Kesihatan

3 Cara Mengatasi Kulit Gatal pada pesakit diabetes

, Jakarta - Kerap membuang air kecil pada waktu malam? Lebih baik menyedari diabetes. Keadaan ini sering dicirikan oleh peningkatan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam, sering merasa dahaga, dan terdedah kepada jangkitan. Diabetes adalah penyakit kronik yang dicirikan oleh kadar gula atau glukosa yang tinggi dalam darah.

Baca juga: 6 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Diabetes Makanan

Diabetes yang tidak ditangani dengan betul cenderung menyebabkan komplikasi, seperti masalah kesihatan pada kulit. Gangguan ini boleh menyebabkan penderita diabetes merasa gatal pada kulit. Jangan risau, gatal pada penderita diabetes dapat diatasi dengan mudah. Ayuh, lihat ulasan di bawah ini untuk mengatasi kulit gatal yang dialami oleh penghidap diabetes!

Atasi Kulit Gatal pada pesakit kencing manis

Diabetes boleh mempengaruhi semua bahagian badan, termasuk kulit. Tidak jarang, masalah kesihatan pada kulit menjadi gejala awal ketika seseorang menghidap diabetes. Salah satu masalah diabetes yang paling biasa adalah pruritus.

Kulit pruritus atau gatal pada penderita diabetes boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Bermula dari jangkitan kulat, kulit kering, jangkitan bakteria, hingga aliran darah yang buruk. Secara amnya, gatal akan terasa lebih kerap di bahagian bawah kaki dan kaki. Untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada kulit, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, seperti:

1. Elakkan Mandi dengan Air Panas

Untuk mengelakkan rasa gatal yang teruk, anda harus mengelakkan mandi dengan air panas. Anda boleh menggunakan air sejuk sehingga gatal yang anda rasa reda.

2. Jangan terlalu lama mandi

Perhatikan tempoh mandi yang anda lakukan. Sebaiknya jangan terlalu lama mandi. Ini boleh menyebabkan kulit menjadi kering yang membuat anda merasa gatal.

3. Gunakan pelembap

Anda boleh merawat kulit kering akibat diabetes dengan menggunakan pelembap. Gunakan pelembap selepas mandi dan elakkan pelembap yang mengandungi wangian.

Selain pelembap, anda juga boleh menggunakan beberapa bahan semula jadi untuk merawat kulit kering, seperti gel lidah buaya, susu, atau minyak zaitun. Anda boleh menggunakan sebilangan bahan ini sebelum mandi. Biarkan selama 10-15 minit setiap hari untuk faedah yang optimum.

Baca juga: 4 Pemeriksaan untuk Mengesan Diabetes Jenis 2

Apabila gatal, anda harus mengelakkan menggaru kulit gatal. Ini dapat meningkatkan risiko kecederaan kulit dan memperburuk keadaan kesihatan kulit. Luka boleh menyebabkan jangkitan pada kulit.

Masalah Kulit Sering Dialami oleh Pesakit Kencing Manis

Bukan hanya kulit pruritus atau gatal, orang yang menghidap diabetes juga terdedah kepada keadaan ini dermopati diabetes . Pada orang yang menghidap diabetes, keadaan ini boleh menyebabkan perubahan pada saluran darah kecil. Ini boleh menyebabkan kemunculan tampalan coklat muda yang berbentuk bujur. Secara amnya, keadaan ini tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan perubatan.

Di samping itu, diabetes boleh meningkatkan risiko letusan xanthomatosis . Keadaan ini boleh berlaku apabila diabetes tidak dirawat dengan baik. Xanthomatosis letusan dicirikan oleh penampilan lebam kuning kecil dan mempunyai bulatan merah di sekitar tepinya. Biasanya, keadaan ini akan terasa gatal. Benjolan akan sering muncul di bahagian belakang tangan, kaki, dan lengan.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Mengenai Diabetes Jenis 2

Acanthosis nigricans Ia juga merupakan masalah kulit yang sering dialami oleh penghidap diabetes. Keadaan ini menyebabkan kulit gelap dan menebal. Tidak ada salahnya untuk segera mengunjungi hospital terdekat dan melakukan ujian darah yang berkaitan dengan beberapa perubahan pada kulit, terutama jika kulit terasa gatal. Awak boleh muat turun dan gunakan untuk mencari hospital terdekat sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2020. Komplikasi Kulit.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Diabetes: Keadaan Kulit.
Persatuan Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Diabetes: 12 Tanda Amaran yang Muncul di Kulit Anda.