Kesihatan

Ketahui Kesan Diabetes pada Wanita Hamil

, Jakarta - Diabetes pada wanita hamil atau diabetes kehamilan adalah diabetes yang pertama kali didiagnosis semasa kehamilan. Diabetes jenis ini mempengaruhi bagaimana sel-sel badan menggunakan glukosa. Diabetes kehamilan boleh menyebabkan gula darah tinggi yang boleh mempengaruhi kehamilan dan kesihatan bayi dalam kandungan.

Diabetes kehamilan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu dan bayi. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, kelahiran mati, dan kelahiran pramatang. Walaupun risiko yang dapat dialami oleh ibu dengan diabetes kehamilan adalah kelahiran caesar dan risiko bayi dilahirkan terlalu besar atau gemuk atau menghidap diabetes jenis 2 pada masa akan datang.

Baca juga: Berhati-hati, wanita hamil yang menghidap diabetes boleh mengalami keguguran

Kesan Diabetes Terhadap Wanita Hamil

Diabetes pada wanita hamil yang tidak diurus dengan baik dan berhati-hati boleh menyebabkan kadar gula darah tinggi. Gula darah tinggi boleh menyebabkan masalah bagi ibu dan bayi, termasuk kemungkinan memerlukan bahagian C untuk bersalin.

Komplikasi Yang Boleh Mempengaruhi Bayi

Sekiranya ibu menghidap diabetes kehamilan, bayi mungkin berisiko tinggi:

  • Berat lahir berlebihan. Gula darah ibu yang lebih tinggi daripada biasa boleh menyebabkan bayi membesar terlalu besar. Bayi yang sangat besar kemungkinan besar tertangkap di saluran kelahiran, mengalami kecederaan kelahiran, atau memerlukan kelahiran caesar.
  • Kelahiran awal (pramatang). Gula darah tinggi meningkatkan risiko ibu melahirkan lebih awal dari tarikh yang dijangkakan. Atau kelahiran awal mungkin dinasihatkan kerana bayinya besar.
  • Kesukaran bernafas. Bayi yang dilahirkan lebih awal daripada ibu dengan diabetes kehamilan mungkin mengalami gula darah rendah (hipoglikemia) selepas kelahiran. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi mengalami sawan.
  • Kegemukan dan diabetes jenis 2 di kemudian hari. Bayi ibu dengan diabetes kehamilan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap obesiti dan diabetes jenis 2 di kemudian hari.
  • kelahiran mati (kelahiran mati). Diabetes kehamilan yang tidak dirawat boleh menyebabkan kematian bayi sebelum atau selepas kelahiran.

Baca juga: SayaWanita hamil yang menghidap diabetes terdedah kepada polyhydramnios

Komplikasi Yang Mempengaruhi Ibu

Diabetes kehamilan juga boleh meningkatkan risiko bagi ibu, iaitu:

  • Tekanan darah tinggi dan preeklamsia. Ini adalah komplikasi serius semasa kehamilan yang menyebabkan tekanan darah tinggi dan gejala lain yang boleh mengancam nyawa ibu dan bayi.
  • Bersalin secara caesar. Ibu lebih cenderung mempunyai bahagian C jika ibu menghidap diabetes kehamilan.
  • Menghidap diabetes di kemudian hari. Sekiranya anda menghidap diabetes kehamilan, anda cenderung menghidapnya lagi semasa kehamilan anda seterusnya. Anda juga mempunyai risiko diabetes jenis 2 yang lebih tinggi ketika anda meningkat usia.

Baca juga: Diabetes Gestational Boleh Mengalami Eklampsia?

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan sebilangan wanita hamil menghidap diabetes kehamilan. Kemungkinan berlebihan berat badan sebelum kehamilan adalah salah satu faktor.

Kebiasaannya, pelbagai hormon dalam badan berfungsi untuk mengawal kadar gula dalam darah. Tetapi semasa kehamilan tahap hormon berubah, menyukarkan tubuh memproses gula darah dengan cekap. Inilah yang menjadikan gula darah ibu hamil meningkat.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara mencegah atau menguruskan diabetes semasa kehamilan, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diabetes Gestational.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Diabetes Gestational.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found