Kesihatan

4 Cara Mencegah Penularan Gonorea

Jakarta - Semua masalah kesihatan yang berkaitan dengan organ pembiakan tidak boleh dipandang rendah. Kerana penularan penyakit yang menyerang organ penting berlaku dengan cepat dan tanpa ditandakan oleh gejala apa pun. Gonore tidak terkecuali, penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria gonokokus atau Neisseria gonorrhoeae . Kemunculan bakteria ini biasanya terdapat dalam cecair Miss V atau Mr. dijangkiti P.

Bukan hanya menyerang serviks, uretra, dan rektum, jangkitan bakteria ini dapat dijumpai di tekak dan mata. Penularan gonorea paling kerap berlaku kerana hubungan dubur atau oral, atau penggunaan mainan seks yang telah tercemar. Jangkitan boleh berlaku pada bayi sekiranya ibu juga dijangkiti penyakit ini. Terutama pada bayi, jangkitan sering berlaku pada mata yang boleh menyebabkan kebutaan kekal.

Sebenarnya, lelaki dan wanita yang mengalami jangkitan mengaku tidak merasakan sebarang gejala, jadi penularan gangguan kesihatan ini berlaku tanpa menyedarinya. Walau bagaimanapun, penampilan gejala lebih mudah dikenali pada lelaki berbanding wanita. Ini kerana gejala yang muncul pada wanita cenderung kurang jelas, sehingga sukar untuk mengesannya.

Ringkasnya, jika anda merasa sakit ketika membuang air kecil disertai dengan pelepasan tebal yang serupa dengan nanah hijau atau kuning dari alat kelamin, anda mungkin ditunjukkan untuk gonore. Namun, anda harus memeriksa keadaan kesihatan anda kepada doktor untuk memastikannya, kerana gejala penyakit ini serupa dengan jangkitan saluran kencing atau jangkitan vagina.

Bagaimana Mencegah Penularan Gonorea?

Kerana penularan gonore berlaku dengan cepat dan tanpa menyedarinya, ada baiknya anda mengetahui dengan pasti bagaimana untuk mencegah penularan penyakit menular seksual ini kepada diri sendiri. Apakah langkah pencegahan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Komunikasi adalah Kunci

Jangan ragu untuk menyampaikan semua perkara yang berkaitan dengan keadaan kesihatan anda, terutama mengenai masalah organ intim. Anda perlu mengetahui sejarah kesihatan seksual pasangan anda, bilangan pasangan, atau jenis perlindungan yang digunakan.

  • Elakkan Menukar Rakan Kongsi

Gonore lebih mudah disebarkan jika anda sering menukar pasangan dalam hubungan seks. Seboleh-bolehnya anda tidak melakukan hubungan seks bebas yang berisiko menyebarkan gangguan kesihatan ini.

  • Keselamatan juga penting

Penggunaan keselamatan tidak kurang pentingnya jika anda ingin mengelakkan diri daripada dijangkiti gonore. Bukan hanya itu, kondom juga mengurangkan risiko menularkan penyakit kelamin lain, seperti HIV atau klamidia. Sekiranya anda sering menukar pasangan, gunakan kondom ketika melakukan hubungan seks.

  • Berkumur Selepas Seks Oral

Hasil kajian yang telah diterbitkan dalam jurnal Penyakit Menular Seksual mendedahkan bahawa berkumur dapat membantu mengurangkan risiko terkena gonore. Ini tentunya sangat membantu jika anda menyukai seks oral. Kandungan alkohol dalam ubat kumur membunuh bakteria penyebab gonore di mulut dan tekak.

Mengetahui langkah pencegahan awal adalah langkah yang tepat untuk mengurangkan risiko penularan gonorea. Anda juga boleh meminta penyakit lain secara langsung kepada pakar melalui aplikasi . Muat turun permohonan di telefon bimbit anda dan nikmati pelbagai ciri di dalamnya, mulai dari Ask the Doctor, Buy Medicine, Check Labs, dan artikel kesihatan terkini setiap hari.

Baca juga:

  • 5 Gejala Gonore pada Lelaki
  • Jangan Tukar Rakan Kongsi, Ini Gejala Mengancam Gonorea
  • Perlu diketahui, Gonore tidak berjangkit melalui tempat duduk tandas
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found