Kesihatan

Penyakit Peyronie Boleh Diubati, Benarkah?

, Jakarta - Ketika seorang lelaki mengalami ereksi, Mr. P akan menunjuk lurus ke hadapan. Tetapi pada sebilangan lelaki, Mr. P akan membengkok ketika tegak. Baik ke kanan, kiri, atas, atau bawah. Gangguan ini dikenali sebagai penyakit Peyronie.

Penyakit Peyronie adalah tisu parut berserat yang berkembang di dalam Mr. P, jadi Mr. P akan membengkok ketika tegak dan sakit. Bentuk dan saiz alat kelamin lelaki berbeza. Walaupun begitu, Mr. P bengkok adalah perkara biasa dan bukan kecemasan untuk rawatan. Walau bagaimanapun, jika menyebabkan kesakitan semasa ereksi, keadaannya harus mendapatkan rawatan perubatan.

Keadaan ini boleh menyukarkan lelaki untuk melakukan hubungan seks, atau mengalami disfungsi ereksi. Akibatnya, beberapa lelaki yang mengalami Peyronie akan merasa cemas dan tertekan.

Walau bagaimanapun, penyakit Peyronie dapat sembuh dengan sendirinya. Tetapi dalam kebanyakan kes, jika keadaan ini tidak diubati, ia akan bertambah buruk. Penyakit ini dapat diubati dengan beberapa cara. Namun, sebelum membincangkan cara menyembuhkannya, lebih baik anda mengetahui faktor risiko terlebih dahulu.

Faktor Risiko Penyakit Peyronie

Terdapat beberapa faktor yang dapat menghalang penyembuhan Peyronie dan menyebabkan pembentukan tisu parut pada Mr. P, termasuk:

 1. genetik. Sekiranya seseorang mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini, dia juga akan berisiko lebih tinggi untuk menghidapnya.

 2. Umur. Seseorang yang berusia lebih dari 55 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada lelaki lain.

 3. Kelainan dalam rangkaian penyambung. Seseorang yang mempunyai gangguan tisu penghubung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit Peyronie.

 4. Pembedahan merokok & prostat. Kedua-dua keadaan ini juga boleh menyebabkan penyakit Peyronie.

Cara Mengubati Penyakit Peyronie

Terdapat pelbagai rawatan untuk penyakit Peyronie. Walau bagaimanapun, ciri-ciri berikut menjadikan orang dengan penyakit ini tidak perlu mendapatkan rawatan, termasuk:

 • Jangan merasa sakit ketika melakukan hubungan seks.

 • Membongkok Mr. P tidak berbahaya.

 • Masih mampu berdiri secara normal.

Dadah

Doktor boleh menetapkan ubat untuk mengurangkan lenturan, mengecilkan saiz tisu parut, dan keradangan Mr.P. Ubat ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

 • Ubat minum. Ubat oral yang mungkin diberikan oleh doktor anda adalah vitamin E, tamoxifen, colchicine, potassium para-aminobenzoate (Potaba), dan pentoxifylline.

 • Ubat suntikan. Ubat suntikan yang akan diberikan oleh doktor adalah verapamil, steroid, interferon alpha 2b, dan kolagenase.

Operasi

Selain ubat, doktor akan mengesyorkan pembedahan pada Mr. P yang bengkok teruk. Apatah lagi jika penghidapnya merasa tidak selesa ketika tegak dan tidak dapat melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, pembedahan tidak digalakkan sekiranya keadaannya berusia kurang dari satu tahun dan ada kemungkinan kelengkungan Mr. P akan terus berubah selama 6 bulan.

Beberapa prosedur pembedahan untuk penyakit Peyronie adalah:

 • Sayatan dan cantuman. Kaedah ini dilakukan dengan membuat sayatan pada tisu parut, agar Mr.P dapat meregang. Dalam beberapa kes, doktor akan membuang tisu parut dan mencangkok lubang pada tisu badan pesakit.

 • sebutan. Dengan cara ini, doktor akan menjahit bahagian zakar yang tidak berparut. Walaupun boleh membuat Mr. P lurus, tetapi boleh membuat Mr. P menjadi lebih pendek dan risiko disfungsi ereksi.

 • Implan Mr. Q. Kaedah ini dilakukan dengan menanamkan implan untuk menggantikan tisu di zakar yang dipenuhi dengan darah ketika ereksi. Kaedah ini juga digunakan untuk seseorang yang mengalami disfungsi ereksi.

Selepas pembedahan, pesakit biasanya dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks selama 4-8 minggu. Satu lagi terapi yang mungkin adalah radioterapi. P dengan alat khas, dan terapi gelombang atau ESST.

Itulah cara merawat penyakit Peyronie. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai penyakit ini, anda boleh bertanya kepada doktor dari . Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Anda juga boleh membeli ubat di , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga:

 • Lelaki Mesti Tahu Penyakit Peyronie pada Mr. P
 • Encik. P Melengkung ketika Ereksi, Waspadalah terhadap Gejala Kanser
 • Bentuk Mr. Q Pelik? Mungkin Punya Peyronie