Kesihatan

Kenali Manfaat Daun Sirsak untuk Kesihatan Wanita

Siram adalah buah yang kaya dengan pelbagai nutrien penting untuk tubuh. Bukan hanya daging, daun buah sirsak juga dapat memberikan manfaat kesihatan bagi wanita. Melawan barah payudara, meningkatkan kesuburan, menurunkan berat badan, dan melambatkan penuaan pramatang adalah beberapa kelebihan daun sirsak untuk wanita.

, Jakarta - Rasanya manis dan asam yang menyegarkan menjadikan sirsak sebagai buah kegemaran bagi banyak orang. Buah ini biasanya dimakan secara langsung, tetapi juga dapat diproses menjadi jus sirsak atau minuman lain.

Bukan hanya memiliki rasa yang baik, daging sirsak juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang penting untuk tubuh, seperti vitamin B1, B2, B3, C, kalsium, folat, zat besi, magnesium dan banyak lagi. Selain daging buah yang penuh dengan nutrien, daun sirsak juga dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh, terutama bagi wanita. Ayuh, kenali faedah daun sirsak untuk kesihatan wanita di sini.

Baca juga: 10 Makanan Sehat yang Harus Dimakan Wanita (Bahagian 2)

Khasiat Daun Sirsak untuk Kesihatan Wanita

Manfaat daun sirsak baik untuk kesihatan wanita, termasuk:

  1. Mencegah Kanser Payudara

Daun sirsak mengandungi sebatian anti-barah, yaitu: asetogenin (UMUR). Menurut kajian yang dilakukan oleh Soilia dan rakan-rakannya, ekstrak daun sirsak dapat membunuh sel barah payudara dan juga menghambat pertumbuhan sel barah.

  1. Baik untuk Kesuburan

Minum teh daun sirsak juga dikatakan baik untuk kesuburan wanita. Ini kerana daun herba berkhasiat untuk meningkatkan ovulasi dan juga melancarkan kitaran haid. Dengan cara itu, daun sirsak dapat membantu meningkatkan kesuburan. Walau bagaimanapun, faedah daun sirsak yang satu ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Baca juga: Untuk Wanita, Lihat 4 Cara Ini Untuk Meningkatkan Kesuburan

  1. Menurunkan berat badan

Bagi wanita yang ingin menurunkan berat badan, cubalah minum secawan teh daun sirsak setiap hari. Minuman dengan penambahan daun herba dapat membantu membakar kalori dan mengurangkan lemak badan. Selain itu, kandungan serat yang tinggi dalam daun sirsak juga dapat membantu melancarkan pencernaan. Dengan cara ini, anda dapat mengurangkan berat badan.

Baca juga: Teh Daun Sirsak Boleh Menurunkan Tekanan Darah Tinggi, Benarkah?

  1. Melambatkan penuaan pramatang

Manfaat daun sirsak yang pastinya didambakan oleh wanita adalah untuk melambatkan penuaan pramatang. Itu berkat kandungan vitamin C dan asid askorbik yang dapat menangkal radikal bebas yang menyebabkan penuaan pramatang.

Pada masa ini, ekstrak daun sirsak tersedia dalam bentuk suplemen. Periksa makanan tambahan yang anda perlukan dalam aplikasi . Ayuh, muat turun Aplikasi ini akan hadir tidak lama lagi di Apps Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita UNAIR. Diakses pada tahun 2021. Ekstrak daun sirsak menghalang pertumbuhan sel barah payudara.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Soursop.
Kesihatan Nimed. Diakses pada tahun 2021. 15 Manfaat Kesihatan Teh Daun Sirsak.