Kesihatan

5 Cara Mengecilkan Paha dan Betis

, Jakarta - Untuk menyokong penampilan agar lebih yakin, wanita biasanya lebih suka paha dan betis langsing. Dengan cara ini, apabila menggunakan skirt atau seluar pendek, kaki akan kelihatan lebih panjang.

Membentuk paha dan betis agar kelihatan langsing bukanlah sesuatu yang mudah. Dan anda tidak boleh menjalani diet sahaja. Untuk mengecilkan paha dan betis anda, anda perlu melakukan aktiviti fizikal. Pergerakan senaman ini juga berguna untuk menghilangkan lemak yang menjadikan kaki kelihatan langsing.

Anda perlu tahu, bahawa paha dan betis besar ini tidak dipengaruhi oleh lemak semata-mata. Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi betis dan paha agar tidak ramping, seperti:

  • Faktor Keturunan

Sebilangan wanita mempunyai tendon Achilles pendek yang melekat dengan kuat sejak lahir di bahagian belakang tumit hingga batas otot betis, sehingga paha dan betis menjadi besar sendiri. Biasanya wanita yang tidak terlalu tinggi dan gemuk yang mempunyai paha kongenital dan betis besar.

  • Tabiat Mengangkat Barang Berat

Ternyata kebiasaan mengangkat barang yang terlalu berat juga boleh menyebabkan paha dan betis anda menjadi besar, anda tahu. Ini kerana apabila anda mengangkat objek yang berat, anda akan bergantung pada kekuatan bahu dan tangan anda untuk menyokongnya. Kesannya, betis juga akan terbeban untuk menahan badan ketika anda mula berjalan dengan mengangkat benda berat. Sekiranya anda sering melakukan kebiasaan ini, lama-kelamaan tendon di sekitar betis menjadi lemah dan meninggalkan jisim otot baru yang bertekstur besar dan keras, sehingga paha dan betis kelihatan lebih besar.

  • Selalunya Memakai Tumit Tinggi

Bagi anda yang sering memakai tumit tinggi , berhati-hatilah, kerana betis boleh menjadi lebih besar kerana kebiasaan ini. Semasa memakai tumit tinggi , berat badan akan berada di tumit. Sekiranya tabiat ini bertahan lama, otot betis akan bertambah besar dan juga mengeras.

  • Obesiti

Berat badan berlebihan atau gemuk adalah penyebab paha dan betis yang membesar. Sekiranya badan terlalu gemuk, lemak akan terkumpul di beberapa bahagian badan, salah satunya adalah paha dan betis.

Untuk mengecilkan paha dan betis anda, ada beberapa latihan yang boleh anda lakukan, iaitu:

  1. Lakukan Senaman Kardio

Cardio dikenali sebagai jenis senaman yang dapat membakar banyak kalori. Dengan melakukan rutin kardio seperti berbasikal, berlari dan melompat, anda boleh kehilangan lemak di semua bahagian badan, termasuk betis dan paha. Lakukan kardio selama satu jam seminggu berturut-turut untuk mendapatkan paha dan betis tanpa lemak.

  1. Kerap Mendaki Tangga

Kebiasaan memanjat tangga adalah baik untuk melangsingkan paha dan betis, anda tahu. Berlari menaiki tangga beberapa kali akan meningkatkan kadar degupan jantung anda dan membakar kalori. Sekiranya dilakukan secara berkala, latihan ini dapat menjadikan paha, betis dan punggung menjadi kencang.

  1. Mencangkung

Sekiranya anda ingin mengecilkan paha dan betis anda, anda perlu melakukan sukan yang dapat melatih otot-otot badan bawah anda, salah satunya adalah setinggan . Latihan ini berkesan untuk membakar lemak dari paha ke betis serta melatih otot. Anda juga boleh lakukan setinggan sambil memegang dumbbells untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

  1. Paru-paru

Selain itu setinggan , paru-paru juga dapat melatih otot kaki dan membakar lemak di paha dan betis. Caranya adalah dari posisi berdiri, selangkah satu kaki ke depan, kemudian bengkokkan lutut serendah mungkin sehingga lutut kaki yang lain menyentuh lantai. Selepas itu kembali ke posisi berdiri.

  1. Pili bomba

Pergerakan pili bomba berkesan untuk mengecilkan paha. Caranya adalah dengan memasuki posisi merangkak dan pastikan lutut dan tangan anda selebar pinggul dan bahu. Kemudian sambil menjaga pinggul, luruskan satu kaki ke belakang sehingga selari dengan bahagian badan anda yang lain. Selepas itu, kembali ke kedudukan asal dan beralih ke kaki yang lain.

Itulah beberapa pergerakan mudah yang berguna untuk mengecilkan paha dan betis. (Baca juga: Lakukan Pergerakan Ini Untuk Mengecilkan Lengan). Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet dan cara melangsingkan badan, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi . Anda juga boleh meminta nasihat kesihatan doktor anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ini juga memudahkan mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan supaya anda dapat melakukan pelbagai jenis ujian kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found