Kesihatan

Berhati-hati, ini adalah tanda ulser perut yang teruk

Jakarta - Pedih ulu hati adalah salah satu gangguan pencernaan yang paling biasa. Remaja dan orang dewasa yang produktif adalah kumpulan yang paling terdedah kepada masalah kesihatan ini. Malangnya, gejala pedih ulu hati sering diabaikan kerana dianggap biasa. Akhirnya, keadaan ini berkembang dengan lebih serius dan boleh menyebabkan komplikasi berbahaya.

Sebenarnya, gastritis bukanlah penyakit, tetapi gejala yang menunjukkan masalah kesihatan yang menyerang saluran pencernaan, seperti GERD, asid perut, dispepsia, kerengsaan usus, dan gastritis. Gejala penyakit yang paling biasa adalah sakit perut, mual, muntah, kembung perut dan rasa kembung, mulut masam, dan dada dan tekak yang panas.

Gejala ulser yang sudah teruk, seperti apa?

Sepatutnya, gejala ulser yang agak ringan akan mereda dan berkurang setelah anda mengambil ubat ini antasid yang dijual bebas dan senang didapati di farmasi. Walau bagaimanapun, jika simptomnya tidak bertambah baik lebih dari dua hari selepas anda mengambil ubat, anda harus segera memeriksa kesihatan anda.

Baca juga: Ada Perut? Elakkan 10 Makanan Yang Boleh Mencetuskannya

Sebabnya, gejala penyakit ulser, atau masalah kesihatan yang lain, akan cenderung bertambah buruk jika anda mempunyai gaya hidup dan tekanan yang tidak sihat yang tidak dapat dikendalikan. Ini termasuk merokok atau minum alkohol, kurang bersenam, dan terlalu banyak pengambilan makanan pedas, berasid, dan berminyak.

Lalu, apa sebenarnya gejala ulser perut yang sudah cukup parah dan memerlukan rawatan perubatan segera? Berikut adalah beberapa tanda yang dapat anda kenali:

  • Sakit perut yang membuatkan anda tidak dapat berdiri dengan betul.
  • Kehilangan selera makan dan penurunan berat badan yang ketara.
  • Terlalu kerap muntah, malah muntah boleh disertai dengan darah merah-coklat.
  • Sakit di dada semasa anda aktif.
  • Mengalami sesak nafas dan berpeluh secara berterusan.
  • Perubahan warna pada kulit, kuku, dan mata menjadi kekuningan.
  • Warna najis bertukar menjadi hitam.

Baca juga: Ini adalah penyakit yang boleh menyebabkan ulser perut

Anda juga boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan mengenai gejala dan kesan mengabaikan pedih ulu hati yang sudah teruk. Jadi, anda tidak lagi memandang rendah gejala yang muncul dengan menganggap keadaan ini biasa dan akan hilang dengan sendirinya.

Pemeriksaan Perubatan Sakit Perut

Biasanya, doktor akan bertanya mengenai semua gejala yang anda rasakan. Kemudian, anda akan diminta untuk menjalani beberapa siri pemeriksaan kesihatan, sehingga doktor dapat mendapatkan diagnosis yang tepat. Pemeriksaan merangkumi:

  • Ujian darah, untuk mengetahui sama ada masalah pencernaan yang anda alami diikuti oleh gejala anemia atau tidak.
  • Pemeriksaan endoskopi, dilakukan sekiranya gejala pedih ulu hati tidak membaik walaupun anda telah mengambil ubat. Ini dilakukan untuk mengetahui keadaan lapisan perut.
  • Pemeriksaan fungsi hati, kerana gejala ulser perut yang sudah parah dapat terjadi akibat gangguan pada hati atau saluran empedu.

Baca j juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

Sekiranya perlu, pegawai perubatan akan melakukan pemeriksaan bakteria H. pylori yang merangkumi ujian darah, antigen najis, dan ujian nafas urea. Doktor juga boleh mengesyorkan agar anda melakukan ultrasound perut dan sinar-X untuk menentukan keadaan esofagus, perut, dan usus kecil. Tidak hanya itu, ultrasound juga diperlukan untuk menentukan pergerakan, struktur, dan aliran darah dalam sistem pencernaan.Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Pencernaan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Pencernaan atau Dispepsia.
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Dispepsia.