Kesihatan

Menderita Hipoksia, Ketahui 3 Cara Rawatan

, Jakarta - Keadaan ketika tisu badan kekurangan oksigen sehingga oksigen dalam darah menjadi lebih rendah disebut hipoksia. Apabila badan sama sekali tidak menerima oksigen, otak menjadi organ pertama yang rosak. Kerosakan otak ini boleh berlaku 2 minit setelah seseorang tidak menerima oksigen sama sekali.

Walaupun seseorang yang hipoksia selama lebih dari 2 minit dapat diselamatkan, mungkin ada kerosakan pada beberapa kawasan otak yang mengganggu kesedaran orang tersebut. Cara mengubati hipoksia boleh dilakukan dengan memberi oksigen dan merawat penyakit yang menyebabkan kekurangan bekalan oksigen.

Baca juga: Jangan Abaikan, Ini Komplikasi Kerana Hipoksia

Kenali Punca Hipoksia

Otak bergantung pada darah untuk menyediakan bekalan oksigen yang berterusan. Jadi gangguan pada bahagian badan yang berperanan dalam bekalan darah atau oksigen menyebabkan hipoksia. Empat penyebab utama seseorang yang mengalami hipoksia termasuk:

 • Tidak ada bekalan darah ke otak. Ini berlaku apabila saluran darah yang membekalkan darah ke otak tersumbat sepenuhnya. Ini dipanggil strok iskemia , jarang berlaku, dan apabila ia berlaku biasanya membawa maut.
 • Bekalan darah rendah ke otak. Bekalan darah rendah boleh berlaku apabila saluran darah utama yang membekalkan otak sebahagiannya tersumbat, seperti yang sering terjadi strok yang dialami oleh kebanyakan orang. Bentuk hipoksia ini sering mempengaruhi kawasan otak tertentu, di mana fungsi gangguan akan diatur oleh kawasan tersebut.
 • Tidak ada bekalan oksigen dari luar. Seperti ketika seseorang tidak dapat menghirup oksigen, hasilnya ialah bekalan oksigen dari luar badan sama sekali tidak ada dan menyebabkan hipoksia.
 • Mengurangkan kadar oksigen dalam darah. Untuk dapat mengangkut oksigen ke seluruh badan, komponen darah yang disebut hemoglobin berfungsi mengikat darah dan membawanya ke seluruh badan untuk memenuhi keperluan oksigen. Dalam keadaan tertentu, seperti anemia, yang menyebabkan tahap hemoglobin rendah, ia boleh menyebabkan seseorang mengalami hipoksia.

Sementara itu, beberapa penyakit yang disyaki menjadi penyebab hipoksia termasuk penyakit paru obstruktif kronik (COPD), emfisema, bronkitis, edema paru, anemia, dan keracunan sianida.

Baca juga: 6 Penyebab Wanita Hamil Ini Mengalami Sesak Nafas

Gejala Hipoksia

Gejala hipoksia boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Walau bagaimanapun, tanda dan gejala hipoksia yang paling biasa termasuk:

 • Masalah pernafasan seperti sesak nafas, pernafasan cepat, batuk, dan mengi.
 • Masalah kardiovaskular seperti degupan jantung yang cepat.
 • Masalah otak atau masalah dengan kesedaran, sakit kepala dan kebingungan.
 • Perubahan warna kulit, mulai dari biru hingga merah ceri.
 • Resah dan berpeluh.

Langkah Rawatan Hipoksia

Sekiranya anda merasakan simptom kekurangan oksigen, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Memperoleh bekalan oksigen yang optimum ke badan dan menangani penyebab hipoksia adalah rawatan yang paling penting. Beberapa kaedah untuk merawat hipoksia termasuk:

 • Pentadbiran Oksigen Tambahan. Pesakit dibekalkan dengan oksigen tambahan menggunakan selang atau topeng yang disambungkan ke silinder oksigen. Semakin cepat tahap oksigen dalam badan kembali normal, semakin kecil risiko kerosakan organ.
 • Peranti Pernafasan atau Ventilator. Saluran pernafasan disambungkan ke mesin ventilator, menggunakan tiub yang dimasukkan dari tekak ke pita suara.
 • Terapi Oksigen Hyperbaric (TOHB). Orang dengan hipoksia yang disebabkan oleh keracunan karbon monoksida dimasukkan ke dalam ruang tekanan tinggi (hiperbarik) dengan oksigen tulen.

Baca juga: Inilah akibatnya jika badan kehabisan oksigen (Anoxia)

Itulah punca dan cara merawat hipoksia yang mesti anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penyakit ini, tanyakan kepada doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found