkan ubat tersebut mengikut nasihat doktor. Anda boleh mendapatkan ubat ini terus melalui perkhidmatan penghantaran farmasi dalam aplikasi jadi anda tidak perlu meninggalkan rumah lagi.Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bentuk Rhinitis Bukan Alergi .