Kesihatan

Mengalami Insomnia, Perlu Dapatkan Rawatan Perubatan?

"Orang dengan insomnia mengalami masalah untuk tidur, tidur, atau keduanya. Ramai orang yang mengalami insomnia ingin pulih dari gangguan tidur ini. Rawatan insomnia diperlukan agar masa dan kualiti tidur kembali, dan kesihatan terjaga. "

, Jakarta - Insomnia adalah sejenis gangguan tidur. Orang yang mengalami insomnia sukar untuk tidur, tidur, atau kedua-duanya. Orang yang mengalami insomnia juga sering tidak merasa segar ketika bangun dari tidur. Ini boleh menyebabkan keletihan dan gejala lain.

Ramai orang yang mengalami insomnia ingin bebas dari gangguan tidur ini. Terutama jika insomnia sangat mengganggu kehidupan seharian. Mengubati insomnia biasanya dengan ubat-ubatan yang mendorong tidur, terapi tingkah laku kognitif untuk insomnia, atau gabungan keduanya. Perubahan gaya hidup positif juga diperlukan untuk menghilangkan gejala.

Baca juga: Fakta-fakta Ini Mengenai Gangguan Tidur Yang Perlu Anda Ketahui (Bahagian 1)

Rawatan Perubatan untuk Penderita Insomnia

Mengubah tabiat tidur dan menangani masalah yang berkaitan dengan insomnia, seperti tekanan, keadaan perubatan, atau ubat-ubatan, dapat mengembalikan kegelisahan bagi banyak orang. Sekiranya langkah-langkah ini tidak berfungsi, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi perilaku kognitif, ubat-ubatan, atau kombinasi kedua-duanya, untuk mempromosikan kelonggaran dan tidur.

1. Terapi Tingkah Laku Kognitif untuk Insomnia

Terapi tingkah laku kognitif untuk insomnia (CBT-I) membantu seseorang mengawal atau menghilangkan pemikiran dan tindakan negatif yang membuat anda terjaga. Terapi ini secara amnya disarankan sebagai rawatan pertama bagi pesakit insomnia. Biasanya, terapi ini sama dengan atau lebih berkesan daripada pil tidur.

Bahagian kognitif CBT-I mengajar anda mengenali atau mengubah kepercayaan yang mempengaruhi kemampuan anda untuk tidur. Ini dapat membantu anda mengawal atau menghilangkan pemikiran dan kebimbangan negatif yang membuat anda terjaga. Strategi yang dijalankan adalah:

Baca juga: Insomnia Bukan kerana Tekanan tetapi Kebiasaan Tidur?

  • Terapi kawalan rangsangan. Kaedah ini menghilangkan faktor-faktor yang mempengaruhi minda untuk menolak tidur. Sebagai contoh, anda dilatih untuk menetapkan waktu tidur dan waktu bangun yang konsisten dan mengelakkan tidur siang.
  • Teknik relaksasi. Seperti relaksasi otot progresif, biofeedback, dan latihan pernafasan adalah cara untuk mengurangkan kegelisahan pada waktu tidur.
  • Sekatan tidur. Terapi ini mengurangkan masa yang anda habiskan di tempat tidur dan mengelakkan tidur siang, yang membuat anda lebih letih pada malam berikutnya.
  • Tetap terjaga secara pasif. Juga dikenal sebagai niat paradoks, terapi untuk insomnia yang bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan dan kegelisahan tentang tidur dengan masuk ke tempat tidur dan berusaha untuk tetap terjaga daripada berharap dapat tidur.
  • Terapi Cahaya. Sekiranya anda tertidur terlalu awal dan bangun terlalu awal, anda boleh menggunakan cahaya untuk menekan kembali jam dalaman badan.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan strategi lain yang berkaitan dengan gaya hidup dan persekitaran tidur anda untuk membantu membina tabiat yang dapat membantu anda tidur lena dan berjaga di siang hari.

2. Ubat Preskripsi

Pil tidur preskripsi dapat membantu anda tidur, tidur, atau kedua-duanya. Secara amnya, doktor tidak mengesyorkan bergantung pada pil tidur preskripsi selama lebih dari beberapa minggu. Mengenai pil tidur preskripsi, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Sekiranya doktor menetapkan pil tidur, anda boleh membelinya melalui aplikasi juga.

Baca juga: Jangan Biarkan, Insomnia Boleh Menyebabkan 7 Penyakit Ini

Perlu difahami, insomnia adalah masalah biasa, ia juga boleh disebabkan oleh pelbagai masalah yang melibatkan kesihatan fizikal atau mental. Dalam beberapa kes, insomnia juga berkaitan dengan persekitaran atau berkaitan dengan faktor gaya hidup, seperti bekerja lebih masa, bekerja pergeseran, dan penggunaan kafein atau alkohol.

Kurang tidur boleh menyebabkan pelbagai masalah, dari keletihan ringan hingga penyakit kronik. Sesiapa yang mengalami masalah tidur yang berterusan dan merasakannya mempengaruhi kehidupan seharian mereka harus berjumpa doktor yang dapat membantu mengenal pasti penyebabnya dan mengesyorkan penyelesaiannya.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Insomnia

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Insomnia

Yayasan Tidur. Diakses pada tahun 2021. Rawatan untuk Insomnia