Kesihatan

Bayi Menjadi Sihat, Inilah 5 Makanan Untuk Susu Ibu Yang Berkualiti

, Jakarta - Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Susu ibu boleh digunakan sebagai antibodi semula jadi dan juga sumber pemakanan bayi. Susu ibu sendiri mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh bayi untuk pertumbuhan seperti protein, karbohidrat, lemak, vitamin, dan mineral. Oleh itu, jangan terkejut jika bayi dikehendaki mengambil susu ibu selama 6 bulan penuh.

Untuk mengelakkan ibu-ibu tidak menghasilkan susu ibu dengan betul selepas kelahiran, wanita hamil harus menyiapkannya sejak awal agar susu yang dihasilkan lancar dan berkualiti. Banyak perkara boleh dilakukan, salah satunya ialah keyakinan diri ibu. Dengan mempunyai keyakinan diri yang baik, ibu akan menghasilkan hormon oksitosin yang berperanan dalam menghasilkan susu ibu.

Bukan hanya dari faktor mental, ibu juga dapat memastikan kualiti susu ibu dari makanan yang dimakan oleh ibu. Berikut adalah makanan yang boleh dimakan oleh ibu sehingga susu ibu berkualiti untuk perkembangan anak:

1. Salmon

Salmon memang salah satu makanan yang dikenali sebagai sumber protein. Bukan hanya sebagai sumber protein, malah salmon mengandungi lemak penting dan omega 3 di dalamnya yang dapat menjadikan susu ibu lebih berkualiti. Walaupun salmon adalah salah satu jenis ikan laut, ikan salmon mempunyai kandungan merkuri terendah di antara jenis ikan laut yang lain. Oleh itu, salmon sangat selamat untuk dimakan oleh ibu.

2. Susu Soya

Susu kedelai kaya dengan vitamin E yang baik untuk kesihatan kulit ibu. Vitamin E berfungsi untuk meningkatkan hormon fitoestrogen yang mempunyai kebaikan untuk ibu menyusu. Hormon fitoestrogen adalah hormon estrogen yang dihasilkan secara semula jadi dan membantu kelenjar susu ibu menghasilkan susu ibu yang lebih banyak dan berkualiti. Selain meningkatkan susu ibu, susu kedelai juga dapat menjaga daya tahan ibu, sehingga dapat mencegah ibu dari berbagai penyakit.

3. Nasi Coklat

Beras perang juga merupakan salah satu makanan terbaik untuk ibu menyusu. Beras perang mengandungi sebatian galactogogus yang baik untuk melancarkan susu ibu. Bukan hanya baik untuk melancarkan susu ibu, beras perang juga mengandungi serat yang cukup tinggi, jadi bagus untuk pencernaan ibu. Selain itu, beras perang dapat membantu pemulihan ibu selepas melahirkan anak.

4. Daun Katuk

Daun katuk adalah salah satu sayuran yang cukup popular di kalangan ibu yang menyusu. Daun katuk mengandungi laktagogum yang menjadikan susu ibu lancar dan berkualiti. Tidak hanya mengandungi laktagogum, daun katuk juga mengandungi steroid dan polifenol yang dapat meningkatkan kadar prolaktin. Tahap prolaktin adalah zat yang berfungsi untuk mempercepat dan mempercepat pengeluaran susu ibu.

5. Lobak

Terdapat banyak kelebihan yang dirasakan oleh ibu dengan memakan wortel ketika menyusu. Lobak mampu menjadikan susu ibu lebih berkualiti dengan kandungan vitamin A di dalamnya. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menikmati wortel sebagai penggalak susu ibu. Lobak boleh digunakan sebagai jus sayur atau wortel pelengkap.

Jangan lupa memperhatikan pemprosesan makanan supaya vitamin dan nutrien dalam makanan tidak hilang. Sekiranya ibu mempunyai aduan atau pertanyaan mengenai pengeluaran susu ibu, dia boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Mahukan Ibu & Bayi yang Sihat? 6 Nutrien Penting Ini Untuk Wanita Hamil
  • Ibu yang Menyusui Harus Mengelakkan Makanan Ini
  • Ibu Menyusu, Ketahui Kesan Sampingan Pam Payudara Elektrik Ini
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found