Kesihatan

Mitos Tentang Jerawat Yang Perlu Diluruskan

Jakarta - Kemunculan jerawat memang menjadi musuh semua orang, terutama wanita. Sebabnya, bintik-bintik merah keunguan ini dapat membuat kulit lebih mudah berminyak, wajah tidak sedap dipandang, untuk mengurangkan keyakinan diri. Akibatnya, berbagai metode digunakan untuk menangkis musuh wajah ini, mulai dari membersihkan wajah secara teratur, hingga menghabiskan anggaran tambahan untuk perawatan.

Sebenarnya, jerawat muncul kerana folikel rambut tersumbat dengan kotoran, sel kulit mati, dan minyak berlebihan. Keadaan ini boleh berlaku kerana gaya hidup dan pola makan yang tidak sihat, serta tabiat buruk yang selalu anda lakukan secara tidak sedar, termasuk tekanan. Jadi, bukan hanya remaja, orang dewasa boleh mendapat jerawat.

Baca juga: Pada pandangan pertama, ini adalah perbezaan antara jerawat dan bisul

Mitos Tentang Jerawat Yang Perlu Anda Ketahui

Pernahkah anda mendengar bahawa jika anda jatuh cinta anda akan putus cinta? Pernahkah anda mendengar bahawa jerawat muncul kerana seseorang merindui anda? Semua itu tidak benar alias hanya mitos, ya! Jerawat bukan kerana anda jatuh cinta atau seseorang merindui anda. Berikut adalah mitos lain mengenai jerawat yang perlu anda ketahui:

  • Makan Coklat dan Makanan Berminyak Menyebabkan Jerawat

Mengurangkan pengambilan coklat dan makanan berlemak kerana takut mendapat makanan? Sebenarnya, makanan ini tidak ada kaitan dengan jerawat. Namun, anda masih tidak digalakkan makan terlalu banyak makanan berlemak, kerana boleh mencetuskan masalah darah tinggi dan masalah kardiovaskular.

  • Ubat Gigi Boleh Menghilangkan Jerawat

Siapa yang mengatakannya? Fluorida pada ubat gigi sebenarnya boleh menjadikan jerawat lebih teruk. Jadi, jangan sekali-kali membuang jerawat dengan ubat gigi. Akan lebih baik jika anda segera melakukan rawatan di klinik, atau terlebih dahulu bertanya kepada pakar dermatologi atau pakar kecantikan melalui aplikasi tersebut .

Baca juga: Inilah Sebab Pubertas Menyebabkan Jerawat

  • Kerap Mencuci Muka Menghilangkan Jerawat

Ini juga tidak benar. Anda dinasihatkan untuk mencuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari, terutamanya setelah anda keluar dan memakai alat solek. Membersihkan wajah anda membantu mengurangkan bakteria, tetapi tidak digalakkan melakukannya dengan kerap.

  • Jerawat Hanya Muncul di Kulit Muka Berminyak

Jerawat boleh muncul di mana-mana jenis kulit, walaupun jenisnya berbeza. Mungkin, orang dengan kulit wajah berminyak lebih berisiko terkena jerawat, tetapi jenis kulit lain juga boleh mengalami komedo atau whitehead.

  • Berjemur Membantu Menghilangkan Jerawat

Walaupun terasa seperti mengeringkan kulit anda, sinar matahari sebenarnya tidak membantu menyembuhkan jerawat. Sebaliknya, cahaya matahari dapat menjadikan kulit kering dan menghasilkan lebih banyak minyak, sehingga jerawat akan bertambah buruk.

Baca juga: Mengapa Jerawat Muncul Semasa Menstruasi?

  • Tidak perlu memerah Jerawat

Sekiranya anda mahu keadaan kulit parut jerawat anda menjadi lebih teruk. Memerah jerawat, dengan cara yang selamat, akan mencetuskan proses keradangan dan dapat membuat bakteria masuk ke kulit dengan lebih mudah. Bukan hanya itu, memerah jerawat juga akan menyebabkan munculnya parut hitam yang mungkin memerlukan masa yang lama untuk hilang.

  • Jangan memakai solek jika anda tidak mahu jerawat

Tidak selagi anda memilih produk kecantikan yang sesuai. Sebenarnya, beberapa produk boleh membantu menyamar dan menyembuhkan jerawat, anda tahu! Sekiranya anda pernah mengalami jerawat yang teruk, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor jenis kosmetik apa yang sesuai untuk kulit anda, supaya anda tidak mengalami pengalaman buruk yang sama lagi.

Jadi, jangan percaya sahaja. Semua maklumat mengenai jerawat yang anda dengar tidak semestinya benar.Rujukan:
Kesihatan Pembaptis Hutan Bangun. Diakses pada tahun 2020. Mitos Umum Mengenai Jerawat.
Dermatologi Anne Arundel. Diakses pada tahun 2020. 12 Mitos Jerawat Teratas dan Mengapa Mereka Tidak Benar.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Mitos Tentang Jerawat.