Kesihatan

Bukan hanya sakit gigi, ini adalah 3 kesan gingivitis pada badan

, Jakarta - Radang pada gusi atau radang gusi adalah radang yang terjadi pada gusi akibat lapisan plak atau bakteria yang terkumpul pada gigi. Gingivitis adalah penyakit periodontal yang tidak menyebabkan kerosakan, tetapi jika tidak dirawat, ia boleh berkembang menjadi periodontitis. Ini boleh membawa kesan yang lebih serius sehingga berlakunya kehilangan gigi.

Gingivitis dapat disembuhkan dengan selalu menjaga kebersihan mulut yang baik, seperti menyikat lebih lama dan lebih kerap. Selain itu, ubat kumur antiseptik juga dapat membantu seseorang mengatasi gangguan tersebut. Dalam kes gingivitis ringan, seseorang yang memilikinya bahkan tidak tahu apakah dia memilikinya kerana gejalanya ringan. Walaupun begitu, gingivitis yang berlaku mesti diubati dengan segera.

Baca juga: 7 Langkah Mencegah Gingivitis

Kesan Gingivitis

Terdapat banyak kesan radang gusi yang berlaku pada seseorang. Walau bagaimanapun, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai gangguan tersebut. Ini kerana gingivitis yang berlaku tidak menyebabkan sebarang kesan. Berikut adalah beberapa kesan radang gusi yang boleh berlaku pada seseorang yang mengidapnya:

Gusi Mengalami Masalah

Salah satu kesan gingivitis yang boleh berlaku ialah gusi menjadi merah, lembut, dan bengkak. Di samping itu, apabila anda mengalami keradangan, gusi anda biasanya akan berdarah ketika anda menyikat atau membersihkan gigi. Kesan lain yang boleh berlaku ketika gusi menjadi radang adalah kehilangan gigi dari gusi.

Gangguan Gigi

Kesan gingivitis yang lain adalah berlakunya gangguan pada gigi. Ini kerana gigi dan gusi berkait rapat antara satu sama lain. Sekiranya terdapat masalah dengan gusi, gigi juga akan mengalami masalah. Anda akan merasakan gigi anda menjadi sensitif dan sakit ketika mengunyah jika anda mengalami radang gusi. Selain itu, jika anda memakai gigi palsu, ia tidak lagi sesuai dengan mulut anda.

Nafas berbau

Kesan gingivitis yang mungkin berlaku adalah nafas yang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Ini disebabkan oleh gusi yang meradang kerana dipenuhi dengan bakteria sehingga ketika udara keluar dari mulut, baunya seperti bau yang tidak menyenangkan.

Baca juga: Gejala dan Rawatan Periodontitis Yang Membuat Gusi Meradang

Bagaimana Gingivitis Mempengaruhi Tubuh

Mulut manusia adalah bahagian yang juga berkaitan dengan sistem imun. Mulut berkait rapat dengan banyak bahagian badan dan mengimbangkan bakteria. Penyakit gusi di mulut boleh menimbulkan masalah dengan sistem imun, serta keradangan di bahagian lain badan.

Juga disebutkan bahawa penyakit gusi dapat meningkatkan risiko untuk berbagai jenis barah, seperti barah payudara, barah pankreas, barah esofagus, dan lain-lain. Di samping itu, penyakit lain boleh disebabkan oleh gingivitis, seperti penyakit jantung, strok, dan penyakit teruk yang lain. Komplikasi kehamilan dan berat lahir rendah pada bayi juga boleh dikaitkan dengan penyakit gusi.

Baca juga: Faktor Risiko untuk Gingivitis pada Orang Dewasa

Mencegah Radang Gusi

Gingivitis yang boleh menyerang seseorang dapat diatasi dengan menggosok gigi dengan betul dan merawat gusi anda. Di samping itu, ia juga dapat meningkatkan kesihatan dan membantu mengurangkan risiko masalah kesihatan, seperti penyakit jantung.

Cuba gosok gigi secara berkala selama 2 minit dua kali sehari dengan ubat gigi. Juga, cuba bersihkan antara gigi anda dengan benang atau sikat antara gigi. Cuba berbincang dengan doktor gigi dengan kerap mengenai masalah pergigian yang mungkin berlaku.

Itulah kesan radang gusi yang mungkin berlaku kepada anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai radang gusi, doktor dari sedia menolong. Sangat mudah, begitulah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found