Kesihatan

Adakah normal bayi tidur lebih lama di siang hari?

Jakarta - Setiap bayi mempunyai corak dan waktu tidur yang berbeza. Sebilangan mungkin tidur lebih lama pada waktu siang, atau menghabiskan sebahagian besar tidur mereka pada waktu malam. Ini sebenarnya normal, terutama pada bayi baru lahir.

Secara amnya, bayi yang baru lahir cenderung mempunyai kebiasaan tidur pada waktu siang. Kerana mereka tidak terbiasa dengan pola tidur bayi ini, ibu bapa mungkin merasa bingung dan letih ketika menemaninya. Namun, sebenarnya corak tidur bayi akan berubah seiring bertambahnya usia. Sebenarnya, corak tidur bayi sebenarnya dapat dibuat agar lebih teratur.

Baca juga: Tahap Penting Pertumbuhan Bayi pada Tahun Pertama

Memperkenalkan Corak Tidur Biasa kepada Bayi

Sebilangan bayi cenderung tidur lebih lama pada siang hari, tetapi yang lain tidur lebih lama pada waktu malam. Sebenarnya, jika bayi tidur lebih lama di siang hari adalah perkara semula jadi. Kerana, pada siang hari, suasananya cenderung nyaman dan hangat. Bagi bayi yang baru lahir, ini membuatnya merasa seperti berada di rahim ibunya.

Sebenarnya, ada bayi yang menghabiskan 16-18 jam setiap hari tidur, dan sekitar 6-8 jam di antaranya dihabiskan tidur pada siang hari. Mereka biasanya hanya bangun ketika ingin makan kerana mereka dahaga dan lapar atau ketika ibu bapa mereka menukar lampin. Sekiranya bayi anda terus tidur pada waktu siang, kemungkinan dia akan terjaga sepanjang malam.

Kemudian, waktu tidur bayi berubah pada usia tiga atau empat bulan. Namun, perubahan tidak hanya berlaku. Terdapat beberapa tabiat dan cara merawat yang boleh mempengaruhi corak tidur bayi.

Baca juga: 4 Tahap Perkembangan Motor untuk Kanak-kanak 0-12 Bulan

Agar anak anda terbiasa tidak tidur terlalu lama dan tidur lebih lama pada waktu malam, berikut adalah beberapa petua:

1. Memperkenalkan Siang dan Malam

Tahukah anda bahawa bayi boleh diajar mengenali siang dan malam? Ya, salah satu caranya adalah dengan mengajaknya bermain atau melakukan aktiviti lain, seperti makan dan mandi, di siang hari.

Kemudian, ketika terlambat, cubalah melakukan perkara-perkara yang menenangkan bayi anda, seperti memandikannya dengan air suam, memberinya urutan, bermain muzik perlahan, atau membaca cerita. Aktiviti ini menjadikan bayi lebih tenang dan mudah tidur.

2. Tetapkan Waktu Tidur yang Konsisten

Apabila tiba masanya untuk tidur pada waktu malam, bawa bayi ke katil bayi. Pastikan dia kenyang dan suasana bilik cukup selesa untuk tidur. Walaupun bayi mungkin menangis dan ribut pada mulanya kerana masih mahu bermain, anda perlu bersabar dan tetap konsisten dalam mengatur waktu tidur bayi. Lama kelamaan, bayi anda akan terbiasa dengan waktu tidur yang anda praktikkan.

3. Jangan membuat bayi terlalu kenyang

Sekiranya terlalu kenyang, bayi cenderung menghadapi masalah tidur pada waktu malam, seperti tidur atau buang air besar. Keadaan perut yang tidak selesa dan lampin basah dapat membuat bayi bangun pada waktu malam, kemudian ribut dan tidak dapat tidur lagi.

Baca juga: Ini adalah perkembangan bayi selama 7 bulan yang mesti diketahui

Itulah penjelasan mengenai waktu tidur bayi dan petua untuk menguruskannya. Penting untuk membiasakan diri dengan pola tidur yang betul sejak awal, agar bayi dapat menyesuaikan diri dengan waktu tidur biasa.

Sekiranya terdapat masalah kesihatan pada bayi, gunakan aplikasi tersebut untuk membuat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital, jadi anda tidak perlu menunggu lama.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. 5 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai Tidur Baru Lahir.
Ibu bapa. Diperoleh pada tahun 2021. Ajarkan Bayi Anda Tidur (Hanya Dalam 7 Hari).
Membesarkan Rangkaian Kanak-kanak Australia. Diakses pada tahun 2021. Keperluan Tidur untuk Bayi.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diperoleh pada 2021. Tidur Bayi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Saya Boleh Mengetahui Sekiranya Bayi Saya Baru Lahir Tidur?