Kesihatan

Kesan Jangka Panjang COVID-19 Walaupun Telah Sembuh

Jakarta - Vaksin korona kini telah digunakan secara rasmi. Selepas kakitangan perubatan, sasaran seterusnya adalah warga tua dan pendidik. Walaupun begitu, kadar penularannya tetap tinggi, sehingga pemerintah terus mempromosikan protokol kesihatan untuk masyarakat, terutama mereka yang harus berpindah ke luar rumah.

Untuk mengesan sama ada anda dijangkiti virus korona atau tidak, anda perlu melakukan pemeriksaan antigen swab atau PCR. Kedua-duanya mempunyai hasil yang tepat. Sekiranya hasilnya positif tetapi anda mempunyai simptom, anda akan diarahkan untuk segera mendapatkan rawatan. Sekiranya tidak ada simptom, anda mesti mengasingkan diri di rumah dan terus menjalankan protokol kesihatan 5M sehingga hasil sapuan negatif.

Namun, ia sering berlaku, orang yang mengasingkan diri selama 10 hari atau lebih dan menerapkan protokol kesihatan dengan disiplin masih menunjukkan hasil penyapuan positif. Sebenarnya, mengapa ini berlaku? Inilah ulasannya!

Baca juga: Long Covid, Kesan Jangka Panjang untuk Corona Survivors

Sudah Isoman, Mengapa Hasil Penyapu Masih Positif?

Nampaknya, ujian PCR yang menunjukkan hasil positif tidak selalu bermaksud virus Corona di tubuh penghidap masih aktif. Tidak mustahil pemeriksaan PCR dapat mengesan virus yang sebenarnya tidak aktif atau mati, kerana kekebalan tubuh dapat mengawalnya.

Kekebalan atau antibodi terhadap virus korona biasanya mula terbentuk kira-kira 5 hingga 10 hari selepas jangkitan berlaku. Ini bermaksud bahawa risiko penularan dari orang yang telah menjalani pengasingan diri selama sekurang-kurangnya 10 hari akan sangat kecil, walaupun keputusan pemeriksaan PCR masih positif.

Namun, jika setelah pengasingan diri pesakit bertemu dengan orang yang terdedah kepada dijangkiti virus korona, seperti orang tua atau orang dengan penyakit kongenital, lebih baik melakukan ujian PCR dan tunggu sehingga hasilnya negatif.

Bukan hanya itu, pemulihan pesakit mesti ditentukan berdasarkan diagnosis doktor yang mengendalikan rawatan. Sekiranya pesakit telah memenuhi kriteria pemulihan, dia dapat mengakhiri pengasingan diri dan berinteraksi semula dengan orang lain, masih harus menerapkan protokol kesihatan.

Baca juga: Pembekuan Darah Boleh Menjadi Masalah Kesihatan Yang Berat

Gejala yang masih dirasakan walaupun sudah sembuh

Secara amnya, kebanyakan penghidap COVID-19 akan pulih sepenuhnya dalam beberapa minggu setelah mengalami simptom buat pertama kalinya. Namun, ada juga orang dengan COVID-19 yang masih mengalami gejala, bahkan beberapa minggu atau bulan setelah dinyatakan sembuh.

Selalunya, orang yang telah pulih, tetapi masih mengalami gejala lebih lanjut adalah orang tua dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan tertentu. Walaupun begitu, ada juga orang yang lebih muda dan lebih sihat yang telah sembuh dari jangkitan virus korona, tetapi masih mengalami gejala jangka panjang atau sindrom COVID-19 pasca akut .

Gejala yang dipanggil jarak jauh COVID-19 adalah seperti:

 • Badan letih.
 • Susah bernafas.
 • Batuk.
 • Anosmia atau deria bau dan rasa yang tidak sensitif.
 • Sakit pada sendi, otot dan dada.
 • Sakit kepala.
 • Degupan jantung.
 • Kesukaran menumpukan perhatian.
 • Susah tidur.
 • Kemunculan ruam.

Pesakit dengan COVID-19 yang telah pulih tetapi masih mengalami gejala ini disarankan untuk melakukan pemeriksaan menyeluruh, seperti pemeriksaan CT dada, D-Dimer, dan pemeriksaan pasca-COVID-19 ke hospital terdekat, dan juga meminta doktor mereka untuk rawatan selanjutnya. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan membuat janji temu di hospital atau berbual dengan doktor mengenai rawatan yang sesuai.

Baca juga: Terapi Plasma Darah untuk Mengatasi Virus Corona

Kesan Jangka Panjang yang Perlu Diperhatikan

Walaupun anda telah sembuh dari COVID-19, anda tetap tidak boleh mengabaikan risiko komplikasi jangka panjang dari penyakit berbahaya ini, seperti pengembangan tisu parut di paru-paru atau juga dikenali sebagai fibrosis paru. Sudah tentu, ini akan menyebabkan paru-paru tidak dapat berfungsi dengan baik.

Fibrosis yang berlaku selepas COVID-19 didefinisikan sebagai kerosakan paru-paru yang tidak dapat dipulihkan dan boleh mengakibatkan pelbagai gejala, termasuk batuk dan sesak nafas. Sebenarnya, tidak jarang pesakit memerlukan bantuan oksigen.

Kerosakan pada paru-paru dalam beberapa keadaan tidak dapat diubati. Ini menjadikan penghidap harus menjalani pemindahan paru-paru. Keadaan ini diduga berlaku kerana tindak balas imun tubuh terhadap virus yang mencetuskan keradangan dan menyebabkan pembekuan pada kapilari. Walaupun begitu, tidak pasti siapa yang lebih berisiko mengalami komplikasi ini.

Selain itu, perhatikan gangguan pembekuan darah. Apabila seseorang mengalami COVID-19 yang teruk, badan akan terlalu letih untuk melawannya. Keradangan ini kemudian akan mempengaruhi dinding saluran darah dan meningkatkan risiko pembekuan darah.

Dalam kes DVT, gumpalan darah dapat menyebabkan gejala seperti sakit yang tidak biasa dan kesukaran bernafas, tetapi keadaan ini lebih dikenali sebagai gejala COVID-19. Mungkin sukar bagi seseorang untuk membezakan sama ada simptomnya berasal dari virus atau darah beku. Akhirnya, pembekuan darah dapat menjadi lebih serius, bahkan sebelum pakar perubatan menyedari apa yang sedang berlaku.

Terutama bagi orang-orang dengan COVID-19 yang teruk dan sudah sukar bernafas, yang akan bertambah buruk dengan adanya pembekuan darah. Ini boleh menyebabkan kelemahan paru-paru dan mengurangkan keupayaan organ-organ ini untuk membekalkan oksigen. Sekiranya bekuan ini menyumbat arteri utama di paru-paru, akibatnya boleh menjadi sangat berbahaya.

Bagaimana Mencegah?

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh orang yang telah sembuh dari jangkitan virus korona untuk memaksimumkan proses pemulihan, seperti:

 • Makan makanan berkhasiat.
 • Lakukan senaman pernafasan dengan kerap.
 • Bersenam secara berkala seperti berjalan kaki.
 • Biasakan duduk lebih tegak daripada berbaring.
 • Periksa kadar degupan jantung dan oksigen anda secara berkala.
 • Menjaga kualiti tidur.
 • Jangan merokok dan seboleh-bolehnya elakkan terdedah kepada asap rokok.
 • Elakkan pengambilan minuman beralkohol.

Orang yang telah pulih dari COVID-19 akan mempunyai kekebalan terhadap virus, selama kira-kira 8 bulan atau lebih. Walaupun begitu, kes jangkitan berulang sangat jarang berlaku dan penyelidikan lebih lanjut masih dijalankan.

Ini bererti, walaupun dia sudah pulih, protokol kesihatan masih harus diterapkan. Anda masih harus memakai topeng, menjaga jarak, mencuci tangan dengan air dan sabun yang mengalir, mengelakkan orang ramai, dan menghadkan mobiliti atau aktiviti di luar rumah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Diketahui tentang Tempoh Pemulihan yang Panjang Setelah Mencegah COVID-19.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2021. COVID-19 (Coronavirus): Jangka Panjang.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Kerosakan Paru Sepanjang Hayat: Komplikasi COVID-19 Yang Berat Yang Boleh Melanda Orang yang Berusia 20-an.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Coronavirus Menyebabkan Pembekuan Darah? Doktor Menjelaskan Komplikasi yang Mengancam nyawa.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gumpalan Darah Merupakan Satu Lagi Misteri COVID-19 Berbahaya.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found