Kesihatan

Sekiranya anda menghidap hipertiroidisme, lakukan 3 perkara ini untuk mengatasinya

"Jangan abaikan hipertiroidisme. Keadaan ini yang diabaikan boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan di badan, dari jantung hingga mata. Sekiranya melakukan beberapa cara yang boleh digunakan untuk merawat hipertiroidisme. Lihat ulasannya di bawah. "

, Jakarta - Hipertiroidisme adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh kelenjar tiroid yang terlalu aktif. Ini menyebabkan hormon tiroid terlalu banyak beredar di dalam darah. Hormon tiroid yang terlibat adalah tiroksin dan triiodothyronine.

Tidak boleh mengabaikan keadaan hipertiroidisme. Hipertiroidisme yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan, seperti masalah mata dan jantung. Kami mengesyorkan agar anda melihat beberapa cara yang tepat untuk menangani keadaan ini agar kesihatan dijaga dengan baik.

Baca juga: Jangan memandang rendah bahaya hipertiroidisme yang perlu anda ketahui

Apakah Gejala Hipertiroidisme?

Hipertiroidisme berlaku kerana gangguan kelenjar tiroid. Kelenjar tiroid adalah bahagian badan yang menyerupai rama-rama. Kelenjar ini terletak di leher dan di bawah epal Adam. Tiroid menghasilkan hormon yang mengawal penggunaan tenaga badan.

Kelenjar tiroid juga boleh mempengaruhi degupan jantung dan fungsi organ dalam badan. Otot, tulang, hingga kitaran haid pada wanita juga dapat dikawal. Hipertiroidisme juga dikaitkan dengan penyakit Graves, penyakit autoimun yang menyerang kelenjar tiroid.

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh penghidap hipertiroid, seperti:

 • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.
 • Denyutan jantung cepat atau tidak normal.
 • Gementar, cemas, atau mudah marah.
 • Tangan dan jari gemetar atau gegaran.
 • Peluh lebih banyak.
 • Kelenjar tiroid membesar dan kelihatan membengkak di pangkal leher.
 • Keletihan dan kelemahan otot.
 • Pada wanita, gejala akan dicirikan oleh gangguan kitaran haid.
 • Gangguan tidur.

Hipertiroidisme cenderung dialami oleh orang yang mempunyai riwayat keluarga gangguan tiroid, mempunyai sejarah diabetes dan anemia, makan terlalu banyak makanan yang mengandungi yodium atau yodium dalam makanan mereka, hamil, dan memasuki usia 60 tahun.

Baca juga: Kenali Hyperthyroidism dan Kesan Sampingannya kepada Tubuh

Inilah Cara Mendiagnosis Hipertiroidisme

Cara untuk memastikan anda benar-benar menghidap hipertiroidisme adalah dengan membuat diagnosis. Ini supaya rawatan yang dilakukan tepat pada sasaran. Berikut adalah diagnosis yang boleh dibuat, iaitu:

1. Pemeriksaan fizikal. Dalam pemeriksaan ini, doktor akan mengesan getaran pada jari, refleks, perubahan mata, dan kelembapan kulit. Pemeriksaan kelenjar tiroid juga akan dilakukan. Anda akan diminta untuk menelan, sehingga doktor dapat melihat perubahan yang berlaku pada tiroid anda.

2.Ujian darah. Ujian ini mengukur tiroksin dan hormon perangsang tiroid untuk mengesahkan diagnosis. Jumlah hormon perangsang tiroid adalah faktor penting. Ini kerana berfungsi memberi isyarat kepada kelenjar tiroid untuk menghasilkan lebih banyak tiroksin.

Rawatan yang dilakukan untuk mengatasi hipertiroidisme

Terdapat beberapa cara untuk merawat hipertiroidisme. Rawatan bergantung pada usia, keadaan fizikal, sebab yang mendasari, dan keparahan keadaan.

Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Iodin Radioaktif

Rawatan dengan iodin radioaktif akan diserap oleh kelenjar tiroid. Selepas itu, kelenjar tiroid akan menyusut. Iodin yang berlebihan dapat hilang dari badan dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan.

 • Ubat anti-tiroid

Ubat ini secara beransur-ansur dapat mengurangkan gejala hipertiroidisme. Ini menghalang kelenjar tiroid daripada menghasilkan hormon yang berlebihan. Gejala yang muncul akan bertambah baik dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan. Walau bagaimanapun, rawatan ini harus dijalankan sekurang-kurangnya satu tahun.

 • Tiroidektomi

Rawatan ini dilakukan dengan pembedahan tiroid. Wanita hamil yang mengalami keadaan ini tidak dapat dirawat dengan dua ubat di atas. Oleh itu, tiroidektomi adalah pilihan terbaik. Doktor akan membuang sebahagian besar kelenjar tiroid anda.

 • Penyekat Beta

Ubat ini tidak digunakan untuk mengurangkan jumlah hormon dalam tubuh, tetapi membantu mengurangkan dan mengawal gejala yang dialami oleh orang yang menderita hipertiroidisme. Walau bagaimanapun, rawatan ini tidak berjalan sendiri, biasanya penggunaan beta blocker akan disertai dengan rawatan lain.

Baca juga: Dengan Jet Li, Inilah 4 Fakta Hipertiroidisme

Hipertiroidisme yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan, seperti gangguan jantung, tulang, dan mata. Lakukan pemeriksaan segera di hospital terdekat jika anda merasakan beberapa aduan kesihatan yang berkaitan dengan hipertiroidisme. Anda boleh membuat janji temu dengan hospital menggunakan aplikasi . Bagaimana, tinggal muat turun melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hipertiroidisme (Tiroid yang terlalu aktifd).
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Hyperthyroidism.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hyperthyroidism.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found