Kesihatan

Inilah Cara Konjungtivitis Menyebabkan Mata Merah

Jakarta - Dari sekian banyak masalah kesihatan yang boleh menyerang mata, konjungtivitis adalah masalah yang biasa. Konjungtivitis atau mata merah jambu adalah keradangan konjunktiva. Bahagian ini adalah membran yang jelas yang melapisi bahagian depan mata. Bahagian mata yang seharusnya berwarna putih akan kelihatan merah apabila terdapat radang saluran darah kecil di konjungtiva.

Baca juga: Gunakan kanta lekap dengan berhati-hati, Hati-hati dengan Konjungtivitis

Dalam kebanyakan kes, keradangan disebabkan oleh jangkitan. Mungkin disebabkan oleh bakteria atau virus. Bukan itu sahaja, kadang kala reaksi alahan juga boleh mencetuskan konjungtivitis. Biasanya konjungtivitis ini hanya menyerang sebelah mata, tetapi setelah beberapa jam biasanya menyerang kedua-dua mata.

Perkara yang perlu digarisbawahi, konjungtivitis ini boleh menular dari satu orang ke orang lain. Persoalannya, bagaimana konjungtivitis menular?

Hubungan Langsung ke Objek yang Tercemar

Konjungtivitis yang berlaku disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria sehingga mudah menular. Biasanya, konjungtivitis disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai adenovirus. Oleh itu, bagaimana konjungtivitis ini boleh menular?

Perkara yang perlu dititikberatkan, pandangan mata tidak dapat menyebarkan konjungtivitis. Konjungtivitis dapat menular melalui hubungan langsung dengan penghidap atau kontak dengan objek yang disentuh oleh penghidap. Dengan kata lain, ketika penghidap menyentuh mata yang meradang dan kemudian menyentuh sesuatu, objek tersebut telah tercemar dengan virus yang menyebabkan konjungtivitis.

Lalu, bagaimana dengan konjungtivitis bakteria? Penularannya tidak berbeza dengan konjungtivitis virus, iaitu melalui hubungan langsung dengan penghidapnya. Selain itu, bakteria yang menyebabkan konjungtivitis juga dapat menular melalui percikan air liur atau cairan genital yang melanda mata.

Selain itu, terdapat juga konjungtivitis tidak berjangkit, atau konjungtivitis alergi. Jadi, seperti apa transmisi? Konjungtivitis disebabkan oleh alahan dan kerengsaan kerana terdedah kepada bahan tertentu. Contohnya, debu, bulu binatang, atau debunga. Walau bagaimanapun, seseorang yang tidak mempunyai alergi terhadap alergi, maka tidak akan mendapat konjungtivitis alergi mesti terdedah kepada bahan ini.

Baca juga: Mata Merah, Adakah Ia Perlu Diubati

Kenali Gejala

Pada dasarnya, gejala konjungtivitis ini berbeza-beza, mengikut jenisnya. Masalah mata merah jambu ini sekurang-kurangnya terbahagi kepada tiga, iaitu konjungtivitis infektif, konjungtivitis alergi, dan konjungtivitis perengsa.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya terdapat beberapa gejala biasa yang boleh menandakan konjungtivitis. Sebagai contoh:

  • Mata menjadi merah, kerana saluran darah kecil di konjungtiva melebar setelah mengalami keradangan.

  • Peningkatan kepekaan terhadap cahaya.

  • Air mata dan lendir yang kerap. Kerana kelenjar yang menghasilkan keduanya menjadi terlalu aktif kerana radang.

Petua Mengatasi Konjungtivitis

Sama seperti simptomnya, rawatan konjungtivitis juga dapat dibezakan dengan jenisnya. Contohnya, rawatan konjungtivitis infektif berbeza dengan konjungtivitis alergi. Nah, inilah penjelasannya.

1. Konjungtivitis berjangkit

Terdapat pelbagai rawatan untuk konjungtivitis infektif yang boleh anda cuba. Kaedahnya boleh dilakukan sendiri kerana kebanyakan kes konjungtivitis jenis ini tidak memerlukan rawatan perubatan. Biasanya ia akan hilang dalam 1-2 minggu.

  • Basuh tangan anda dengan kerap setelah menyentuh mata yang dijangkiti untuk mengelakkan jangkitan.

  • Gunakan kain kapas lembap untuk membersihkan penutup dan bulu mata dengan lembut agar tidak melekat.

  • Gunakan titisan mata sebagai pelincir untuk menghilangkan rasa sakit dan lekatan pada mata. Ubat ini boleh dibeli di kaunter di farmasi.

  • Jangan gunakan kanta lekap sehingga gejala jangkitan hilang.

Sekiranya gejala di atas tidak mereda selepas dua minggu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul untuk konjungtivitis.

Baca juga: Mata Merah, Jangan biarkan ia berlama-lama!

  1. Konjungtivitis alahan

Untuk mengubati konjungtivitis jenis ini boleh melalui kompres mata. Caranya ialah dengan menggunakan kain yang telah dibasahi dengan air sejuk dan elakkan daripada terkena bahan alahan. Jangan memakai kanta lekap sehingga gejala hilang. Juga, jangan gosok mata anda walaupun terasa gatal sehingga gejalanya tidak bertambah buruk.

Sekiranya gejala tidak membaik, berjumpa doktor dengan segera. Biasanya di sini doktor akan memberi ubat seperti antihistamin untuk melegakan simptom alergi. Sebagai tambahan kepada antihistamin, ubat kortikosteroid jangka pendek dalam bentuk gel, salap, atau krim juga boleh diresepkan oleh doktor jika gejala alergi cukup parah.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Konjungtivitis atau mata merah jambu.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Mata Pink (Konjungtivitis).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Konjungtivitis?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found