Kesihatan

Idap Hidradenitis Suppurativa, ini adalah rawatannya

, Jakarta - Bagi anda yang mengalami hidradenitis suppurativa, rawatan disesuaikan dengan keadaan penghidapnya. Pada pesakit yang masih di peringkat awal, ubat boleh diberikan. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan keadaan yang teruk, prosedur pembedahan mungkin diperlukan.

Pesakit juga disarankan untuk mengambil antibiotik selama 2 minggu, terutama jika benjolan terasa sakit, radang, dan nanah. Sekiranya tidak ada jangkitan bakteria, antibiotik masih dapat digunakan untuk mencegah keradangan.

Doktor juga akan menasihati pesakit untuk mengambil antibiotik dosis rendah sehingga 3 bulan sehingga jumlah ketulan dapat dikurangkan. Dalam kes ringan, penghidap hanya diberi antibiotik topikal (krim). Walau bagaimanapun, untuk kes yang teruk, kombinasi lebih daripada 1 antibiotik dapat diberikan.

Baca juga: Diet yang Betul untuk Hidradenitis Suppurativa

Penggunaan antiseptik yang mengandungi chlorhexidine juga disarankan untuk digunakan setiap hari di kawasan yang terjejas. Penghilang rasa sakit ini boleh diberikan oleh doktor. Ubat retinoid seperti isotretinoin mungkin diresepkan oleh pakar dermatologi untuk membantu rawatan, tetapi tidak disyorkan untuk digunakan oleh wanita hamil.

Tablet kortikosteroid seperti prednisone juga dapat digunakan untuk mengurangkan keradangan. Walau bagaimanapun, penggunaan kortikosteroid jangka panjang tidak digalakkan, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kehilangan tulang, kenaikan berat badan, katarak, tekanan darah tinggi, dan gangguan mental.

Sementara itu, ubat-ubatan yang menekan sistem imun seperti infliximab atau adalimumab juga dianggap dapat merawat hidradenitis suppurativa. Ubat ini berfungsi dengan meneutralkan faktor nekrosis tumor (TNF), bahan dalam badan yang menyebabkan keradangan. Ubat ini diberikan melalui suntikan.

Baca juga: Perkenalan dengan Hidradenitis Suppurativa, aka Boils

Anda juga perlu tahu bahawa ada kesan sampingan yang mungkin timbul dari penggunaan ubat ini, iaitu peningkatan risiko jangkitan, kegagalan jantung, dan beberapa jenis barah. Sekiranya perlu, hidradenitis suppurativa dapat dirawat dengan pembedahan, bergantung pada lokasi dan ukuran kawasan tersebut. Berikut adalah beberapa kaedah rawatan yang juga boleh dilakukan dengan penyakit ini:

  • Sayatan dan saliran abses, yaitu dengan cara menghiris bisul dan menguras nanah.

  • Tanggalkan kulit dan tisu di kawasan yang terkena, sama ada 1 benjolan atau benjolan yang telah membentuk sinus.

  • Tanggalkan semua kulit di kawasan kulit yang terkena, kemudian luka ditutup dengan prosedur cantuman kulit.

  • Cara hidup. Memampatkan panas, menjaga kebersihan kawasan yang terkena, memakai pakaian yang longgar, dan menurunkan berat badan adalah beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk merawat hidradenitis suppurativa.

  • Rawatan perubatan. Beberapa contoh pilihan rawatan hidradenitis suppurativa adalah antibiotik, serta suntikan steroid atau perencat TNF. Pilihan antibiotik yang boleh digunakan adalah jenis antibiotik eritromisin, dan klindamisin.

  • Pembedahan. Sekiranya lesi kulit cukup kronik dengan banyak tisu perut, pembedahan boleh dipertimbangkan.

Baca juga: Perkenalan dengan Hidradenitis Suppurativa, aka Boils

Sebenarnya, pencegahan dapat dilakukan dengan mengelakkan pelbagai faktor pencetus gangguan kulit hidradenitis suppurativa. Anda boleh melakukan apa yang boleh anda lakukan untuk memastikan berat badan anda ideal dan menjaga kebersihan kulit anda untuk mengelakkan penyakit kulit ini.

Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut untuk nasihat rawatan yang betul. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found