Kesihatan

Kenali Gejala yang Disebabkan oleh Kardiomiopati

, Jakarta - Terkait dengan miokardium atau otot jantung, kardiomiopati adalah keadaan apabila terdapat kelainan pada otot jantung dalam struktur dan fungsi, jika tidak ada penyakit seperti penyakit jantung koronari, hipertensi, atau kelainan injap jantung. Kardiomiopati boleh mempengaruhi orang muda, dan boleh menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba.

Itulah sebabnya kardiomiopati perlu diperhatikan, terutama bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mengalami kegagalan jantung. Berikut adalah beberapa gejala kardiomiopati yang perlu diketahui:

  • Bengkak kaki, pergelangan kaki, dan kaki.

  • Batuk semasa berbaring.

  • Kembung perut disebabkan oleh kehadiran cecair.

  • Keletihan.

  • Sesak nafas, walaupun dalam keadaan rehat.

  • Irama jantung yang tidak teratur.

  • Pening, rasa pening, dan pingsan.

  • Sakit dada.

Baca juga: Jangkitan di Jantung Boleh Menyebabkan Kardiomiopati

Dalam beberapa kes, penderita kardiomiopati pada mulanya mungkin tidak merasakan gejala ini. Tetapi jika anda mengalaminya, cepatlah muat turun dan gunakan aplikasinya untuk berjumpa doktor melalui berbual , atau buat janji temu dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan susulan. Segera cari hospital terdekat dan periksa jika anda mengalami pengsan, sesak nafas, atau sakit dada yang berlangsung lebih dari beberapa minit.

Jenis Kardiomiopati

Secara umum, terdapat 4 jenis kardiomiopati utama, iaitu:

1. Kardiomiopati terhad

Kardiomiopati jenis ini timbul akibat ketidakselesaan dan kekakuan otot jantung, yang menjadikan jantung tidak dapat mengembang dengan baik. Akibatnya, aliran darah ke jantung tersekat. Keadaan ini jarang berlaku dan penyebabnya tidak diketahui.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ia dikaitkan dengan amiloidosis, sarcoidosis, dan hemochromatosis atau pengumpulan zat besi pada otot jantung. Kardiomiopati jenis ini biasanya berlaku pada orang tua, walaupun boleh berlaku pada usia berapa pun.

Baca juga: Ketahui ciri-ciri jantung yang lemah dan cara mencegahnya

2. Kardiomiopati hipertrofik

Kardiomiopati jenis ini umumnya disebabkan oleh faktor genetik yang berlaku dalam keluarga, dan boleh berlaku pada usia berapa pun. Gangguan ini timbul kerana penebalan otot jantung yang tidak normal, terutama di ventrikel kiri jantung, atau ruang yang bertanggungjawab untuk mengepam darah ke seluruh badan. Penebalan otot jantung ini menyukarkan pengepaman darah.

3. Kardiomiopati Ventrikular Kanan Arrhythmogenic

Jenis ini agak jarang berlaku. Dalam beberapa kes disebabkan oleh faktor genetik, disebabkan oleh mutasi pada satu atau lebih gen. Tetapi secara amnya, gangguan ini timbul kerana kelainan pada protein yang mengikat sel otot jantung dan boleh menyebabkan kematian sel.

Sel-sel mati kemudian digantikan oleh tisu lemak dan parut, menyebabkan dinding ruang jantung menjadi tipis dan meregang. Akibatnya, irama jantung menjadi tidak teratur dan mengganggu proses pengepaman dan aliran darah ke seluruh badan.

Baca juga: Bukan hanya sakit dada, ini adalah 14 tanda penyakit jantung

4. Kardiomiopati dilatasi

Ini adalah jenis kardiomiopati yang paling biasa. Dalam keadaan ini, gangguan otot jantung timbul kerana ventrikel kiri jantung membesar dan melebar, sehingga tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan. Kardiomiopati jenis ini boleh diwarisi atau diperolehi.

Keadaan perubatan lain yang boleh menyebabkan kardiomiopati melebar adalah jangkitan, penyakit autoimun, kehamilan, toksin berlebihan (seperti ketagihan alkohol, kokain, amfetamin, dan ekstasi), kekurangan pemakanan, disfungsi kelenjar tiroid, dan gangguan elektrolit.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses 2019. Cardiomyopathy.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Cardiomyopathy.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses 2019. Cardiomyopathy. Apa itu Kardiomiopati pada Orang Dewasa?