Kesihatan

Buah-buahan Yang Dapat Membantu Pertumbuhan Kanak-kanak

, Jakarta - Dalam tempoh pertumbuhan mereka, anak-anak perlu makan buah-buahan. Sebabnya jelas, makanan sihat ini memberikan banyak nutrien bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Terdapat banyak nutrien penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri, tetapi mesti diperoleh dari makanan yang sihat.

Nah, buah-buahan terkenal sebagai makanan super yang menyediakan pelbagai vitamin dan mineral yang penting untuk pertumbuhan anak-anak, mulai dari vitamin A, B, C, E, kalsium, zat besi, zink hingga asam folat. Buah-buahan berikut untuk membantu mengoptimumkan pertumbuhan anak:

1. Alpukat

Alpukat adalah sumber vitamin E yang baik yang memenuhi 6 peratus daripada nilai harian yang disyorkan. Vitamin E berperanan penting dalam membantu anak tumbuh, kerana bermanfaat untuk melindungi sel dari kerosakan radikal bebas, serta meningkatkan sistem kekebalan tubuh mereka.

Selain itu, buah hijau terang juga mengandungi kandungan lemak yang lebih tinggi daripada buah-buahan lain. Kandungan lemak baik dalam alpukat kebanyakannya terdiri daripada asid oleik, yang merupakan asid lemak tak jenuh tunggal yang penting untuk perkembangan otak.

Baca juga: Kebaikan Avocado untuk Pertumbuhan Kanak-kanak

2. buah beri

Pelbagai jenis beri, seperti blueberry, strawberi, blackberry, dan raspberry, semuanya kaya dengan nutrien penting. Semakin gelap pigmen, beri lebih berkhasiat. Beri mengandungi tahap antioksidan yang tinggi, terutama vitamin C yang dapat mendorong pertumbuhan sel dan pembaikan tisu. Vitamin C juga meningkatkan sintesis kolagen, yang merupakan protein paling banyak dalam badan. Menurut satu kajian, kolagen dapat meningkatkan kepadatan dan kesihatan tulang, sehingga dapat membantu anak-anak tumbuh lebih tinggi.

Beri juga makanan yang baik untuk otak. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak beri dapat membantu meningkatkan daya ingatan dan fungsi kognitif. Oleh itu, jika anda ingin meningkatkan kekuatan otak anak anda, berikan anak anda lebih banyak buah beri untuk makanan ringan.

3. Epal

Bukan sahaja dapat menjauhkan anak dari doktor, pemakanan yang disediakan oleh epal juga membantu anak-anak tetap kuat dan sihat, sehingga mereka dapat melakukan berbagai hal yang mereka sukai, seperti memanjat, melompat, dan bersenam.

Terdapat banyak faedah yang boleh diberikan oleh epal untuk pertumbuhan anak. Pertama, kandungan pektin dalam epal yang merupakan serat makanan untuk membantu merangsang pertumbuhan bakteria baik dalam usus sambil melawan bakteria jahat yang cuba tinggal di sana.

Kedua, epal juga mengandungi mineral yang disebut boron yang berguna untuk membantu tulang dan gigi anak-anak tumbuh kuat dan sihat. Selain itu, epal juga kaya dengan vitamin C. Hanya makan sebiji epal dapat memenuhi seperempat keperluan vitamin C anak. Epal juga membantu melindungi ibu dan bayi dari pelbagai penyakit, seperti serangan jantung, barah, gangguan penglihatan, diabetes, dan sebagainya.

Baca juga: Pengambilan epal secara berkala, ini adalah faedah untuk tubuh

4. Pisang

Adakah anda tahu bahawa atlet makan banyak pisang kerana kandungan karbohidratnya yang tinggi yang membantu meningkatkan kekuatan otot? Sudah tentu, anak kecil tidak makan pisang untuk meningkatkan kekuatan otot mereka, tetapi mereka memerlukan karbohidrat sebagai sumber tenaga.

Buah kuning cerah ini juga kaya dengan vitamin B6 yang baik untuk kulit yang sihat, sistem saraf, dan menghasilkan tenaga yang diperlukan dalam tubuh. Selain itu, pisang juga kaya dengan serat makanan, vitamin C, dan kalium yang membantu menjaga kesihatan dan kekuatan jantung si kecil anda.

5. oren

Buah ini terkenal dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Makan sebiji oren sahaja sudah mencukupi untuk memenuhi keperluan vitamin C kanak-kanak selama dua hari. Jeruk juga kaya dengan serat, beberapa beta karoten, dan banyak karotenoid. Apabila dicampurkan dengan wortel, jus oren dan wortel adalah jus yang baik untuk membantu meningkatkan sistem imun anak.

Baca juga: Adakah sukar untuk anak anda makan buah? Inilah Cara Mengatasinya

Nah, itulah buah-buahan yang baik untuk pertumbuhan anak-anak. Sekiranya si kecil anda sakit, jangan panik. Cukup hubungi doktor melalui aplikasi untuk nasihat kesihatan. Anda juga boleh membeli ubat melalui perkhidmatan ini beli ubat apa yang ada dalam aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Kesihatan Bermula Dengan Ibu. Diakses pada tahun 2020. 10 buah terbaik untuk kanak-kanak.
Tinggi Sihat. Diakses pada tahun 2020. 5 Makanan Setiap Hari yang Membantu Anak-anak Tumbuh Kuat.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found