Kesihatan

Bagaimana Merawat Dermatographia?

, Jakarta - Kulit adalah bahagian tubuh yang terdedah kepada gangguan. Banyak perkara boleh menyebabkan kulit anda terganggu, salah satunya adalah dermatographia. Penyakit ini adalah salah satu keadaan kulit yang paling biasa dan jinak.

Seseorang yang mengalami dermatografi akan mengalami keadaan jika terkena calar kecil akan mengalami reaksi sementara tetapi ketara. Ini lebih berisiko menyebabkan luka mendalam pada reaksi badan seperti alergi. Untuk mengelakkannya, berikut adalah cara merawat dermatografi!

Baca juga: Ini adalah 5 penyakit yang mudah menyerang kulit

Cara merawat dermatografi yang boleh dilakukan

Dermatographia adalah keadaan yang juga dikenali sebagai "penulisan kulit". Seseorang yang mengalami gangguan ini pada tahap ringan akan merasa gatal. Goresan akan menjadi merah dan bengkak. Keadaan ini secara amnya akan hilang dalam masa 30 minit.

Goresan ini juga boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit anda, walaupun mudah sembuh. Apabila tercalar, beberapa calar berwarna putih dan mungkin juga sedikit kemerahan. Pada peringkat yang teruk, gangguan ini boleh menyebabkan luka mendalam terhadap reaksi seperti alergi.

Dermatographia dapat didiagnosis dengan pemeriksaan kulit. Doktor mungkin akan menggaru kulit anda. Ia berguna untuk melihat reaksi yang berlaku. Pemeriksaan ini boleh dilakukan hanya dengan sekali lawatan. Doktor juga boleh memeriksa kawasan kulit anda yang lain untuk memastikannya.

Seseorang memerlukan rawatan perubatan jika gangguan dermatografi yang berlaku menjadi kronik. Dengan kata lain, gangguan kulit berlaku secara berterusan. Berikut adalah beberapa rawatan yang digunakan untuk merawat penyakit kulit ini:

  1. Rawatan Konvensional

Cara merawat dermatografi dengan rawatan konvensional adalah dengan mengambil ubat alergi yang boleh dibeli di farmasi. Anda boleh mengambil diphenhydramine dan cetirizine. Anda boleh memesan ubat untuk mengatasi gangguan ini melalui aplikasi . Tidak perlu beratur, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam.

Ubat ini adalah antihistamin yang dapat mencegah tubuh menghasilkan histamin yang mempunyai kesan negatif terhadap bahan kimia dan alergen. Ubat lain yang boleh anda ambil adalah loratadine dan fexofenadine. Dengan mengambil ubat ini secara berkala, anda dapat mencegah gejala penyakit sebelum timbul.

Dalam kes yang teruk, doktor akan mengesyorkan pemeriksaan fototerapi. Ini adalah sejenis terapi radiasi pesakit luar yang direka khusus untuk memeriksa penyakit kulit. Ia juga digunakan dalam rawatan psoriasis.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

  1. Perubahan Gaya Hidup

Cara lain untuk merawat dermatografi adalah dengan membuat perubahan gaya hidup. Perkara pertama yang boleh anda lakukan adalah menguruskan tekanan, jadi anda dapat mengurangkan risiko dermatitis yang disebabkan oleh penyakit kulit ini. Anda juga boleh melakukan yoga dan meditasi untuk mengurangkan tekanan. Selain itu, senaman secara teratur juga dapat mencegah tekanan sebelum ia berlaku.

Teknik relaksasi yang anda lakukan paling berkesan dalam membantu kanak-kanak mengatasi penyakit kulit ini. Sekiranya perubahan gaya hidup ini gagal mengurangkan tahap tekanan dan gejala gangguan itu berterusan, ada baiknya anda berbincang dengan doktor anda. Anda boleh melakukan ini dengan doktor dari melalui telefon pintar awak!

Di samping itu, untuk mengelakkan gangguan ini, anda boleh menggunakan sabun tanpa bau. Pada sebilangan sabun, bahan kimia dan pewarna yang digunakan boleh menyebabkan gatal pada kulit. Cara lain adalah menggunakan pelembap jika kulit anda kering dan udara cenderung sejuk.

Baca juga: 4 Penyakit Kulit Ini Dipicu oleh Virus

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019.Dermatographia
Talian Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa itu Dermatographia?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found