Kesihatan

Hati-hati, jangkitan kulat ini boleh menyerang organ intim ke mulut

Jakarta - Pernah dengar penyakit yang disebut kandidiasis? Sekiranya masing-masing asing, bagaimana dengan jangkitan kulat? Nah, kandidiasis adalah keluhan kesihatan yang disebabkan oleh jangkitan yis Candida. Perkara yang membimbangkan anda, kulat ini boleh menyerang organ intim ke mulut. Itu menakutkan, bukan?

Nah, berikut adalah beberapa jenis kandidiasis yang boleh menyerang pada bila-bila masa.

  1. Candidiasis Vulvovaginal

Untuk bakteria yang menyerang kawasan vagina disebut sebagai kandidiasis vulvovaginal, alias jangkitan kandidiasis pada organ kelamin wanita. Jamur candida sebenarnya adalah jamur yang biasanya terdapat pada kulit, saluran pencernaan, dan saluran pembiakan.

Jangan risau, jangan panik, kerana candida adalah flora biasa. Perkara yang perlu diperhatikan, kadang kala pertumbuhan kulat ini boleh berlebihan sehingga menimbulkan pelbagai masalah. Lalu, bagaimana dengan simptomnya?

Jangkitan ragi faraj ini boleh menyebabkan gejala berupa gatal-gatal yang melampau, kemerahan di kawasan vulva dan pangkal paha, dan sakit di kawasan faraj. Bukan hanya itu, cairan vagina yang dijangkiti juga berwarna putih, tebal, dan berbau masam. Hah, buat awak gugup, kan?

Baca juga: 6 Punca Miss V Gatal

Walaupun bukan penyakit menular seksual, jangkitan candida juga dapat menular melalui hubungan seksual. Terutama bagi mereka yang aktif secara seksual.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, menurut para pakar di Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), gejala khas kandidiasis vulvovaginal juga boleh menjadi dispareunia. Keadaan ini sendiri adalah sakit di kawasan kemaluan secara berterusan, sebelum, semasa, atau selepas hubungan seks.

Bukan hanya itu, kandidiasis vulvovaginal juga boleh dicirikan oleh disuria luaran, seperti rasa sakit atau terbakar dan ketidakselesaan ketika anda ingin membuang air kecil. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera tanyakan atau berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Menurut jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan NasionalDianggarkan bahawa 75 peratus wanita akan mengalami satu episod kandidiasis vulvovaginal sepanjang hayat mereka. Sementara itu, menurut pakar CDC, sekitar 40-45 peratus wanita boleh mengalami dua atau lebih episod. Hah, buat awak gugup, kan?

  1. Balanitis, Candidiasis Organ Genital Lelaki

Balanitis adalah keradangan pada hujung kepala zakar. Pelakunya adalah jangkitan kulat atau bakteria. Sebilangan besar kes balanitis dialami oleh kanak-kanak di bawah umur 4 tahun dan lelaki dewasa yang belum disunat. Namun, terdapat juga beberapa kes lain yang dialami oleh lelaki yang telah disunat.

Tidak ada faktor tunggal yang menyebabkan balanitis. Sebabnya, penyakit ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada dasarnya, balanitis disebabkan oleh jangkitan. Jangkitan ini boleh berlaku melalui tingkah laku seksual yang tidak baik atau tidak seksual.

Bagi kanak-kanak, balanitis biasanya disebabkan oleh kebersihan alat kelamin yang buruk, terutama pada lelaki yang tidak bersunat. Sekurang-kurangnya 1 dari 30 lelaki yang tidak disunat mengalami balanitis.

Pelepasan yang disebut smegma biasanya terbentuk di bawah kulup pada hujung zakar yang tidak disunat. Nah, inilah yang akhirnya boleh menyebabkan balanitis. Di samping itu, penyebab balanitis lain boleh menjadi reaksi merengsa atau alergi dan keadaan lain, seperti kehadiran phimosis.

Baca juga: Jangkitan Kulat Candidiasis Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?

3. Ruam lampin Candidiasis

Seperti namanya, kandidiasis disebabkan oleh membiarkan lampin bayi terlalu basah atau kotor. Nah, keadaan ini akhirnya menjadikan kulit bayi dijangkiti. Bayi dengan keadaan ini akan mengalami kemerahan atau lebam kecil di punggung, kemaluan, atau berhampiran pangkal paha.

Penting untuk diingat bahawa menjaga lampin bayi dalam keadaan bersih dan kering adalah kaedah yang berkesan untuk membantu mencegah ruam dan kandidiasis lampin.

  1. Candidiasis oral

Seperti namanya, kandidiasis oral atau sariawan oral adalah jangkitan kandidiasis. Penyakit ini disebabkan oleh jamur Candida albicans, yang terkumpul di lapisan mulut. Oleh itu, sariawan oral juga dikenali sebagai kandidiasis oral. Nasib baik, keadaan ini tidak menular, dan biasanya dapat dirawat dengan ubat antijamur.

Baca juga: Waspada, ini adalah penyakit di sebalik sariawan di bibir

Jangkitan candida ini boleh berlaku apabila sistem kekebalan tubuh lemah, disebabkan oleh penyakit, atau pengambilan ubat-ubatan tertentu. Sebagai contoh, prednisone atau antibiotik yang boleh mengganggu keseimbangan semula jadi mikroorganisma dalam badan.

Lalu, bagaimana dengan simptomnya? Kandidiasis oral boleh menyebabkan pelbagai gejala pada penderita, seperti:

  • Luka putih berkrim di lidah, pipi dalaman dan kadang-kadang bumbung mulut, gusi dan tonsil.

  • Terdapat sedikit pendarahan jika terdapat calar.

  • Kehilangan selera.

  • Luka sedikit terangkat, kelihatan seperti keju kotej.

  • Sudut mulut menjadi kemerahan dan retak, terutama pada pemakai gigi palsu.

  • Kemerahan atau sakit yang cukup parah sehingga menyebabkan kesukaran makan atau menelan.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Candidiasis Vulvovaginal.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Balanitis?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Faktor Risiko Candidiasis Vulvovaginal di Klinik Pesakit Luar Dermato-Venereologu Hospital Umum Soetomo, Surabaya, Indonesia.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found