Kesihatan

3 Komplikasi Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Ketika terdapat ketidakselesaan pada payudara, terutama disertai dengan benjolan, tidak sedikit wanita merasa cemas. Kerana benjolan di payudara sering dikaitkan dengan barah. Sebenarnya, tidak semua benjolan payudara adalah barah, tetapi harus dianggap serius sehingga mereka benar-benar dinyatakan tidak barah.

Hati-hati, jangan bermain dengan penyakit ini. Kanser payudara adalah tumor ganas yang berkembang di sel payudara. Lalu, apa komplikasi barah payudara yang harus kita perhatikan?

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

Ketahui Simptomnya

Sebelum menjawab soalan-soalan di atas, ada baiknya anda mengetahui gejala-gejalanya terlebih dahulu. Pada peringkat awal, barah payudara mungkin tidak menunjukkan gejala tertentu. Oleh itu, sangat penting untuk memeriksa payudara sendiri setiap bulan, 10 hari selepas haid anda berakhir.

Kaedahnya tidak rumit. Perhatikan payudara dengan berhati-hati mengikut arah jam untuk mengesan benjolan atau perubahan pada payudara. Jadi, apakah gejala penyakit ini?

  • Benjolan atau pengerasan payudara yang berbeza dari tisu sekitarnya.

  • Pori-pori kulit payudara kemerahan atau membesar, menyerupai kulit jeruk.

  • Darah keluar dari puting susu.

  • Benjolan atau bengkak di bawah ketiak.

  • Perubahan pada kulit payudara, seperti kemurungan.

  • Perubahan ukuran, bentuk, atau penampilan payudara.

  • Sakit dan bengkak pada payudara.

  • Pengelupasan kulit di sekitar puting.

  • Puting ditarik ke dalam (penarikan atau penyongsangan) ke dalam.

Menyebabkan Pelbagai Komplikasi

Bukan rahsia lagi bahawa barah payudara boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat dengan segera. Komplikasi yang biasa berlaku adalah penyebaran sel-sel abnormal ini ke bahagian tubuh yang lain. Keadaan ini biasanya berlaku ketika penghidap memasuki tahap yang lebih teruk.

Sekiranya organ lain juga diserang, ini bermakna barah ini telah bermetastasis atau merebak dengan cepat dan ganas. Keadaan ini akhirnya akan mempengaruhi kesihatan normal organ dan membawa kepada penyakit baru.

Kemudian, ke bahagian tubuh atau organ mana yang biasanya merebak barah payudara?

Baca juga: Ini bukan barah, ini adalah 5 ketulan di payudara yang perlu anda ketahui

1. Tulang

Apabila sel barah menyebar ke tulang, ada kemungkinan menyebabkan beberapa bahagian struktur tulang pecah tanpa membentuk tulang baru. Akibatnya, tulang cenderung lemah dan mudah patah tulang.

Penyebaran sel barah ke bahagian tulang ini dapat membuat penderita merasa sakit tulang, tulang menjadi lemah dan mudah patah, hingga lumpuh. Bukan hanya itu, ada juga gejala lain yang mungkin timbul seperti hiperkalsemia. Keadaan ini adalah tahap tinggi kalsium dalam plasma darah yang dicirikan oleh penampilan mual, mengantuk, hilang selera makan, dahaga, dan sembelit.

2. Paru-paru

Komplikasi barah payudara juga boleh merebak ke paru-paru. Sekiranya anda mempunyai ini, maka penghidapnya akan menjadi lebih lemah dan terdedah kepada penyakit. Sebabnya jelas, tubuh akan sukar untuk melawan bakteria dan jangkitan, jadi dia mudah terkena radang paru-paru (jangkitan paru-paru). Bagaimana dengan simptomnya? Biasanya sesak nafas, efusi pleura (penumpukan cairan di lapisan paru-paru), batuk yang berpanjangan, dan sakit dada.

3. Kelenjar getah bening

Secara amnya, kelenjar getah bening adalah kawasan pertama yang biasanya dipengaruhi oleh penyebaran barah payudara. Khususnya, kelenjar getah bening di bawah lengan, di payudara, dan berhampiran tulang selangka.

Penyebaran ini boleh berlaku kerana barah payudara berada di tahap IB. Pada tahap ini, beberapa sel barah, mungkin dalam jumlah kecil, telah memasuki kelenjar getah bening. Gejala termasuk benjolan di kawasan ketiak atau tulang selangka.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda merasakan simptom di atas. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan kesan, sehingga rawatan dapat dilakukan dengan lebih cepat. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play! Ia mudah, bukan?