Kesihatan

Senarai Ujian Drive COVID-19 di DI Yogyakarta -

Bukan rahsia lagi bahawa kota Yogyakarta terkenal dengan destinasi pelancongannya yang menawan. Bermula dari istana Yogyakarta, Taman Sari, hingga pantai Parangtritis. Selain itu, kota istimewa ini juga tidak jauh dari tempat-tempat menarik Candi Borobudur dan Prambanan yang sering dikunjungi oleh pelancong dalam dan luar negara.

Malangnya, di tengah-tengah wabak COVID-19 ini, anda tidak bebas untuk menikmati pelbagai tarikan pelancongan ini. Sebabnya adalah bahawa pandemi mempunyai pergerakan yang terbatas kerana diperlukan untuk selalu menjaga diri sendiri, untuk menghindari jangkitan dengan virus korona.

Lakukan Ujian Secara Rutin, Mencegah Penularan Virus

Selain mengurangkan mobiliti, ada berbagai usaha yang dapat dilakukan untuk membantu menghentikan penyebaran virus korona. Salah satunya adalah secara rutin memeriksa ujian COVID-19, terutama bagi mereka yang menghabiskan banyak masa di luar rumah. Dengan melakukan pemeriksaan berkala, anda dan orang terdekat anda dapat menentukan langkah atau strategi seterusnya.

Sekiranya keputusan ujian positif, maka anda boleh mengasingkan diri dengan segera, atau meminta nasihat doktor dan rawatan yang tepat. Namun, jika hasilnya negatif, anda dapat terus menjalankan kegiatan dan tetap berdisiplin dalam melaksanakan protokol kesihatan.

Terdapat dua lokasi memandu melalui ujian COVID-19 di Yogyakarta, yaitu:

1. Kabupaten Bantul

Lokasi: Ruko Rendeng, Jl. Parangtritis No.1, Gabusan, Timbulharjo, Kec. Sewon, Bantul, Yogyakarta.

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Parangtritis Bantul Yogyakarta.

2. Kota Yogyakarta

Lokasi: Jl. Tegalturi No. 53 RT.11 / RW.05, Desa Giwangan, Kabupaten Umbulharjo, Kota Yogyakarta.

Untuk maklumat lengkap, periksa Drive Thru COVID-19 di Tegalturi Giwangan Yogyakarta.

COVID-19 Drive Thru di Parangtritis Bantul menyediakan perkhidmatan pemeriksaan COVID-19 dengan kaedah tersebut ujian pantas (IGG & IGM) dan COVID-19 pemeriksaan dengan kaedah sapu antigen. Drive Thru COVID-19 di Parangtritis dibuka dari 09.00 - 14.00 WIB.

Sementara itu, anda boleh melakukan Drive Thru COVID-19 di Tegalturi Giwangan Yogyakarta pada jam 08.00 - 17.00 WIB. Di sini anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan dalam bentuk pemeriksaan COVID-19 menggunakan ujian pantas (IGG & IGM) dan sapu antigen.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa ujian COVID-19 ini tidak hanya bertujuan untuk mereka yang mempunyai gejala COVID-19. Bagi anda yang merasa sihat juga harus melakukan pemeriksaan ini secara berkala.

Melalui memandu melalui ujian COVID-19 di DI Yogyakarta, anda tidak perlu bersusah payah berkumpul atau bertemu orang lain. Seperti namanya, anda masih boleh berada di dalam kenderaan semasa pegawai kesihatan menjalankan pemeriksaan.

Setelah menjalankan peperiksaan, hasilnya akan keluar dalam beberapa minit atau jam (berdasarkan jenis ujian yang dipilih). Anda akan mendapat pemberitahuan melalui SMS atau aplikasi di bahagian sejarah transaksi. Baiklah, untuk dapat melihat hasilnya ujian pantas apa yang telah anda buat, pastikan aplikasinya dalam telefon pintar adalah versi terkini. Ayuh, jaga kesihatan anda dengan berdisiplin dalam melaksanakan protokol kesihatan, memakan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, cukup rehat, dan tidak ada salahnya melakukan ujian COVID-19 secara rutin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found