Kesihatan

Punca Kesukaran Mengandung Selepas Keguguran

Jakarta - Kehamilan boleh menjadi saat paling menggembirakan bagi wanita. Namun, ia juga boleh menjadi perkara yang menyedihkan apabila ibu mengalami keguguran. Memang benar, kehamilan bukanlah perkara yang mudah bagi sesetengah wanita, terutamanya jika terdapat keadaan perubatan tertentu. Ada kalanya kehamilan tidak berlaku setelah ibu mengalami keguguran. Sebenarnya, apa yang menyebabkan ini berlaku? Inilah ulasan penuh.

Sukar Mengandung Selepas Keguguran, Apa Punca?

Apabila seorang wanita yang mengalami keguguran mempunyai rancangan untuk mencuba kehamilan kembali, waktunya mungkin tidak lama dan boleh menjadi sangat sukar. Bukan tanpa sebab, keguguran adalah salah satu perkara yang paling menyakitkan bagi wanita, jadi jangan terkejut jika bimbang datang untuk menyambut anda ketika anda harus menghadapi kehamilan seterusnya. Sebenarnya, ramai ibu-ibu yang bertanya kepada diri mereka sendiri adakah mereka boleh mengandung yang sihat.

Baca juga: Bagaimana hamil cepat selepas kuret?

Ibu perlu tahu, doktor biasanya akan menasihatkan agar tidak melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya dua minggu selepas keguguran untuk mencegah jangkitan. Sebenarnya, wanita boleh ovulasi, malah hamil lagi dua minggu selepas keguguran.

Namun, ibu masih harus bersiap sedia dari segi fizikal dan mental ketika mengharapkan kehamilan yang lain kerana walaupun dia dapat hamil lagi, dia mungkin tidak dapat mendapatkannya segera setelah keguguran.

Inilah sebabnya, wanita harus menyedari apa yang boleh menyebabkan kesukaran untuk mendapatkan kehamilan berikutnya setelah keguguran. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Kesan Curettage

Kuretasi dan pelebaran adalah prosedur untuk membuang tisu dari dalam rahim. Doktor akan membersihkan lapisan rahim selepas keguguran atau pengguguran. Semasa prosedur ini dilakukan, tidak mustahil komplikasi akan berlaku, walaupun jarang terjadi.

Contohnya, terdapat kerosakan pada serviks atau pembentukan tisu parut pada dinding rahim. Kedua-dua perkara ini dapat menyukarkan wanita untuk hamil, bahkan berisiko mengalami kemandulan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Keguguran

  • Trauma

Trauma adalah kesan yang paling biasa selepas seorang wanita mengalami keguguran. Sebenarnya, tidak mustahil trauma akan berkembang menjadi PTSD dalam jangka masa panjang. Namun, tidak semua wanita mengalaminya, tetapi jika ibu merasakannya, tidak ada salahnya meminta pertolongan dari seorang psikologi untuk memberikan rawatan segera. Ibu boleh muat turundan berbual atau panggilan video terus dengan ahli psikologi setiap kali anda memerlukan pertolongan.

  • Tekanan yang Muncul dalam Pasangan Lelaki

Wanita bukan satu-satunya orang yang sedih, trauma, dan stres semasa keguguran. Pasangan juga mengalaminya, walaupun kadang-kadang ia tidak ditunjukkan secara nyata. Sebaliknya, pasangan harus kerap berkomunikasi setelah ini berlaku agar tekanan tidak berlarutan dan berpanjangan. Sebabnya ialah tekanan pada lelaki yang mengalami kemurungan boleh menyebabkan kemandulan.

Baca juga: Setelah mengalami keguguran, adakah perlu menjalani rawatan kuret?

Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala agar rancangan kehamilan anda seterusnya lebih lancar dan kurang berisiko. Bukan hanya wanita, pasangan juga diminta untuk melakukan pemeriksaan untuk mengelakkan faktor risiko keguguran lagi.

Rujukan:
Jurnal Kesuburan Houston. Diperoleh pada 2021. Sebab-sebab Kemandulan Selepas Keguguran.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Dilatasi dan kuret (DC).
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found