Kesihatan

Ini adalah penjelasan mengenai astigmatisme kornea

, Jakarta - Astigmatisme kornea adalah keadaan ketika kornea atau lensa membengkok lebih dalam satu arah daripada yang lain. Anda akan mengalami astigmatisme kornea jika kornea mempunyai lekukan yang tidak sesuai.

Astigmatisme boleh menyebabkan penglihatan kabur. Penglihatan kabur dapat terjadi dalam lebih dari satu arah, baik secara mendatar, menegak, atau menyerong. Astigmatisme boleh muncul semasa kelahiran, atau dapat berkembang setelah kecederaan mata, penyakit, atau pembedahan. Astigmatisme tidak disebabkan atau diperburuk dengan membaca dalam cahaya redup, duduk terlalu dekat dengan televisyen atau menyipit. Maklumat lanjut mengenai astigmatisme kornea boleh dibaca di sini!

Baca juga: 5 Ciri-ciri Mata Silinder dan Cara Mengatasinya

Astigmatisme Menyebabkan Penglihatan kabur

Kami menyebutkan sebelumnya bahawa astigmatisme berlaku apabila permukaan depan mata (kornea) atau lensa, di dalam mata, mempunyai lekukan yang tidak sesuai. Daripada mempunyai lekukan tunggal seperti bola bulat, permukaannya berbentuk telur. Ini menyebabkan penglihatan kabur pada semua jarak.

Astigmatisme sering muncul semasa kelahiran dan boleh berlaku pada masa yang sama dengan rabun jauh atau rabun jauh. Tanda dan gejala astigmatisme termasuk:

 • Penglihatan kabur atau memutarbelitkan.
 • Mata letih atau tidak selesa.
 • Sakit kepala.
 • Kesukaran melihat pada waktu malam.
 • Kerap juling.

Mata mempunyai dua struktur dengan permukaan melengkung yang membengkokkan (membiaskan) cahaya ke retina untuk menghasilkan gambar. Kedua-dua struktur tersebut adalah:

1. Kornea, permukaan depan mata yang jelas bersama dengan filem air mata.

2. Lensa, struktur yang jelas di dalam mata yang berubah bentuk untuk membantu fokus pada objek yang dekat.

Pada mata yang berbentuk sempurna, setiap elemen ini mempunyai kelengkungan bulat, seperti permukaan sfera yang halus. Kornea dan lensa dengan kelengkungan sedemikian (membiaskan) semua cahaya masuk secara merata untuk membuat gambar yang fokus tajam terus ke retina, di bahagian belakang mata.

Baca juga: Sama dengan penyakit mata, ini adalah perbezaan antara rabun jauh dan rabun jauh

Sekiranya kornea atau lensa berbentuk telur dengan dua lekukan yang tidak sepadan, sinar cahaya bengkok tidak akan sama sehingga kedua gambarnya berbeza. Kedua-dua gambar ini bertindih atau bergabung dan mengakibatkan penglihatan kabur. Astigmatisme adalah sejenis kesalahan pembiasan.

Rawatan Astigmatisme Kornea

Astigmatism didiagnosis dengan pemeriksaan mata lengkap yang melibatkan serangkaian ujian untuk memeriksa kesihatan mata dan pembiasan, yang menentukan bagaimana mata membengkokkan cahaya.

Pakar oftalmologi akan menggunakan pelbagai alat, mengarahkan cahaya terang terus ke mata dan meminta anda melihat beberapa lensa. Doktor akan menggunakan ujian ini untuk memeriksa pelbagai aspek mata dan penglihatan untuk menentukan preskripsi yang diperlukan untuk memberikan penglihatan yang jelas dengan cermin mata atau kanta lekap.

Baca juga: Mata Tidak Berfokus, Mungkin Anda Mempunyai Presbyopia

Matlamat rawatan astigmatisme adalah untuk meningkatkan kejelasan visual dan keselesaan mata. Rawatan adalah dengan lensa pembetulan atau pembedahan bias. Memakai lensa pembetulan dapat mengatasi astigmatisme dengan mengatasi kelengkungan kornea dan lensa tidak sekata.

Pembedahan pembiasan dilakukan untuk meningkatkan penglihatan dan mengurangkan keperluan untuk cermin mata atau kanta lekap. Pakar bedah mata akan menggunakan sinar laser untuk membentuk semula lekukan kornea dan memperbaiki kesalahan pembiasan. Sebelum pembedahan, doktor anda akan menilai kesihatan mata anda dan menentukan sama ada pembedahan adalah pilihan terbaik untuk merawat astigmatisme anda.

Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku selepas pembedahan bias termasuk:

 • Pembetulan bawah atau pembetulan berlebihan .
 • Kesan sampingan visual, seperti lingkaran cahaya atau letupan bintang yang muncul di sekitar cahaya.
 • Mata kering.
 • Jangkitan.
 • Parut kornea.
 • Dalam situasi yang jarang berlaku, kehilangan penglihatan.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih lengkap mengenai astigmatisme kornea, anda boleh bertanya terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Astigmatisme
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Astigmatisme