Kesihatan

7 Cara Mengatasi Anemia pada Kanak-kanak

, Jakarta - Anemia tidak hanya terjadi pada orang dewasa, tetapi juga pada anak-anak. Terdapat beberapa keadaan yang memicu anemia pada anak-anak, mulai dari kehilangan sel darah merah, ketidakmampuan untuk membuat sel darah merah yang cukup, hingga penurunan jumlah sel darah merah.

Penurunan jumlah sel darah merah boleh disebabkan oleh jangkitan, penyakit, ubat-ubatan tertentu, karena kekurangan beberapa vitamin atau mineral dalam makanan. Mengatasi anemia pada kanak-kanak mesti mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan anemia. Baca lebih banyak maklumat di sini!

Baca juga: Ini adalah 5 Tanda Anemia pada Kanak-kanak

Menyedari Anemia pada Kanak-kanak

Biasanya, kanak-kanak mengalami anemia kerana keturunan, misalnya, ahli keluarga yang juga menderita keadaan yang sama. Lahir dengan berat lahir pramatang, tidak mendapat cukup nutrisi, dan mengalami kecelakaan sehingga anda kehilangan banyak darah adalah keadaan lain yang boleh menyebabkan anak menjadi anemia.

Bercakap mengenai rawatan dan pengurusan anemia pada kanak-kanak bergantung pada tahap gejala, usia, kesihatan umum anak, dan seberapa parah keadaannya. Seperti disebutkan sebelumnya, perawatan untuk anemia bergantung pada penyebabnya.

Beberapa keadaan anemia yang dialami oleh kanak-kanak mungkin tidak memerlukan rawatan, sementara yang lain memerlukan ubat, pemindahan darah, pembedahan, atau transplantasi sel induk. Sekiranya kanak-kanak tersebut dinyatakan mengalami anemia, profesional perubatan akan merujuk ibu bapa kepada pakar hematologi. Sebagai gambaran keseluruhan, mengatasi anemia pada kanak-kanak dilakukan dengan:

1. Memberi pil vitamin dan mineral.

2. Ubah diet anak.

3. Hentikan ubat yang menyebabkan anemia.

4. Dadah.

5. Pembedahan untuk membuang limpa.

6. Pemindahan darah.

7. Pemindahan sel stem.

Anemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi seperti:

1. Masalah dengan pertumbuhan dan perkembangan.

2. Sakit sendi dan bengkak.

3. Kegagalan sumsum tulang.

4. Leukemia atau barah lain.

Baca juga: Kanak-kanak Juga Boleh Mengalami Anemia, Ini Sebabnya

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai menangani anemia pada kanak-kanak, anda boleh bertanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Bolehkah Anemia pada Kanak-kanak Dicegah?

Harap maklum bahawa beberapa jenis anemia diwarisi, sehingga tidak dapat dicegah. Anemia kekurangan zat besi adalah bentuk anemia yang biasa dan dapat dicegah dengan memastikan anak-anak mendapat cukup zat besi dalam makanan mereka. Untuk itu, ibu disyorkan untuk melakukan ini:

Baca juga: Kekurangan zat besi dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung

1. Menyusukan bayi jika boleh. Bayi akan mendapat cukup zat besi dari susu ibu.

2. Beri formula dengan besi. Sekiranya anak anda menggunakan formula, gunakan formula dengan zat besi tambahan.

3. Jangan berikan susu lembu sehingga anak berusia lebih dari 1 tahun. Susu lembu tidak mempunyai cukup zat besi dan tidak disyorkan untuk diberikan kepada bayi sehingga selepas usia 1 tahun. Beri susu lembu apabila anak dapat makan jenis makanan lain.

4. Beri makanan kepada anak-anak yang kaya dengan zat besi. Apabila anak anda makan makanan pejal, pilih makanan yang merupakan sumber zat besi yang baik. Ini termasuk biji-bijian dan bijirin yang diperkaya dengan besi, kuning telur, daging merah, kentang, tomato, dan kismis.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Kesihatan Kanak-kanak Stanford , banyak kanak-kanak dengan anemia tidak bergejala. Itulah sebabnya penting bagi kanak-kanak untuk menjalani ujian darah secara berkala untuk memeriksa keadaan kesihatan mereka. Beberapa tanda dan gejala yang dapat diperhatikan oleh ibu bapa dari anak-anak mereka adalah kulit pucat, mudah marah, lemah, pening, sakit lidah, degupan jantung cepat, pernafasan cepat, dan menguning kulit.

Rujukan:
Cedars Sinai. Diakses pada tahun 2020. Anemia pada Kanak-kanak.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Mendiagnosis Anemia pada Kanak-kanak.