Kesihatan

Rawatan Rumah untuk Henoch Schonlein Purpura

, Jakarta - Henoch Schonlein Purpura (HSP) adalah radang saluran darah kecil. Gangguan ini sebenarnya jarang berlaku dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Walau bagaimanapun, gangguan ini juga boleh mempengaruhi orang pada usia berapa pun.

Henoch Schonlein Purpura juga dikenal sebagai vaskulitis. Saluran darah di pelbagai bahagian badan menjadi jengkel dan membengkak, menyebabkan ruam (pendarahan pada kulit) dan boleh mempengaruhi ginjal dan usus.

Keadaan HSP ini sebenarnya tidak serius. Sebilangan besar malah pulih dalam masa 4-6 minggu. Dalam kes tertentu, keradangan boleh menyebabkan komplikasi serius seperti orkitis (pembengkakan testis), intussusception (lipatan usus yang tidak normal), dan kegagalan buah pinggang. Sekiranya tidak serius, penghidapnya dapat menjalani rawatan di rumah setelah berunding dengan doktor. Ruam, sakit sendi, dan sakit perut biasanya akan hilang tanpa rawatan.

Baca juga: Sebab Henoch Schonlein Purpura Boleh Mencetuskan Kerosakan Ginjal

Sekiranya diperlukan, ubat anti-radang seperti ibuprofen boleh digunakan untuk melegakan sakit sendi. Namun, anda harus tetap berhati-hati dalam menggunakannya, kerana ubat ini tidak boleh diambil oleh mereka yang mempunyai masalah dengan buah pinggang atau usus. Untuk kes seperti ini, anda boleh menggunakan ubat penahan sakit jenis paracetamol. Ubat steroid juga kadang kala digunakan untuk melegakan sakit perut.

Rawatan di rumah yang boleh anda lakukan adalah:

  1. Rehat

Dalam gangguan HSP ringan, penyakit ini tidak memerlukan rawatan khas dan dapat hilang dengan sendirinya. Orang dengan HSP disarankan untuk berehat secukupnya untuk menghilangkan gejala dan mengatasi ruam yang muncul. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya berlaku jika HSP dan ruam tidak serius.

  1. Penggunaan Dadah

HSP juga dapat dirawat dengan mengambil ubat khas. Penggunaan ubat bertujuan untuk menghilangkan gejala yang muncul sebagai tanda penyakit. Biasanya, setelah melakukan pemeriksaan, doktor akan memutuskan jenis ubat apa yang harus dimakan. Ubat anti-radang dan ubat-ubatan yang berfungsi untuk meredakan demam dan sendi sering juga menjadi pilihan untuk merawat gangguan ini.

Baca juga: Lebam Badan Hilang, Bilakah Anda Perlu Waspada?

Henoch Schonlein Purpura (HSP) juga dapat terjadi ketika saluran darah meradang (vaskulitis), menyebabkan pendarahan pada kulit yang kelihatan seperti ruam merah atau ungu, serta pada usus dan ginjal. Dalam kes lain, keadaan ini diduga disebabkan oleh gangguan pada sistem imun yang disebabkan oleh jangkitan sebelumnya.

Pada kebanyakan orang, HSP berlaku setelah mereka mengalami jangkitan virus atau bakteria pada tekak dan paru-paru. Selain itu, gangguan sistem kekebalan tubuh dalam kes HSP dianggap disebabkan oleh makanan, ubat-ubatan, cuaca sejuk, atau gigitan serangga. HSP sering berlaku pada kanak-kanak berumur 2-6 tahun.

Sehingga kini, punca sebenar Henoch Schonlein Purpura (HSP) masih belum diketahui. Oleh itu, agak sukar untuk mengambil langkah pencegahan yang bermakna. Sekiranya jangkitan berlaku pada kanak-kanak, cubalah mendapatkan rawatan yang tepat dari doktor. Pastikan juga mereka mendapat tidur dan rehat yang cukup, dan mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan sistem imun mereka.

Baca juga: Selain Ruam, Apa Gejala Henoch Schonlein Purpura?

Itulah maklumat mengenai rawatan di rumah yang boleh anda lakukan sekiranya anda mengalami gangguan HSP. Sekiranya anda bimbang bahawa gangguan HSP akan berlaku dan mengesyaki gejala, segera sampaikan apa yang anda rasakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.