Kesihatan

7 Cara Merawat Kulit bagi Mereka Yang Suka Berenang

, Jakarta - Berenang memang kaedah paling berkesan untuk melepaskan keletihan dan menyegarkan minda. Bukan hanya senang dilakukan, berenang juga merupakan sukan yang dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, seperti menjaga kesihatan mental dan jantung. Itulah sebabnya disarankan agar anda berenang secara teratur agar badan dan minda anda segar. Namun, berenang setiap hari juga boleh memberi kesan buruk pada kulit. Ini kerana air kolam biasanya mengandungi klorin yang dapat mengeringkan kulit. Terutama jika anda berenang di bawah sinar matahari. Oleh itu, perhatikan cara merawat kulit berikut agar kulit anda tetap sihat walaupun anda sering berenang.

1. Gunakan Sunblock kalis air

Sebelum berenang, selalu ingat untuk memohon pelindung matahari kalis air ke seluruh kulit badan untuk melindungi kulit daripada terkena cahaya matahari. pelindung matahari Ia juga dapat mencegah klorin diserap oleh kulit anda yang dapat menghilangkan kelembapan semula jadi kulit anda. Pilih pelindung matahari dengan kandungan SPF yang cukup tinggi jika anda ingin berenang cukup lama.

2. Menghancurkan Minyak Kelapa

Selain itu pelindung matahari , minyak kelapa juga berkesan untuk melindungi kulit anda ketika berenang. Kulit kita mempunyai lapisan minyak semula jadi yang berfungsi sebagai penghalang terhadap virus dan bakteria, sehingga kulit dapat tetap sihat. Nah, ketika berenang di air kolam renang yang mengandung klorin, minyak semula jadi kulit dapat dikurangkan, menyebabkan kulit menjadi kering dan terdedah kepada jangkitan. Jadi, gosokkan kulit dengan minyak kelapa atau minyak kelapa yang dapat melembapkan sambil melindungi kulit dari bakteria dan bahan kimia yang terdapat di kolam renang.

3. Bilas Diri Sebelum Berenang

Kebiasaan membilas diri sebelum berenang sebenarnya sangat baik untuk kesihatan kulit anda. Selepas menggunakan pelindung matahari , tunggu beberapa minit sehingga pelindung matahari boleh diserap dengan baik oleh kulit, kemudian bilas sebentar di bawah pancuran. Kaedah ini bertujuan menjaga kebersihan kolam renang, tetapi juga berguna untuk membantu menghidrasi kulit, mencegah kulit menyerap air kolam, dan membantu pelindung matahari untuk melindungi kulit anda dengan lebih baik.

4. Minum Banyak Air

Salah satu cara yang paling berkesan untuk mengelakkan kulit kering daripada berenang terlalu kerap adalah dengan minum banyak air. Oleh itu, pastikan anda minum air secukupnya sebelum, semasa, dan setelah berenang agar kulit anda lembap dan sihat.

5. Mandi suam

Setelah keluar dari kolam, Anda disarankan untuk segera mandi menggunakan air suam. Air suam dapat membantu membuka pori-pori kulit anda, sehingga bakteria dan kotoran yang melekat pada kulit dapat hilang. Seterusnya, gunakan sabun anti-klorin untuk membersihkan badan. Kemudian, bilas badan dengan air sejuk untuk membantu mengetatkan liang pori. Air sejuk juga dapat mencegah kulit kehilangan kelembapan.

6. Gunakan Serbuk

Menggunakan bedak badan di kawasan seperti ketiak anda dapat membantu kulit anda kering lebih cepat selepas berenang. Selain itu, serbuk juga dapat membantu menyerap sisa klorin yang masih boleh melekat pada kulit anda. Pastikan tidak menggunakan serbuk pada bahagian badan yang perlu dilembapkan.

7. Gunakan Pelembap

Rutin penjagaan kulit yang paling penting bagi anda yang gemar berenang adalah menggunakan pelembap. Gunakan pelembap selepas mandi selepas berenang untuk menjaga kelembapan dan kesihatan kulit.

Itulah beberapa cara untuk merawat kulit bagi mereka yang suka berenang. Sekiranya kulit anda mempunyai masalah atau kerengsaan atau bahkan mengelupas, cuba tanyakan kepada pakar dermatologi melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Cara meratakan kulit berjalur disebabkan oleh cahaya matahari
  • Jaga Kulit dengan Sihat semasa Mendaki, Inilah Penjagaan Kulit yang Mesti Anda Bawa
  • Kulit Kering dan Gatal Jangan Menggaru, Atasi Dengan Ini