Kesihatan

Mandi Jarang, Adakah Kesan Kepada Kesihatan?

, Jakarta - Mandi telah menjadi rutin harian yang dilakukan oleh semua orang. Namun, kerana semasa wabak korona, orang digalakkan bekerja dari rumah, banyak orang malas untuk mandi.

Walau bagaimanapun, masih penting untuk menjaga kebersihan badan anda. Sebabnya, jarang mandi bukan sahaja membuat badan anda berbau busuk, tetapi anda berisiko mengalami sejumlah masalah kesihatan. Ketahui lebih lanjut mengenai kesan kesihatan jarang mandi di sini.

Berapa kerapkah seseorang mesti mandi?

Sebenarnya tidak ada peraturan yang pasti tentang seberapa sering seseorang harus mandi, kerana ia bergantung pada keadaan setiap orang. Sebagai contoh, atlet atau jurulatih sukan mungkin perlu mandi lebih kerap daripada orang yang kurang berpeluh. Sebilangan orang yang mempunyai kulit dan rambut berminyak atau mereka yang mempunyai bau badan juga perlu mandi lebih kerap.

Namun, secara umum, pakar dermatologi Shilpi Khetarpal, MD mengesyorkan mandi sekurang-kurangnya sekali sehari. Anda berjumpa dan tanpa sedar bersentuhan langsung dengan ribuan alergen setiap hari, jadi mandi perlu dilakukan untuk menghilangkan alergen ini. Semasa wabak korona, anda juga disarankan untuk mandi setiap kali anda meninggalkan rumah. Ini penting untuk mengurangkan risiko dijangkiti virus korona.

Walaupun begitu, anda juga tidak dianjurkan untuk mandi terlalu kerap, kerana ia dapat membuat kulit kering, jengkel, dan mudah retak yang sebenarnya akan menjadi pintu masuk bakteria dan alergen untuk masuk dan menyebabkan jangkitan.

Baca juga: Ternyata mandi terlalu kerap boleh membawa kesan ini

Kesan Kesihatan Mandi Jarang

Mandi terlalu kerap tidak baik, jarang mandi juga tidak baik untuk kesihatan. Bau badan adalah tanda yang paling jelas apabila seseorang jarang mandi. Walau bagaimanapun, bau badan bukan satu-satunya kesan kesihatan kerana jarang mandi.

Mandi yang kerap juga boleh menyebabkan masalah kesihatan lain yang tidak kurang mengganggu daripada bau badan, termasuk:

1. Risiko Masalah Kulit

Anda mungkin sudah tahu apa yang boleh berlaku sekiranya anda malas atau lupa membersihkan diri alat solek atau cuci muka. Minyak semula jadi pada kulit dapat menumpuk dan menyebabkan bakteria penyebab jerawat tumbuh berlebihan. Kulit yang kotor dan mati juga dapat membina dan menyumbat pori-pori yang juga berperanan untuk menyebabkan jerawat.

Selain jerawat, kesan kesihatan lain dari tidak mandi yang anda juga boleh alami adalah berulang dari eksim. Menurut Dr. Khetarpal, tompok ekzema yang berwarna merah, gatal dan kering cenderung berulang jika kulit tidak bersih. Jadi, bagi anda yang menghidap eksim, penting untuk mandi setiap hari untuk menghilangkan alergen dan bakteria.

2. Mudah sakit

Di dalam tubuh manusia, terdapat kira-kira ribuan jenis bakteria dan puluhan jenis kulat. Sebilangan besar mikroba ini baik untuk anda, kerana ia membantu melawan kuman dan virus berbahaya. Namun, sabun membantu bakteria baik ini dengan membuang bakteria jahat untuknya.

Apabila anda jarang mandi, bayangkan berapa banyak bakteria dan kuman yang melekat di badan anda setiap kali anda menyentuh telefon bimbit, pemegang pintu dan tempat duduk tandas anda. Bakteria ini akhirnya dapat bergerak dari tangan ke mata, hidung, dan mulut. Akibatnya, kesan kesihatan mandi yang jarang anda rasakan adalah bahawa anda mudah dijangkiti penyakit.

3. Jangkitan Kulat

Kulat boleh hidup di kulit anda, di mulut anda, dan pada alat kelamin anda. Kanak-kanak, wanita hamil, dan orang yang berlebihan berat badan lebih berisiko terkena jangkitan yis. Namun, salah satu faktor yang juga berperanan besar menyebabkan jangkitan jarang mandi.

Baca juga: Hati-hati, jangkitan kulat ini boleh menyerang organ intim ke mulut

4. Bau badan yang berlebihan

Walaupun peluh itu sendiri tidak berbau, bakteria dan kuman di dalamnya boleh menyebabkan bau badan. Mandi yang kerap boleh menyebabkan anda mempunyai bau badan yang berlebihan. Anda mungkin tidak menyedari bau yang tidak menyenangkan berasal dari badan anda, kerana orang yang mempunyai bau badan biasanya mengalami kekebalan terhadapnya. Walau bagaimanapun, tidak begitu dengan orang lain.

5. Kebersihan Kemaluan yang lemah

Kawasan intim mungkin merupakan bahagian badan yang paling teruk terjejas jika anda jarang mandi. Kawasan ini tidak hanya berbau busuk, tetapi juga terdedah kepada jangkitan kulat. Kumpulan kotoran dan bakteria dari jarang mandi juga boleh menyebabkan sensasi gatal yang membuat anda tidak selesa.

6. Hari Rambut Buruk

Rambut anda juga menghadapi masalah jika anda jarang mandi, kerana mandi dapat membantu membersihkan kulit kepala sel kulit mati dan minyak. Sekiranya anda jarang mandi, rambut anda boleh menjadi berminyak, berbau, dan merasa tidak selesa.

Kelemumur juga boleh menjadi kesan kesihatan kerana jarang mandi. Setiap orang mempunyai kulat yang tinggal di kelenjar minyak di kulit. Sekiranya anda tidak kerap mencuci rambut, ragi dapat membiak dan merengsakan kulit kepala, menyebabkannya mengelupas dan menjadi kelemumur.

Baca juga: Cara Mudah Mengatasi Kelemumur Yang degil

Nah, itulah kesan kesihatan mandi yang jarang berlaku. Oleh itu, cubalah mandi selalu. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit, seperti jerawat atau kerengsaan kulit, anda boleh membeli ubat yang anda perlukan melalui aplikasi .

Tidak perlu meninggalkan rumah, sudah cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. Kebenaran tentang apa yang berlaku ketika anda tidak mandi.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Berapa kerapkah anda benar-benar perlu mandi ?.
Brightside. Diakses pada tahun 2021. 10 Perkara Kasar yang Akan Berlaku kepada Anda Sekiranya Anda Berhenti Mandi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found