Kesihatan

Inilah sebab mengapa orang cepat gemuk walaupun mereka makan dalam jumlah yang sedikit

Jakarta - Memiliki berat badan yang ideal adalah apa yang diinginkan oleh banyak orang. Bukan hanya untuk meningkatkan keyakinan diri, berat badan yang ideal menjauhkan anda dari pelbagai penyakit yang mungkin dialami. Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang dapat dialami oleh seseorang yang mengalami masalah berat badan, seperti masalah kesihatan jantung, kesihatan metabolik, hingga diabetes atau masalah kolesterol.

Baca juga: Cegah Penambahan Berat Badan Selepas Menopaus Dengan Cara Ini

Sudah tentu, menjaga bahagian makanan adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Bagaimana jika anda telah menjaga bahagian makanan anda tetapi masih menambah berat badan dan menyukarkan anda mendapatkan berat badan yang ideal? Masalah berat badan dipengaruhi oleh beberapa faktor. Ketahui sebab-sebab yang menyebabkan berat badan selalu meningkat walaupun anda makan sebahagian kecil.

Faktor Yang Menyebabkan Peningkatan Berat Badan

Peningkatan berat badan tidak hanya dipengaruhi oleh berapa banyak makanan yang dimakan. Ketahui beberapa sebab anda menambah berat badan dengan cepat walaupun bahagian yang dimakan setiap hari adalah kecil, iaitu:

1. Sejarah Keluarga

Berat badan seseorang juga boleh dipengaruhi oleh faktor genetik dan sejarah keluarga. Melancarkan dari Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal , peluang anda menjadi gemuk atau menambah berat badan lebih besar jika anda mempunyai ibu bapa atau saudara keluarga dengan keadaan yang serupa. Masalah genetik adalah salah satu faktor yang mempengaruhi jumlah lemak berlebihan yang disimpan di dalam badan.

2. Diet

Sekiranya anda makan sebahagian kecil tetapi berat badan anda terus meningkat, anda harus memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi berat badan anda walaupun anda makan dalam jumlah kecil, contohnya makan makanan yang mengandungi banyak kalori, gula, dan lemak. Selain makanan, terlalu banyak minum minuman dengan gula tambahan juga menyebabkan kalori berlebihan dalam badan. Untuk mengurangkan risiko kenaikan berat badan, makan makanan dan minuman sihat yang tidak mengandungi gula tambahan dan kalori berlebihan. Sebaliknya, pilih makanan dan minuman dengan bijak dan mengandungi nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh badan.

Baca juga: Tekanan Boleh Menyebabkan Obesiti, Inilah Sebabnya

3. Proses Metabolisme

Metabolisme adalah proses semula jadi yang berlaku di dalam badan yang akan mengubah makanan dan minuman yang anda makan menjadi tenaga. Lebih lambat metabolisme dalam badan, ini mempengaruhi kesihatan tubuh seseorang. Lancarkan Klinik Mayo , metabolisme dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti jantina, umur, dan ukuran dan komposisi tubuh seseorang.

4. Aktiviti Fizikal

Jumlah aktiviti fizikal yang anda lakukan adalah sebab mengapa anda terus menambah berat badan walaupun anda makan sebahagian kecil. Lancarkan Web MD , apabila anda terlalu banyak duduk, badan akan kehilangan keupayaan untuk mengetahui kapan pengambilan makanan yang mencukupi untuk badan. Keadaan ini boleh membuat anda terlalu kerap walaupun dalam bahagian kecil. Ia juga meningkatkan risiko kenaikan berat badan.

5. Waktu Rehat yang Kurang

Perhatikan masa rehat anda jika anda terus menambah berat badan walaupun anda makan sebahagian kecil. Melancarkan dari Yayasan Tidur Nasional Kurang tidur boleh menyebabkan perubahan hormon ghrelin dan leptin yang mempengaruhi kelaparan. Kurang tidur boleh menyebabkan seseorang terus merasa lapar dan makan makanan yang tidak sihat. Inilah yang menyebabkan kenaikan berat badan yang tidak disedari.

Tidak ada yang salah dengan peningkatan aktiviti fizikal atau senaman ringan ketika melakukan kerja di dalam rumah atau dalam keadaan duduk. Senaman ringan menjadikan metabolisme badan berfungsi dengan lebih optimum dan mengelakkan kenaikan berat badan. Melancarkan dari Jaring Perubatan Selain dapat menjaga berat badan, rutin melakukan senaman ringan dapat mengurangi risiko berbagai masalah kesehatan.

Baca juga: Berat Badan? Inilah yang berlaku pada badan

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang dialami. Masalah kesihatan yang dapat diatasi dengan tepat dapat membantu mendapatkan kualiti hidup yang lebih baik.

Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan dari Aktiviti Fizikal
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sebab Anda Tidak Menurunkan Berat Badan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Metabolisme dan Penurunan Berat Badan: Bagaimana Anda Membakar Kalori
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2020. Faktor-faktor yang Mempengaruhi Berat dan Kesihatan
Yayasan Tidur Nasional. Diakses pada tahun 2020. Tidur Malam Yang Baik Dapat Membantu Anda Mengekalkan Berat Badan Yang Sihat
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found