Kesihatan

Inilah Cara Mencegah Gangguan Personaliti Antisosial

, Jakarta - Ketika anda mendengar tentang gangguan kepribadian antisosial, apa yang terlintas di fikiran anda adalah seseorang yang enggan atau sama sekali tidak ingin bergaul dengan orang lain. Tetapi sebenarnya, gangguan keperibadian antisosial lebih daripada sekadar penarikan sosial.

Tetapi orang dengan gangguan ini dapat memperlakukan orang lain dengan kasar, tanpa perasaan, dan bahkan boleh melakukan kejahatan. Jadi, bolehkah gangguan keperibadian antisosial dicegah? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Gangguan Introvert dan Antisosial

Memahami Gangguan Personaliti Antisosial

Gangguan keperibadian antisosial atau apa yang kadang-kadang disebut sosiopati adalah corak tingkah laku yang tertanam di mana seseorang secara konsisten mengabaikan dan melanggar hak orang lain di sekeliling mereka. Jenis gangguan keperibadian ini dicirikan oleh tingkah laku impulsif, tidak bertanggungjawab, dan sering melakukan jenayah.

Secara luaran, orang dengan gangguan kepribadian antisosial mungkin tampak menarik, lucu, dan suka bermain, tetapi mereka juga boleh berbohong dan mengeksploitasi orang lain. Mereka juga cenderung mudah marah dan agresif serta tidak bertanggungjawab. Orang yang mengalami gangguan ini juga dapat menyakiti orang lain dan memperlakukan orang lain dengan kasar tanpa merasa bersalah.

Sistem diagnostik moden mengaitkan gangguan keperibadian antisosial dengan dua keadaan yang berkaitan, tetapi tidak serupa: psikopati dan sosiopat. Psikopat adalah seseorang yang tindakannya menyakitkan hati orang lain, terdedah kepada manipulasi dan penuh dengan kelicikan. Orang yang psikopat juga tidak menunjukkan emosi dan empati terhadap orang lain.

Psikopati adalah bentuk gangguan keperibadian antisosial yang teruk. Sebaliknya, sosiopat lebih baik berhubungan dengan orang lain, tetapi mereka cenderung mengabaikan peraturan sosial, bertindak secara impulsif, dan ceroboh.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan potensi psikopat sekiranya pasangan anda melakukan 5 perkara ini

Punca Gangguan Personaliti Antisosial

Untuk menentukan langkah pencegahan apa yang dapat diambil, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkan gangguan keperibadian antisosial.

Penyebab sebenar gangguan kepribadian antisosial tidak diketahui hingga kini, tetapi faktor persekitaran dan genetik dianggap mempunyai peranan besar dalam terjadinya gangguan tersebut. Faktor genetik dianggap berperanan kerana tingkah laku antisosial lebih sering dijumpai pada orang yang mempunyai ibu bapa kandung yang juga menunjukkan ciri antisosial.

Sementara itu, faktor persekitaran dianggap mencetuskan orang yang mempunyai kecenderungan antisosial lebih cenderung untuk mengembangkan gangguan keperibadian. Sebagai contoh, membesar di persekitaran yang trauma dan kasar boleh menyebabkan seseorang berisiko lebih besar untuk menjadi sosiopat. Di samping itu, kajian juga menunjukkan bahawa kecacatan selama bertahun-tahun dan kecederaan otak juga boleh dikaitkan dengan gangguan keperibadian antisosial.

Gangguan keperibadian antisosial lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Kira-kira 3 peratus lelaki dan kira-kira 1 peratus wanita mempunyai gangguan keperibadian jenis ini.

Cara Mencegah Gangguan Personaliti Antisosial

Malangnya, tidak ada cara yang pasti untuk mencegah gangguan kepribadian antisosial daripada berkembang pada mereka yang berisiko. Namun, kerana tingkah laku antisosial ini diperkirakan berkembang sejak kecil, ibu bapa, guru, atau doktor mungkin dapat memerhatikan dengan lebih dekat lagi tanda-tanda amaran gangguan kepribadian antisosial seawal mungkin. Dengan cara itu, kanak-kanak yang berisiko dan menunjukkan tanda-tanda gangguan tingkah laku ini dapat mendapatkan rawatan lebih awal.

Baca juga: Anak-anak Sukar Bergaul, Ibu Bapa Perlu Makluman?

Itulah yang paling sedikit yang dapat anda lakukan untuk mencegah gangguan personaliti antisosial. Sekiranya anda masih ingin bertanya lebih lanjut mengenai gangguan keperibadian ini, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya apa sahaja mengenai kesihatan, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Personaliti Antisosial.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Personaliti Antisosial.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020.Gangguan keperibadian antisosial.