Kesihatan

Aktiviti Harian Boleh Mempengaruhi Tekanan Darah Normal

, Jakarta - Tekanan darah normal ialah 120/88 mmHg. Walau bagaimanapun, tekanan darah ini tidak selalu sama setiap masa. Tekanan darah kita boleh berubah, salah satunya bergantung pada aktiviti harian yang kita lakukan. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Tekanan darah adalah ukuran seberapa keras jantung anda untuk mengepam darah ke seluruh badan. Walau bagaimanapun, tekanan darah adalah keadaan yang tidak menentu, kerana ia akan selalu berubah. Ini bergantung pada aktiviti yang sedang anda lakukan. Bukan hanya ketika anda melakukan aktiviti berat, seperti bersukan, melakukan aktiviti ringan, misalnya menukar posisi dari duduk ke berdiri, bahkan bercakap juga dapat membuat tekanan darah anda berubah.

Berikut adalah empat aktiviti harian yang boleh mempengaruhi tekanan darah normal:

1. Bersenam

Tekanan darah dipengaruhi oleh seberapa pantas jantung berdegup. Semakin tinggi degupan jantung anda, semakin tinggi tekanan darah anda. Nah, ketika bersenam, tubuh memerlukan lebih banyak bekalan oksigen. Itulah sebabnya degupan jantung akan meningkat untuk memenuhi permintaan oksigen. Kesannya, tekanan darah normal anda akan meningkat.

2. Merokok atau Minum Kopi

Kebiasaan merokok atau minum kopi boleh menyebabkan tekanan darah normal anda meningkat pada waktu pagi.

Baca juga: Tabiat Merokok Boleh Merosakkan Kesihatan Jantung

3. Bekerja lewat malam atau lebih masa

Sekiranya anda sering bekerja lebih masa atau bekerja di pergeseran malam, berhati-hati. Kerana, ini boleh mempengaruhi tekanan darah, jadi tekanan darah anda akan meningkat pada waktu pagi.

Baca juga: Ini adalah Trik Sihat ketika Lebih Masa Mengejar Tarikh Akhir

4. Tidur

Semasa tidur, tekanan darah anda akan menurun 10 hingga 20 peratus berbanding ketika anda bangun. Namun, kurang tidur boleh membuat anda berisiko mendapat tekanan darah tinggi, alias hipertensi. Ini kerana kurang tidur menyebabkan bahagian otak tertentu tidak berehat, termasuk saraf simpatik, jadi ini memicu tekanan darah meningkat.

Selain itu, tekanan darah biasanya juga berbeza pada waktu pagi, petang, dan malam. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Livescience , tekanan darah yang diukur pada waktu pagi dapat mengesan masalah kesihatan dengan lebih baik daripada jika dilakukan pada waktu malam. Pada hakikatnya, tekanan darah setiap orang akan sentiasa berubah setiap masa. Biasanya, coraknya ialah tekanan darah cenderung tinggi pada waktu pagi hingga tengah hari, kemudian memuncak pada waktu petang, dan turun kembali pada waktu malam.

Untuk melakukan pemeriksaan tekanan darah, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, pilih saja ciri tersebut Makmal Perkhidmatan dan kakitangan makmal akan datang ke rumah anda untuk memeriksa kesihatan anda. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Perkara-perkara lain selain aktiviti yang juga mempengaruhi tekanan darah termasuk:

  • Jantina

Lelaki cenderung mempunyai tekanan darah lebih tinggi daripada wanita.

  • Umur

Seiring usia anda, saluran darah menjadi lebih kaku dan kurang anjal. Akibatnya, tekanan darah juga cenderung tinggi.

  • Keadaan kesihatan

Mempunyai penyakit tertentu, seperti diabetes, gout, kolesterol tinggi, dan penyakit buah pinggang juga boleh mempengaruhi tekanan darah normal seseorang menjadi lebih tinggi.

  • Obesiti

Seseorang yang gemuk berisiko terkena penyakit jantung, kerana berat badan berlebihan dapat menyebabkan tekanan darah meningkat.

  • Penggunaan Dadah

Ubat yang anda ambil juga boleh mempengaruhi tekanan darah anda. Ada beberapa ubat yang menyebabkan kenaikan tekanan darah, tetapi ada juga ubat yang menyebabkan tekanan darah rendah.

Baca juga: Tekanan Boleh Membuat Hipertensi, Betul?

  • Keadaan Emosi, seperti Tekanan, Kegelisahan, dan lain-lain

Tekanan dan kegelisahan yang berlebihan secara beransur-ansur dapat mengurangkan prestasi sistem jantung dan saluran darah anda, akhirnya menyebabkan masalah tekanan darah kekal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found