Kesihatan

Tidak semestinya 2 liter, ini adalah jumlah air yang diperlukan oleh badan anda

Jakarta - Tubuh manusia terdiri dari air dengan komposisi lebih dari 50 peratus. Cecair sangat penting untuk tubuh kerana membantu menyokong proses kehidupan. Ini bermaksud, anda diminta untuk memenuhi pengambilan harian agar badan sentiasa terhidrasi dengan baik dan mengelakkan dehidrasi.

Setiap sel, tisu, dan organ dalam tubuh sangat bergantung pada air untuk menjalankan tugasnya dengan optimum. Air mempunyai peranan penting untuk membantu meningkatkan peredaran darah yang membawa makanan atau nutrien ke sel-sel tubuh serta membuang semua sisa dan toksin yang tidak lagi digunakan.

Bukan hanya itu, tubuh juga memerlukan air untuk melindungi tisu sensitif dan membantu melembapkan hidung, tekak, dan telinga. Sekiranya pengambilan cecair tidak dipenuhi, maka sel-sel di dalam badan tidak dapat berfungsi dengan optimum. Anda juga akan mudah terdehidrasi.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan mengatakan bahawa kekurangan cecair di dalam badan sebanyak 1.36 peratus setelah melakukan sukan boleh menyebabkan tanda-tanda kekurangan cecair, seperti mood dan tumpuan yang mudah terganggu. Kajian ini dilakukan dengan peserta wanita.

Baca juga: Cara Mudah untuk Mencegah Dehidrasi

Oleh itu, Berapa Banyak Pengambilan Cecair Yang Diperlukan oleh Badan Anda?

Anda mungkin sering mendapat nasihat untuk memenuhi cecair badan dengan minum dua liter atau sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari. Walau bagaimanapun, ternyata cadangan ini tidak sama untuk semua orang. Mungkin, seseorang memerlukan lebih sedikit atau lebih daripada 8 gelas yang disyorkan setiap hari.

Sesungguhnya, minum sebanyak dua liter atau 8 gelas setiap hari sebenarnya dapat memenuhi keperluan cecair badan. Walau bagaimanapun, keperluan cecair harian pasti berbeza bagi setiap orang. Ringkasnya, setiap kali anda merasa dahaga, pastikan anda minum air mineral atau air kelapa murni dan jangan menggantinya dengan minuman lain, terutama minuman manis.

Bukan tanpa sebab, dahaga adalah tanda bahawa badan mengalami dehidrasi dan perlu segera dipenuhi. Sekiranya anda merasa dahaga dengan kerap atau mudah, keperluan cecair badan anda mungkin tidak dapat dipenuhi. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini masih berlaku walaupun anda telah memenuhi pengambilan harian, mungkin tubuh anda memerlukan lebih banyak atau ada petunjuk perubatan tertentu.

Baca juga: Kekurangan Minum Air Boleh Menyebabkan Batu Ginjal

Untuk mendapatkan nasihat terbaik, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya . Kekal muat turunpermohonannya dan pilih doktor seperti yang dikehendaki. Permohonan Ini juga memudahkan anda membuat janji sekiranya anda ingin ke hospital terdekat, anda tahu! Jadi, tidak perlu lagi menunggu sebaris.

Anda juga dapat melihat sama ada anda mempunyai pengambilan cecair harian yang mencukupi dalam warna air kencing anda semasa membuang air kecil. Sekiranya keperluan cecair mencukupi, warna air kencing cenderung jelas. Sebaliknya, warna air kencing sebenarnya akan pekat dan gelap jika pengambilan cecair kurang.

Pelbagai Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Cecair Badan

Nampaknya, perbezaan keperluan cecair pada setiap orang dipengaruhi oleh beberapa faktor, iaitu:

  • Aktiviti Lakukan

Sekiranya anda banyak bergerak atau melakukan aktiviti yang menyebabkan berpeluh, anda pasti perlu minum banyak supaya anda tidak mengalami dehidrasi. Sebabnya, air yang masuk ke dalam badan akan segera berfungsi untuk menggantikan cecair yang hilang dan keluar melalui peluh.

  • Persekitaran

Apabila cuaca panas, anda akan mudah haus sehingga anda akan minum lebih kerap. Apabila anda berada di tempat tinggi, keperluan untuk minum juga meningkat. Ini kerana anda akan membuang air kecil lebih kerap dan bernafas lebih cepat yang menjadikan badan kehilangan banyak cecair.

Baca juga: Penting untuk Mengekalkan Pengambilan Cecair semasa Lebih Masa

  • Keadaan Perubatan

Keadaan perubatan tertentu juga menjadikan keperluan cecair badan akan meningkat. Contohnya, apabila anda demam dan cirit-birit, anda perlu minum banyak. Namun, masalah kesihatan, seperti hati, ginjal, dan kegagalan jantung sebenarnya akan membatasi pengambilan cecair badan.

  • Mengandung dan Menyusu

Semasa hamil, wanita akan minum lebih kerap kerana keperluan cecair badan akan sangat tinggi dengan janin berkembang di rahim. Begitu juga ketika menyusu, kehausan akan terasa, sehingga pengambilan cairan tubuh jauh lebih besar jika dibandingkan dengan wanita yang tidak menyusui.

Ringkasnya, anda dapat mengetahui sama ada pengambilan cecair anda dipenuhi atau tidak dengan warna air kencing anda. Jadi, sentiasa bersedia untuk diminum, ya!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Air: Berapa banyak yang harus anda minum setiap hari?
Armstrong, L. E., et al. 2012. Diakses pada 2021. Kekeringan ringan mempengaruhi mood pada wanita muda yang sihat. Jurnal pemakanan 142 (2), 382–388.
CDC. Diakses pada tahun 2021. Dapatkan Fakta: Air Minum dan Pengambilan.