Kesihatan

Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu

Jakarta - Mengalami keguguran rambut setiap hari? Ini adalah perkara yang sangat wajar berlaku, baik wanita dan lelaki. Apabila ini berlaku, lantai menjadi sangat kotor kerana dipenuhi dengan rambut gugur. Perkara yang paling ditakuti mengenai keguguran rambut ialah rambut menjadi nipis dan menjadi botak. Apabila ini berlaku kepada anda, jangan panik, oke? Berikut adalah fakta dan cara untuk mengatasi keguguran rambut!

Baca juga: 6 Cara Berkesan untuk Mengatasi Rambut Gugur

  • Rambut Gugur adalah Semula Jadi

Walaupun mungkin terdengar menakutkan bagi sesetengah wanita, keguguran rambut adalah perkara biasa, dan tidak akan menjadikan rambut anda nipis atau botak. Ini disahkan oleh fakta bahawa rambut manusia mempunyai siklus tumbuh.

Rambut akan rontok sebelum tumbuh, dan akan tumbuh semula. Jadi, adalah perkara biasa bagi rambut gugur mencapai 50-100 helai rambut setiap hari. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau, okey?

  • Tekanan Membuat Rambut Gugur

Beberapa tekanan yang teruk yang boleh menyebabkan keguguran rambut, seperti tekanan selepas bersalin, kemalangan, perceraian, tekanan kerja, atau penyakit tertentu. Sebenarnya, tekanan tidak secara langsung menyebabkan keguguran rambut, tetapi tekanan akan menguras simpanan vitamin B12 tubuh, yang bertanggungjawab untuk menyampaikan darah, oksigen, dan nutrien ke tisu badan, termasuk rambut.

Dengan penipisan vitamin B12, rambut akan menjadi rapuh dan mengalami keguguran. Sehubungan itu, cara pertama untuk mengatasi keguguran rambut adalah dengan menguruskan tekanan dengan baik. Anda dapat menguruskan tekanan dengan pelbagai cara, seperti bersenam, mendengar muzik, menonton filem kegemaran anda, melancong, atau yoga.

Baca juga: Kebotakan Boleh Menjadi Tanda Masalah Kesihatan

  • Basuh dengan Syampu yang Betul

Ada yang mengatakan bahawa jika anda mencuci rambut terlalu kerap, ia boleh menyebabkan rambut gugur. Sebenarnya, mencuci rambut membantu membersihkan minyak pada kulit kepala yang dapat mencegah keguguran rambut. Jangan lupa memilih syampu yang betul, agar akar dan batang rambut dijaga dengan sihat.

  • Elakkan Pencemaran Udara kerana Boleh Merosakkan Rambut

Pencemaran mempunyai zarah yang sangat kecil, jadi habuk dan kotoran dapat berkumpul dan menyumbat kulit kepala ke folikel rambut. Akibatnya, pencemaran boleh menjadikan rambut berbau, melekit, rapuh, dan gugur. Untuk mengatasinya, gunakan pelindung kepala jika anda ingin melakukan perjalanan, agar polis tidak mengganggu dan merosakkan rambut anda yang sihat.

  • Kelemumur adalah salah satu penyebab keguguran rambut

Penampilan kelemumur dicirikan oleh penampilan gatal-gatal dan bintik-bintik putih di kulit kepala. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, kelemumur boleh menyebabkan keguguran rambut kerana bintik-bintik putih dapat menutup folikel rambut. Apabila kelemumur berkumpul di folikel rambut, rambut baru tidak akan dapat tumbuh dan menyebabkan rambut gugur.

Selain itu, aktiviti menggaru kulit kepala akibat gatal yang muncul juga boleh menyebabkan akar rambut menjadi lemah. Akibatnya, rambut menjadi rapuh dan gugur.

Baca juga: Banyak Rambut Gugur? Inilah cara mengatasi keguguran rambut

Selain daripada ini, ketidakseimbangan hormon Dihidrotestosteron (DHT) yang diwarisi daripada ibu bapa juga boleh menjadi penyebab keguguran rambut. Walaupun keguguran rambut adalah perkara biasa, jika melebihi had normal, ia boleh menyebabkan kebotakan. Untuk itu, jika anda mengalami keguguran rambut lebih dari 100 helai sehari, segera berjumpa doktor di hospital terdekat, sebelum anda mengalami kebotakan pramatang.

Rujukan:

Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Keguguran rambut.

NetDoctor. Diakses pada tahun 2020. 9 Fakta Mengenai Rambut Gugur yang Anda Perlu Tahu.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Punca dan Rawatan Rambut Gugur.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found