Kesihatan

Hati-hati, gastroenteritis dapat menular melalui air liur

“Gastroenteritis adalah masalah kesihatan yang dapat menular dengan mudah melalui air liur. Keadaan ini timbul kerana jangkitan virus atau bakteria. Dikenal sebagai muntah, gastroenteritis adalah radang saluran pencernaan. "

Jakarta - Biasanya, organ pencernaan, seperti usus besar, usus kecil, dan perut, paling mudah terkena radang akibat gastroenteritis. Malangnya, tidak ramai yang mengetahui bahawa gastroenteritis mudah disebarkan melalui air liur.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara cirit-birit dan muntah

Bagaimana Gastroenteritis Menular Melalui Air liur?

Gastroenteritis boleh berlaku kerana jangkitan virus atau bakteria. Penularan dapat dilakukan melalui kontak langsung dengan penderita, misalnya ketika berjabat tangan atau disimbah air liur secara tidak sengaja ketika seseorang batuk atau bersin.

Selain itu, virus ini juga dapat menular melalui makanan, minuman, dan benda-benda yang telah tercemar oleh air liur. Beberapa faktor risiko yang mencetuskan gastroenteritis termasuk:

 • Mempunyai sistem imun yang rendah, seperti orang tua atau kanak-kanak.
 • Mempunyai penyakit tertentu, seperti HIV / AIDS dan orang yang menjalani kemoterapi.
 • Hidup dengan akses rendah ke air bersih.

Jenis virus Norovirus dan Rotavirus adalah penyebab utama gastroenteritis. Bagi bakteria, jenis yang berperanan adalah bakteria E coli dan Salmonella. Kedua-dua jenis bakteria ini sering dijumpai pada daging mentah atau telur yang telah tercemar.

Ketahui Gejala untuk Menghindari Gastroenteritis

Gejala yang pasti dialami oleh penghidap gastroenteritis adalah mual,cirit-birit, dan muntah. Gejala ini akan muncul disertai dengan gejala lain, iaitu:

 • Selera makan berkurangan;
 • Sakit kepala;
 • Demam dan menggigil;
 • Berasa letih;
 • Kembung;
 • Kekejangan dan sakit perut.

Gejala akan muncul setelah penghidap dijangkiti virus atau bakteria selama 1-3 hari. Gejala boleh berlangsung selama 2-3 hari, bahkan hingga seminggu. Sekiranya anda menemui beberapa gejala, segera buat temu janji dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Cukup muat turun permohonan dalamtelefon awaksupaya anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera dan mengelakkan komplikasi berbahaya.

Baca juga: Gejala serupa, ini adalah perbezaan antara gastroenteritis dan cirit-birit

Usaha Mencegah Gastroenteritis

Walaupun kelihatan berbahaya, gastroenteritis masih dapat dicegah melalui langkah-langkah berikut:

 • Basuh tangan anda dengan sabun untuk melindungi diri daripada penyebaran virus dan bakteria.
 • Dapatkan vaksinasi rotavirus untuk mencegah jangkitan rotavirus, virus yang menyebabkan muntah.
 • Jangan makan daging mentah atau tidak dimasak.
 • Elakkan minum air dengan cuai ketika berada di luar rumah.
 • Elakkan memakan ketulan ais yang kebersihannya tidak terjamin.
 • Basuh sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum dimakan.

Bersihkan juga setiap permukaan benda, seperti wastafel dan tandas dengan pembersih berasaskan klorin, yang merupakan bahan yang dapat digunakan untuk membunuh virus dan bakteria yang menyebabkan gastroenteritis.

Baca juga: Tidak Selalunya Terbang, Ini Menyebabkan Muntah

Penyakit ini boleh menjadi lebih teruk dan menyebabkan komplikasi jika tidak dirawat dengan baik. Salah satu komplikasi berbahaya adalah dehidrasi. Gastroenteritis cenderung membuat penderita sering muntah dan membuang air besar. Jadi, tahap air yang mencukupi dalam badan adalah penting untuk mengelakkan dehidrasi dalam badan.

Kematian adalah kesan paling berbahaya yang disebabkan oleh dehidrasi. Oleh itu, adalah mustahak untuk merawat dengan cepat dan pantas sekiranya berlaku dehidrasi. Terutama jika dehidrasi dicirikan oleh urin kuning gelap, mulut kering, pening, kekeliruan, dan loya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gastroenteritis ("Selsema Perut").
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu gastroenteritis virus?